1. Home
  2. Vesti
  3. Rukovodstvo firme fizički pati zbog nemoći da proizvede dovoljan broj Škoda
Rukovodstvo firme fizički pati zbog nemoći da proizvede dovoljan broj Škoda
4

Rukovodstvo firme fizički pati zbog nemoći da proizvede dovoljan broj Škoda

5.06K
4
Podelite sa prijateljima:

Nedostatak elektronskih komponenti uzrokuje ozbiljne poteškoće u realizaciji poslovnih planova Škode i u značajnoj meri usporava proizvodni ritam češke kompanije. Sudeći po izjavama brojnih čelnika automobilske industrije, kriza će se izvesno preneti i na sledeću godinu, a to isto misli i prvi čovek ćerka firma Volkswagena, Tomas Šefer.

Pomenuti rukovodilac se u razgovoru s novinarima germanskog lista Augsburger Allgemeine izjasnio, ili možda bolje reći da se izjadao, kako će Škoda ove godine propustiti da montira 100 hiljada četvorotočkaša, a usled nemogućnosti da pribavi dovoljan broj elektronskih komponenti. 

„To prosto boli, taj nedostatak čipova… Tražnja za našim vozilima je i dalje izrazito snažna,“ pribeležili su pripadnici sedme sile Šeferove reči, koji je takođe rekao i da se nada da će kriza malo popustiti nakon šte se tokom sledećih nedelja obnovi proizvodnja mikroprocesora u malezijskim fabrikama. „Iako znamo da će se, na ovaj način generisane poteškoće, preneti i na sledeću godinu, nadamo se da će dubina problema ipak biti blažih razmera nego što je to bilo tokom 2021,“ nastavio je Šefer.

Inače, i sama korporacija Volkswagen, čije je zavisno društvo Škoda tokom 2020. godine proizvelo oko 940 hiljada vozila, se bori s poremećajima u lancu snabdevanja poluprovodnika, što je uostalom i u horoskopu svih proizvođača automobila koji rade ove godine. Već smo pisali o genezi i implikacijama nestašice mikro procesora, ali ukratko da kažemo da je i za ovu krizu kriv nov korona virus, koji je uticao između ostalog i na proizvodne resurse u Maleziji.

Povrh toga, usled obustave proizvodnje kod proizvođača automobila, uz zatvorene distributivne mreže u paničnom strahu od zaražavanja kovidom, u kombinaciji s rizičnim poslovnim modelom gde se nabavlja samo ono što je trenutno potrebno i gde se proizvodi samo za unapred poznatog kupca, automobilske kompanije su otkazale porudžbine elektronskih komponenti, dok su to širom raširenih ruku dočekali konstruktori IT opreme i gedžeta, za kojima je tražnja izrazito porasla tokom pandemije. Kako je proizvodni proces kod čipova izrazito dug, dubinski poremećaj na tržištu je bio neizbežan.

AutoRepublika

(5062)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Koliko znam, u vreme jeka pandemije prošle godine, Toyota je u odnosu na ostale proizvodjače imala bitno različit pristup u odnosu na eventualnu promenu obima porudžina poluprovodnika, pa se i ona na kraju našla u potpuno istom problemu. Znači, otkazivali-ne otkazivali, posledica je na kraju bila ista.
A, ako ne grešim, nezavisno od problema pandemije, stradala je u Japanu i neka fabrika poluprovodnika.

BB

Boli? Pa proizvešće manje automobila ali će im rezultat biti bolji, jer su tu krizu poluprovodnika iskoristili da dignu cijene, da ih ima dovoljno, bila bi ponuda automobila veća i ne bi ovoliko mogli dići cijene. Njimanje upala „sikira u med“…

s mile

Pa to ih i „boli“, sa ovim cenama i boljom prodajom, bi tek probili sve planove zarade… 😉

Joseph

Stradala je tvornica čipova u Taivanu, inace su proizvodili gotovo 50% svjetske potrebe mikročipova za automobilsku industriju!