1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Prodaja motocikala u Evropi porasla za 11% u prvom polugođu 2023. godine
Prodaja motocikala u Evropi porasla za 11% u prvom polugođu 2023. godine

Prodaja motocikala u Evropi porasla za 11% u prvom polugođu 2023. godine

164
3
Podelite sa prijateljima:

Može se reći da evropsko tržište motocikala proživljava procvat. Na temelju izveštaja koji je obezbedila Evropska asocijacija proizvođača motocikala (European Association of Motorcycle Manufacturers – ACEM) zaključuje se da je prodaja istih porasla za 11% u prvih šest meseci tekuće godine, pri čemu su se najviše istakli kupci u Italiji sa stopom rasta od čak 19,1%.

Dakle, nije teško zaključiti da sve više Evopljana prelazi na dva točka, što je epilog nastao svetskom zdravstvenom krizom, velikim gužvama u gradovima i paklenim vrućinama koje pogađaju naš kontinent.

Procente možemo da prevedemo u apsolutne pokazatelje i da na osnovu njih zaključimo da je u prvom polugodištu ka kupcima s našeg kontinenta otpremljeno 600.784 motocikala, skutera i mopeda, a koji se mogu okarakteisati kao vozila iz kategorije L. U istom periodu prošle godine, prodato je 539.644 jedinica. Ključna evropska tržišta su Francuska, Nemačka, Italija, Španija i Velika Britanija.

Već smo izneli informaciju da je Italija doživela najveći progres, zahvaljujući isporuci 192.497 novih motocikala. Solidne performanse su viđene i na španskom tržištu gde je uz realizaciju 102.626 vozila zabeležen rast od 11,7%. Na trećem mestu (po intenzitetu rasta tražnje) se našla Nemačka gde su kupci pazarili 129.964 novih dvotočkaša, uz plus od 10,1%. Francuska je u međuvremenu zaradila dovoljno za četvrto mesto. Broj isporuka: 116.224 komada (7,5% rasta). Jedino veliko tržište gde su kupci malo zakazali jeste ostrvsko (VB) sa blagim padom od 0,9%. Prodat 59.741 motor.

Generalni sekretar Antonio Perlot je u zvaničnom izveštaju ACEM-a, izjavio da industrija razvoja i prodaje motocikala doživljava impesivan rast.

“Kada se analizira dugoročan tržišni trend u Evropskoj uniji, možemo reći da je prosperitet u poslednje tri godine fantastičan. Rast je bio skoro 50%. Mopedi su blago pali (12%) u smislu tražnje, ali je porastao udeo onih s električnim pogonom, čak i uz promenljivu politiku podsticaja istih. Sve u svemu, tržišna kretanja reafirmišu ovaj vid transporta na kratkim relacijama, kao i zarad puke uživancije.”

AutoRepublika

(164)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zoca

A jos jedna bitna cinjenica kaze da su motocikli samo neznatno poskupeli u odnosu na cetvorotockase koji su i za 40.45 procenata promenili cenu navise.

Zoca

Kao i sve,ali u drasticno manjoj meri od automobila.A i potonji su mala beba za nekretnine..😡