1. Home
  2. Vesti
  3. Audi A1 bez naslednika
Audi A1 bez naslednika
0

Audi A1 bez naslednika

401
0
Podelite sa prijateljima:

Iako je drakonski ekološki standard Euro 7 još uvek bez zvaničnog i finalnog odobrenja, dok će konačne specifikacije sadržane u istom biti objavljene tek u novembru, evropski proizvođači se već pripremaju za uvođenje istih. Povrh svih do sada navedenih ograničenja, nije izvesno ni koji će trenutak uvođenja istih biti, uz velike izglede da neće ni nastupiti od 2025. godine kako je najavljeno, već u nekom kasnijem trenutku.

Ipak, kad god da se desi stupanje na snagu standarda Euro 7, to će zahtevati ozbiljnu modernizaciju motora s unutrašnjim sagorevanjem, to jest instaliranih sistema za prečišćavanje izduvnih gasova, a što će neumitno uticati i na prodajnu cenu četvorotočkaša konvencionalnog dizajna. Prva i ujedno glavna žrtva se nalazi u segmentu najmanjih automobila, jer njihove marže nisu dovoljno visoke da bi apsorbovale značajan rast cene koštanja vozila.

U skladu sa svim gore iznetim zvuči i izjava šefa Audija, Markusa Dismana, data u razgovoru s novinarima redakcije specijalizovanog magazina Automotive News, u kojoj on kaže da najmanji model A1 neće dobiti naslednika. Aktuelna druga generacija heča koji je u rodbinskim vezama s Volkswagenom Poloom i Škodom Fabijom, je debitovala 2018. godine, što u prevodu znači da će kraj tržišnog ciklusa ovog naraštaja biti negde na granici s momentom stupanja na snagu normativa Euro 7.

Priča o niskim marginama u supermini segmentu zaista ne pije vodu, jer podsetićemo da Audi A1 u domovini startuje s cenom od 20.850 evra, pri čemu se primerak pogonjen dizel motorom ni ne može naručiti. Dostupni su samo turbobenzinci.

Nakon povlačenja iz proizvodnje modela A1, kao najpristupačniji Audijev četvorotočkaš s povišenom pozicijom sedenja ostale Audi Q2, a za njega je potrebno izbrojati više od 25,600 evra, izuzev ako niste opredeljeni za „klot primerak“. Uzgred budi rečeno, Audi A1 se na nekim evropskim tržištim nije ni pojavljivao nakon što je prva generacija luksuznog heča povučena iz maloprodaje. Mislimo na Rusiju gde ulice nikada nisu ni videle neki primerak SUV modela s oznakom Q2 i lokalnim registarskim tablicama.

Podsetimo, aktuelna generacija modela A1 stupila je na tržište sredinom 2018. godine, dok se prva iteracija proizvodila u razdoblju od 2010. do 2018. godine. Mada su pojedini sa podozrenjem gledali na A1, mališan se vrlo dobro pokazao na tržištu.

Daleko je nadmašio svog neuspešnog prethodnika A2, a posebno se dobro pokazao na domaćem tržištu, kao i u Velikoj Britaniji i Italiji. Najuspešnija godina za A1 u Evropi bila je 2012. kada je dostavljeno više od 98.000 jedinica.

A1 je tokom decenije karijere na Starom kontinentu upisao gotovo milion registracija! Zaista, uspeh koji je malo ko očekivao od Audijevog hečbeka iz B segmenta.

AutoRepublika

(401)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments