1. Home
  2. MotoRepublika
  3. KTM 1390 Super Duke R Evo debitovao
KTM 1390 Super Duke R Evo debitovao
0

KTM 1390 Super Duke R Evo debitovao

180
0
Podelite sa prijateljima:

Poznati proizvođač motocikala iz Austrije, i sa snažnim, skoro ravnopravnim uplivom kapitala iz Indije, KTM je u  kontekstu proslave tridesetogodišnjice linije Duke, lansirao novi 1390 Super Duke R Evo. Novajlija nastupa za modelnu 2024. godinu i nemamo sumnje da će od starta opravdati nadimak koji mu je dodeljen, a on je Zver, iliti “The Beast”, ako više volite na engleskom.

Za početak da naglasimo da je u seriji 1390, motocikl dobio zapreminu motora koja je veća za 49 kubnih centimetara od, u osnovi istog agregata koji je pokretao odlazeću generaciju dvotočkaša iz porodice 1290. To praktično znači da je zapremina dvocilindarskog motora kodne oznake LC8 V-Twin sada 1.350 „kubika“. Pored većeg agregata, novajlija je dobio i inovirani stil koji je usklađen s taze adutima iz familije modela okupljene pod zajedničkim imenom Duke, kao i unapređen sistem vešanja, ergonomiju i elektroniku.

Zver je narasla u odnosu na svoje poreklo koje se krije u modelu KTM 990 Super Duke za 2007. godinu. Za modelnu 2024, je obezbeđen motor malo veće zapremine u odnosu na arhiviran Duke iz serije 1290, kako i rekosmo, a to je postignuto zahvaljujući uvećanju obima cilindra sa dojučerašnjih 108 milimetara na aktuelnih 110 mm. Pride, nova bregasta osovina omogućava dva odvojena podizanja ventila u zavisnosti od broja obrtaja kolenastog vratila. Rekonstrisana vazdušna kutija ima kraću visinu, a nova kućišta gasa imaju povećan ulazni prečnik od 60 mm (dok je nekada bio 56 mm). Pored toga, peti i šesti stepen prenosa menjača su revidirani radi boljeg korišćenja pogonske sile u širem dijapazonu broja obrtaja radilice.

Na novom modelu je takođe ugrađeno savremenije oslanjanje koje integriše poslednju generaciju poluaktivne tehnologije (WP’s Semi-Active Technology) a koje donosi dijapazon podešavanja. Kompjuterska jedinica za kontrolu vešanja prilagođava stopu prigušenja (amortizovanja neravnina) u realnom prostoru i vremenu, a na temelju informacija dobijenih od druge elektronske komponente za merenje (IMU), Sva podešavanja ogibljenja se mogu vršiti putem unosa želja na petoinčnom ekranu u boji tipa TFT. Pet je režima podešavanja oslanjanja koja su dostupna putem ekrana: Auto, Comfort, Rain, Street i Sport.

Ali, to nije sve, već se sistem vešanja može podešavati na još načina. Ko se opredeli za doplatu, dobija paket Suspension Pro ma koji način imamo još dva programa rada oslanjanja: Track i Pro, tri postavke predopterećenja (Low, Standard i High), kao i režim koji sprečava poniranje prednje osovine tokom intenzivnog kočenja (Anti Dive). Taj paket donosi i funkciju Factory Start, a koji opet omogućava da se automatski snizi predopterećenje zadnjeg kraja, prilikom samog zaustavljanja.

Ergonomija Super Dukea je modernizovana s novom modelnom godinom i fokus konstruktora je bio na polje performansi. Rezervoar za gorivo je nakrenut ka spolja, sve kako bi se dobila bolja podrška za vozača koji visi u krivini, primenjujući stil vožnje primeren isključivo trkačkoj stazi (hanging off), dok su ručice volana pomerene još niže kako bi se dobilo na lakoći kontrole dvotočkaša.

Za usporavanje Zverke je zadužen Brembo. Napred su dvostruke četvoroklipne monoblok čeljusti tipa Stylema, jer su i dva kočna diska prečnika 320 milimetara, dok je nazd dvoklipna čeljust s jednim diskom prečnika 240 mm. U kočni paket je uključeni i glavni cilindar s mogućnošću višestrukog klika. Super Duke takođe dobija i nove gume. Na felne su montirane jedinice s indeksom Michelin Power GP i od njih se očekuje da obezebede bolje prijanjanje i manju masu.

The Beast je oduvek bila znana po agresivnom dizajnu, a novitet je to digao još na viši nivo. KTM 1390 Super Duke R Evo dobija novu svetlosnu grupu s tehnologijom LED-a, nove spojlere na rezervoaru goriva, nova zakrilca, dok je zapremina rezervoara sada veća više nije 16 litara kao pre, već je 17,4 litra.

Najupečatljiviji detalj na novitetu je očito far oštrih uglova. Poziciona i dnevna svetla su postavljena duž ivica i samoprilagodljiva su, dok je automatsko srednje svetlo postavljeno centralno.

Nadogradnja na ekranu TFT od 5 inča uključuje nova grafikička rešenja i redizajniranu strukturu menija s ciljem da ponudi brži pristup funkcijama uz nuždu što manjeg obima tipkanja. Sistem za praćenje pritiska u gumama je nadograđen preciznijim softverom i prikazuje pritisak u gumama na TFT-u, a sada nudi i prilagođena podešavanja pritiska za upotrebu na stazi.

 

Ukupno je pet programa vožnje, od čega su dva opciona, o čemu i pisasmo u ranijem delu. Prilagođavaju nivo osetljivosti sistema kontrole proklizavanja, odziva na dodavanje gas, obuzdavanja težnje motocikla da podigne prednji točak pod naletom adrenalina vozača, i kontrola prilikom brzog starta. U režimu Track je dostupan program prilagođavanja, ali je fokus na sintagmi marke “Ready to Race” (spreman za trkanje), pa postoje dva prikaza na ekranu a koja uključuju postignuto vreme obilaska kruga i ostale informacije od značaja za vozače tog kova.

Ostale novotarije i sistemu uključuju tempomat, kočenje motorom koje je podesivo u pet nivoa, koliko ima i pomenuta kontrola „anti-wheelie“,  a tu je i KTMconnect.

KTM 1390 Super Duke R Evo će biti isporučivan u narandžastoj boji s crvenim akcentima, ili u crnoj s narandžastim kontrastnim detaljima. Cene ne objaviše.

Ko želi da sazna više, pravac na sajt KTM-a.

MotoRepublika

(180)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments