1. Home
  2. Life
  3. Hyundai i Kia su ponovo izmislili točak: ovog puta sa efektom lanaca za sneg (VIDEO)
Hyundai i Kia su ponovo izmislili točak: ovog puta sa efektom lanaca za sneg (VIDEO)

Hyundai i Kia su ponovo izmislili točak: ovog puta sa efektom lanaca za sneg (VIDEO)

1.63K
5
Podelite sa prijateljima:

Prošlog meseca Hyundai Motor Group (koja, podsećamo, uključuje i kompaniju Kia) predstavila je inovativni Uni Wheel dizajniran za električna vozila sa ugrađenim menjačem i veoma pametnom kinematikom, a ove nedelje je pres služba korejske kompanije podelila još jedan izum svojih inženjera – točak sa efektom lanca za sneg, koji se aktivira preko menija multimedijalnog sistema.

Lanci za sneg značajno poboljšavaju sposobnost manevrisanja i prianjanja automobilskih guma pri vožnji po dubokom snegu, ledu i drugim vrstama mekog tla, ali njihova ugradnja zahteva veštinu koju većina vozača nema – bez obuke, postavljanje lanaca na točkove nije lako, posebno po hladnom, blatnjavom i slaboj vidljivosti.

Inženjeri Hyundai Motor Grupe nude tehnički složenije rešenje za problem prohodnosti, ali za vozača je jednostavnije, jer se efekat lanaca na točkovima javlja na komandu elektronike nakon pritiska na odgovarajuće „dugme“ iz putničkog prostora. Nema potrebe izlaziti napolje i vršiti složene manipulacije.

Ideja je da se točak obezbedi sa ugrađenim narukvicama koje se pričvršćuju za naplatak i obavijaju spoljnu konturu gume na šest mesta. Unutrašnji deo takvih narukvica, koji se nalazi u disku, napravljen je od posebne metalne legure sa memorijskim efektom originalnog oblika. Početni oblik u ovom slučaju su narukvice koje su izvan perimetra guma i deluju kao dodatni gazeći sloj.

U pasivnom stanju, narukvice su komprimovane i nalaze se unutar perimetra guma, odnosno ni na koji način ne utiču na njihova svojstva prianjanja i sposobnost kretanja. Kada se zada električna komanda, unutrašnji deo svake šipke se savija i gura spoljašnji deo izvan perimetra gume. Kada se isključi, narukvice padaju i vraćaju se u pasivno stanje.

Pokretne narukvice takođe imaju pozitivan neželjeni efekat – mogu delovati kao indikatori istrošenosti guma: kada se gazeći sloj istroši, gume će biti strugane metalom narukvica o asfalt.

Hyundai Motor Grupa je podnela nekoliko patenata za svoje točkove sa ugrađenim narukvicama protiv klizanja, ali još nije spremna da kaže kada će stići među serijske automobilime – testovi na pouzdanost i izdržljivost su neophodni. Osim toga, jasno je da standardni točkovi i standardne gume nisu pogodne za uređaj koji su izmislili južnokorejski inženjeri, a za zamenu probušene gume na točku sa ugrađenim narukvicama protiv klizanja biće potrebna posebna oprema. Generalno, nema manje nedostataka nego prednosti, ali razvoj je ipak prilično zanimljiv.

Pogledajte i video…

AutoRepublika

(1633)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
S mile

Zasto jeftino i jednostavno kad moze skupo i komplikovano, princip koji se svugde primenjuje. Kupci placaju, razvoj i proizvodnja zaradjuju.

Matija

Nisam ni najmanje ubedjen da ovaj koncept moze da funkcionise. Diskontinuitet kotrljajuce povrsine, gde svaki kanal za metalni prsten koji izigrava lanac ima povecanu krutost zbog „U“ forme, dovesce do povecane buke pri kotrljanju: „tup-tup-tup-tup …“. Sto veca brzina to veca frekvencija. Metalni prsten koji je izasao izvan gume da bi se zario u sneg i led, mora da ima vrlo cvrst oslonac na felgi da bi izdrzao tezinu autmobila i ostao nepokretan. Kod automobila tezine oko 1600 kg po tocku dolazi oko 400 kg – jedan prsten mora to da izdrzi! Nisam u ovo siguran. Pri brzoj voznji su… Pročitaj više »

MRN

Ali, nije ovo Toyota 😀

Matija

U pravu si! Hvala! 🙂

BB

Ta onomatopeja „tup-tup-tup…“ služi da podsjeti na stepen mentalnog razvoja onog ko je ovo izmislio… 😜