1. Home
  2. Vesti
  3. Jaguar obustavio proizvodnju električnog I-Pace
Jaguar obustavio proizvodnju električnog I-Pace
0

Jaguar obustavio proizvodnju električnog I-Pace

187
0
Podelite sa prijateljima:

Jaguar je objavio da će privremeno pauzirati sa proizvodnjom I-Pacea, i sve to zbog nedostatka baterija.

Kako javlja britanski Times, Jaguar će proizvodnji I-Pacea zaustaviti narednog ponedeljka, a obustava bi trebalo da traje nedelju dana, dok ne stignu nove baterije u fabriku.

Iako je I-Pace Jaguarov model, on se proizvodi u fabrici u Gracu u Austriji. Glavni dobavljač baterija jeste LG Chem, koji baterije u Grac doprema iz svog pogona u Poljskoj.

Jaguar je prethodne godine prodao oko 18.000 primeraka ovog električnog SUV-a. I-Pace je od momenta kada je stigao na tržište izazvao veliku buru, pa se tako brzo okitio laskavom titulom „Svetski automobil godine“ za 2019. godinu.

I-Pace jedan je od ključnih modela za budućnost Jaguara, pogotovo na Starom kontinentu. Ovaj automobil trebalo bi da omogući britanskom brendu da izbegne potencijalne kazne u EU zbog flotne emisije štetnih gasova.

Inače, LG Chem je i ranije bio problematičan dobavljač, jer se često događalo da ne isporučuje dovoljan broj baterija. Tako je 2017. godine Hyundai morao da odloži početak proizvodnje električnog Ioniqa jer nije bilo baterija, potom je prethodne godine i Audi imao problema sa ovim komponentašem pa su zbog toga kasnile isporuke električnog e-trona.

Nedavno je i Mercedes iskusio probleme sa LG Chemom, i to u vezi sa svojim EQC modelom. Iako su informacije koje su stizale od medija i samog Mercedesa bile često oprečne, po svemu sudeći i nemačka marka smanjiće broj proizvedenih primeraka na godišnjem nivou, upravo zbog nedostatka baterija.

AutoRepublika 

(187)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments