1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Novi propisi u EU će onemogućiti proizvođače da deru s cenama rezervnih delova
Novi propisi u EU će onemogućiti proizvođače da deru s cenama rezervnih delova

Novi propisi u EU će onemogućiti proizvođače da deru s cenama rezervnih delova

308
3
Podelite sa prijateljima:

Svi oni koji imaju osećaj da su namagarčeni kada bivaju prinuđeni da za popravku automobila izdvoje enormne i nepojmljive sume za rezervne delove, osetiće radost nakon čitanja ovog članka. Naime, u proceduri izmene su zakoni koji na teritoriji Evropske unije regulišu pitanja pravne zaštite dizajnerskih rešenja, nakon kompletiranja koje će biti moguće nabavljati rezervne delove od drugih kompanija, a ne od samog proizvođača automobila, koji inače i sam nabavlja tu robu od trećih lica (komponentaša).

U budućnosti bi potrošači u EU trebalo da imaju bolji i jeftiniji pristup rezervnim delovima za neispravne proizvode, što će reći da se novine ne tiču isključivo automobila i prateće industrije. Da bi se to omogućilo, ovi delovi bi trebalo da budu isključeni iz takozvane zaštite intelektualne svojine (dizajna), kako je saopštilo predstavništvo država članica EU posle pregovora s Evropskim parlamentom. Potencijalne uštede za kupce se procenjuju na iznos koji je u rasponu od 340 do 544 miliona evra, mereno tokom decenijskog perioda.

Prema onome što sadrže dostupne informacije, planirani novi propisi će se, između ostalog, odnositi i na rezervne delove za automobile. Međutim, oni mogu biti dizajnirani samo za popravke i moraju izgledati potpuno isto kao i originalni deo. Kao primer se mogu uzeti oštećena vrata ili polomljeno stop svetlo ili far.

Do sada je dobavljačima zabranjeno da proizvode kopije vidljivih rezervnih delova jer se originalni proizvođači mogu osloniti na pravnu zaštitu dizajna. Zastupnici potrošača i organizacije u koje spada i ADAC, s pravom optužuju proizvođače da iskorišćavaju ovaj monopolski položaj i naplaćuju sumanuto visoke cene. Ko nema iskustva na ovu temu, i ko nije svestan koje su razmere alavosti automobilskih brendova, predlažemo da prilikom razmatranja koji novi automobil pazariti, prodajnom savetniku uputi i pitanja o ceni blatobrana, kućišta retrovizora, prednjeg odobjnika, fara i slično.

Predmetna inicijativa je deo novog paketa za zaštitu dizajna koji takođe ima za cilj unapređenje pravne zaštite intelektualne svojine od falsifikovanja. Predložila ga je Komisija EU u novembru 2022. godine. Sporazum koji je sada postignut između predstavnika parlamenta i predstavnika država članica EU tek bi trebalo da bude odobren na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta i Saveta država članica, kako smo i naveli u uvodu. Međutim, ovo se smatra formalnošću.

AutoRepublika

(308)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Mislim da je čista utopija da će bilo šta zaštiti krajnje kupce od klanja i dranja na terenu cena rezervnih delova, opravki i/ili održavanja.

Laki

Realno!

'79 DeVille

Nece biti rezervnih delova. Sta onda?