1. Home
  2. Vesti
  3. Ford kreće da prima uplate za model F-150 Raptor R
Ford kreće da prima uplate za model F-150 Raptor R
0

Ford kreće da prima uplate za model F-150 Raptor R

591
0
Podelite sa prijateljima:

Predstavljanje treće generacije modela F-150 Raptor je trebalo da bude veoma srećan događaj za Ford iz prošle godine. Omiljeni terenac je proveo više od jedne decenije bez direktne konkurencije, i praktično je stvorio klasu ekstremnih vozila s pogonskom formulom 4×4 koja stiže direktno iz fabrike, a za koju niko nije znao ni da postoji.

Ali, kao grom iz vedra neba, korporacija Chrysler je predstavila svoj pikap Ram 1500 TRX sa čak i više od 700 konjskih snaga. Odjednom, Fordovih 450 „grla“ se učinilo kao „eh, ništa posebno“, pa i pored manje mase za preko 350 kilograma zahvaljujući aluminijumskoj školjci, kompanija je znala da mora da uradi nešto veliko, ukoliko želi da zadrži onaj svoj imidž lidera u segmentu komercijalnih vozila. I kako stvari stoje, nećemo morati da čekamo još dugo pre nego što nam stigne odgovor.


Kako prenose kolege sa sajta „Ford Authority“, američki proizvođač vozila će uskoro otvori narudžbe za novo izdanje koje naziva Raptor R. To će se desiti na proleće, što nam govori da bi serijski model mogli da vidimo u izložbeno-prodajnim salonima do kraja godine.

Proizvođači koji posluju „preko bare“ obično ne primaju uplate pre nego što model doživi svoju premijeru, pa samim tim možemo zaključiti da je ona „odmah iza ćoška“. Sledeći mesec će nam doneti izdanje Raptor modela Ranger, a Raptor R bi mogao da stigne odmah posle njega.

Ford Authority kaže da je do ovih informacija došao od „bliskih izbora“ i to tako što je analizirao dostupnu informaciju koju je Ford uputio salonima na račun naplaćivanja viših cena od one koje je fabrika ranije odredila. O tome smo nedavno i pisali, a u takvoj dokumentaciji se konkretno pominje i Raptor R. Ono što nas posebno raduje jeste podatak o tome šta će se naći ispod haube.

Dok Ford ima dosta turbobenzinaca u svojoj ponudi i insistira na tvrdnji da su oni bolji izbor od većih atmosferaca, što potvrđuje i podatak da egzotični GT pokreće baš motor sa šest cilindara, ali ovaj put da bi se pobedio Ram, moraće da pruži nešto mnogo više.

Većina spekuliše da će tu čast imati 5,2-litarski benzinac sa osam cilindara koji uz pomoć kompresora razvija 760 konjskih snaga. Trenutno se ugrađuje u model Mustang Shelby GT500, a pošto serijski F-150 pruža motor slične zapremine (5,0 litara), ugradnja u varijantu Raptor ne bi trebalo da bude preterano izazovna za inženjerski tim američke kompanije.

Raptor R je tu čisto iz razloga da vrati Fordu priliku da se hvali kako ima najmoćnijeg terenca, i proizvodnja će biti ograničena na jako mali broj primeraka. Samim tim, ne sumnjamo da će biti potrebno manje od desetak minuta da bi svaki od njih pronašao kupca, a sve će biti poznato za par meseci.

AutoRepublika

(591)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments