1. Home
  2. MotoRepublika
  3. Moto Guzzi V85 TT stiže u tri nove varijante i s modernizovanim motorom
Moto Guzzi V85 TT stiže u tri nove varijante i s modernizovanim motorom
0

Moto Guzzi V85 TT stiže u tri nove varijante i s modernizovanim motorom

544
0
Podelite sa prijateljima:

Italijanska marka Moto Guzzi koja posluje unutar velike grupacije Piaggio, inače angažovane u oblasti razvoja i proizvodnje motocikala, na manifestaciji EICMA 2023 je predstavila osveženi Moto Guzzi V85 TT za narednu modelnu godinu. Moto Guzzijev novitet iz kategorije avanturističkih motocikala srednje veličine, prodavaće se u tri alternative.

Sam debi je upriličen još 7. novembra, ali puno je njih a malo je nas u redakciji, pa ne postizavamo. Kako bilo, svejedno nismo u špicu motociklističke sezone, pa evo sada prilike da vas malo detaljnije upoznamo s novinama u vezi ovog Moto Guzzija. Model V85 TT više i nije model, pre bi se mogao nazvati linijom ili pak porodicom modela. To je zato što je ponuđena varijanta s konotacijom turinga (V85 Strada), dualno-sportski V85 TT, a onda i više avanturistički V85 TT Travel. Sva tri varijateta su dobila pravo na osvežen motor i bili su predmet brojnih ažuriranja za modelnu 2024. godinu.

Gama modela pod imenom Moto Guzzi V85 TT se sastoji od jedinica koje sve do jedne ispunjavaju emisioni standard Euro 5+. Takođe dobijaju i više snage, obrtnog momenta i bolji odziv na gas u poređenju s onim što se nudilo pre ove premijere, odnosno u generaciji koja je lansirana 2021. Agregat koji je implementiran je Guzzijev vazdušno hlađeni sa 853 kubnih centimetara zapremine, dvocilindarski gde su isti razbacani pod uglom od 90 stepeni (što će reći da je tipa V), a sada dolazi i sa varijabilnim vremenskim razmakom ventila i senzorima detonacije.

Razvija deklarisanih 80 konjskih snaga pri 7.750 obrtaja radilice u minuti i 83 njutn metara najvišeg obrtnog momenta pri 5.100 o/min. Prečnik i hod klipa su 84 i 77 milimetara, dok je kompresioni odnos 10,5:1. Uparen je sa šestobrzinskim menjačem koji se oslanja na prenos sile do zadnjeg točka putem kardanskog vratila.

Novi V85 TT i V85 TT Travel sada dobijaju i šestoosnu inercijsku mernu jedinicu (IMU) i ona stiže kao deo serijske opreme, dok je doplativa kod varijante V85 Strada.

Gama Moto Guzzija V85 TT-a počiva na cevastom čeličnom ramu. Sistem ogibljenja integriše izvrnutu teleskopsku viljušku od 41 milimetra napred s funkcijom podešavanja predopterećenja i odskoka. Nazad se nalazi aluminijumska viljućka s jednim šok amortizerom na desnoj strani. I ovde je moguće podesiti predopterećenje i odskok. To se da podesiti ručnim putem (zavrtanje, odvrtanje) na verzijama V85 TT i V85 TT Travel. Hod oslanjanja na prednjem i zadnjem točku je isti i iznosi 170 milimetara.

Kočni sistem uključuje par radijalno postavljenih četvoroklipnih kočnih čeljusti marke Brembo, dok su plutajući diskovi od nerđajućeg čelika i prečnika 320 milimetara napred, dok je nazad samo jedan, uz kočne čeljusti s dva klipa. Taj disk je prečnika 260 mm.

Kako će izgledati točkovi na novitetu zavisi od toga o kojoj konkretnoj varijaciji na temu V85 TT-a pričamo. Na varijanti V85 Strada, videćete ugrađen par aluminijumskih naplataka prečnika 19 i 17 inča, napred i nazad. Zato će se na verzijama V85 TT i V85 TT Travel, pronaći točkove s felnama istih dimenzija po osovinama, ali s parom žičanih felni i gumama lišenim unutrašnje jedinice.

Paleta noviteta dobija novi petoinčni ekran u boji tipa TFT, kao i novi guvernal s prekidačima. Tempomat i ABS koji je funkcionalan i kada je vozilo nagnuto, sada su deo serijske opreme u svim izvođenjima. Raspoloživi vozni režimi su Road, Sport i Rain, dok varijante V85 TT i V85 TT pružaju i postavku Off-Road. Vozač će biti u prilici da i sam osmisli svoj režim vožnje (Custom) i to kao deo serijske opreme modela V85 TT Travel, odnosno opcione na preostalim izdanjima: V85 Strada i V85 TT.

Moto Guzzi V85 Strada je osmišljena tako da vozač bude najsrećniji na drumu. Otuda aluminijumski točkovi, a drumskoj upotrebi su prilagođeni i volan, štitnici motora i oni namenjeni protekciji ruku, sve kao deo paketa serijske opreme, s tim da je potrebno zatražiti ih, na koji način oni koji ih ne žele, mogu da izbegnu i naknadni rad na uklanjanju istih. Ovo izvođenje će se prodavati u dve boje: Nero Isola i Grigio Brera.

Alternativa Moto Guzzi V85 TT neguje dualnu sportsku prirodu s žičanim naplacima i gumama bez unutrašnjih jedinica. Nova je i unapređena zaštitna oplata motora od aluminijuma i dobija se s motociklom bez doplate, dok je ažuriran i volan. Okvir je ofarban u crvenu boju, kao i opruga zadnjeg amortizera. Dve su koloritne šeme dostupne: Rosso Fuji i Grigio Tambora.

Za avanturiste, Moto Guzzi V85 TT Travel nudi još i vizir koji bolje štiti na autoputu, a koji je pride i podesiv u pet pozicija. Novi su i bočni usmerivači vazduha, a tu su i bočni koferi nalik onima iz serije Urban. U desni kofer staje robe da ispuni zapreminu od 37 litara, što je dovoljno za kacigu koja „obmotava“ celu glavu. Leva jedinica „hvata“ 27,5 litara.

Ostala standardna oprema varijeteta zvanog TT Travel uključuje grejane ručice volana i sedišta, što se podešava na guvernalu, kao mulitmedijalnu platformu po imenu Moto Guzzi MIA. Ona omogućava povezivost pametnog telefona s motociklom, a takođe se njome upravlja s volana. Moto Guzzi V85 TT Travel će se nuditi samo u boji koja je dobila ime: Bronzo Deserto.

Visina sedišta Moto Guzzija V85 TT-a je na 830 milimetara. Neto masa varira i kreće se u rasponu od 226 do 243 kilograma (verzija Travel je najteža, dok je Strada najlaganija). Između je varijanta s 230 kilograma.

MotoRepublika

(544)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments