1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Da li predstoji renesansa motora s unutrašnjim sagorevanjem?
Da li predstoji renesansa motora s unutrašnjim sagorevanjem?

Da li predstoji renesansa motora s unutrašnjim sagorevanjem?

7.74K
9
Podelite sa prijateljima:

Dok većina proizvođača stavlja sve na jednu kartu i to na električne autotomobile, sve više se širi skepticizam. Mercedes ne želi da se rastane od motora sa unutrašnjim sagorevanjem tako brzo kao što je planirano, a Toyota još uvek okleva sa električnim automobilom za široke narodne mase.

Elektromotor sa baterijom umesto motora sa unutrašnjim sagorevanjem i gorivom trebalo bi (je) da promeni svet automobila. Da bi se postigli klimatski ciljevi, političari su benzinskim i dizel motorima dali rok trajanja. Za nešto više od jedne decenije biće dozvoljeni samo električni automobili. Ali račun je napravljen bez vozača.

Zato što odbijaju da kupuju često preskupa električna vozila. A jeftini strujaći su deficitarni. Mnogi proizvođači automobila su to sada prepoznali. Mercedes, na primer, ne želi da „osudi“ motor sa unutrašnjim sagorevanjem na smrt kao što je ranije planirano.

Šef Mercedesa je nedavno rekao: „Nije moguće tačno predvideti da li ćemo naš poslednji motor sa unutrašnjim sagorevanjem prodati 2030, 2033. ili 2035. godine, jer to je ono što naši kupci odlučuju“.

I ne radi se samo o Mercedesu, i drugi proizvođači automobila su takođe uključeni u to da mnogi vozači i dalje preferiraju motore sa unutrašnjim sagorevanjem nego električne automobile. Većina proizvođača automobila slaže se da budućnost pripada struji, ali i dalje žele da služe ljubiteljima motora sa unutrašnjim sagorevanjem.

Kao i Stellantisova podružnica Jeep. Jeep Avenger se sada pojavljuje kao benzinac na svim većim evropskim tržištima – uključujući Nemačku. To je na neki način korak unazad, jer proizvođač je prvobitno planirao da prodaje samo verziju sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem u Italiji i Španiji, jer je tamo prodaja električnih automobila sporija nego u severnoj Evropi. To verovatno znači da će i kod nas da stigne benzinac.

Odluka o proširenju prodaje Avengera na benzin je „pragmatična“ i ne menja dugoročni plan brenda da prodaje samo električne modele u Evropi do 2030. godine, rekao je izvršni direktor Jeepa Erik Laforž za Automotive News Europe. Sa benzinskom verzijom Avengera, Jeep želi da služi kupcima koji i dalje žele motor sa unutrašnjim sagorevanjem. U Nemačkoj benzinac Avenger košta oko 27.000 evra, dok je „električar“ skuplji za 10.000 evra .

Pored Jeepa i Mercedesa, Toyota ne stavlja sve na jednu kartu, već nastavlja da eksploatiše tržište motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Akio Tojoda nedavno je rekao da veliki deo sveta još nije spreman da pređe na punu elektrifikaciju. To je pre svega infrastruktura za punjenje koja nedostaje mnogim zemljama. Ali Toyota takođe prodaje svoje automobile u afričkim zemljama, na primer.

Kao dodatna informacija: Prema Dataforceu, Jeep je prodao 7.214 Avengera u Evropi između januara i maja ove godine. Od toga, 6.252 su bila benzinska i 962 električna automobila.

AutoRepublika

(7740)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Politička odluka entiteta koji je vještački (orvelovski) dobio mandat za odlučivanje (slično kao i visoki predstavnik, samozvan), a odluka se odnosi na industrije u državnom i privatnom vlasništvu kao i korisnicima iz suverenih država. Pošto prirodno postoji zakonitost da možeš raditi u korist svoje štete, aki ne možeš dovijeka, smatram da EU neće poživjeti duže od pilovine tih preosealih 12 godina (ili bar neće biti u ovom obliku), tako da se neće primjenjivati odluke nepostojeće tvorevine….

MRN

Znači, zajebah se što prerano kupih i običnog ‘ibrida … 😊

Matija

Principijelno nisi pogresio jer ako e-pogon koristis u naselju onda je to ipak doprinos kvalitetu zivota.

M M

Važno je da si u „fazonu“, šta te briga. Sve jedno , prodaćeš to za par godina, i kupiti ove „renesansne“, da opet budeš u fazonu.

Matija

Grupi poznatih firmi koje se jos uvek ne odricu gorivnih motora treba dodati BMW. Ovaj proizvodjac nikada nije „talasao“ po medijima sa bombasticnim izjavama da ce se preko noci odreci gorivnih motora, kao sto su to sve do skora radili rukovodioci Mercedesa i VWa. BMW ima dobru prodaju na svim trzistima, pa i u Kini gde druga dvojca Germana posustaju. U kom pravcu ide buducnost saobracaja? Veoma tesko pitanje ali jedno je sigurno: razvoj ne sme nasilno da se ogranici na samo jedan pravac, nauci i tehnici mora da se da puna sloboda da trazi resenja. Tu amaterska politika nema… Pročitaj više »

Sebastian L.

Renesansa u razvoju motora SUS – teško, jer je još pre par godina prestao razvoj istih (sistemi za ubrizgavanje pod pritiskom). Ono na čemu se još radi je razvoj sistema za obradu izduvnih gasova jer nas nekada čeka još uvek Euro 7, a pitanje je da li će naredni Euro 8 uopšte da postoji (neće biti dozvoljene nikakvi izduvni gasovi odnosno praktično zadovoljavaće ga samo BEV vozila). Mada, pitanje je kada će i Euro 7 da stigne, i on se odlaže – što piše Matija, možda je političarima konačno postalo jasno da Euro 7 znači otpuštanje hilljada radnika iz automobilske… Pročitaj više »

Matija

Novih gorivnih motora vec ima na trzistu i vise njih je najavljeno. Da li ce EURO 7 uopste stupiti na snagu postaje sve vece pitanje. EURO 8 – o tome jos niko nije ni rec prozborio. Gorivni motori trebalo bi masovno da predju na gas i metan, sto bi znatno smanjilo otrovnu emisiju bez velikog ulaganja u tehnologiju ciscenja.

Anonimus

Treba polako uvoditi zabrane za upotrebe automobila i preusmeriti se na alternative… Gradski prevoz, metro, brzi vozovi i sl…

M M

Treba početi jahati magarce, tamo gde nema gradskog prevoza, po brdima i gudurama. Treba biti ekološki savestan. Renesansa će biti u teglećim magarcima