1. Home
  2. MotoRepublika
  3. EICMA 2023: KTM 990 Duke!
EICMA 2023: KTM 990 Duke!
0

EICMA 2023: KTM 990 Duke!

62
0
Podelite sa prijateljima:

Novitet koji je lansiran na tek otvorenom Salonu motocikala u Milanu podgreva nadu austrijsko-indijskog konstruktora da će na tržištu doživeti veliki uspeh, a na temelju značajne vatrene moći agregata i obilja savremenih tehnoloških rešenja koja nudi.

KTM se nada i želi da na ovoj manifestaciji nastup bude upečatljiv, s ozbirom na to da je prethodne godine izostao, a upravo to bi trebalo da obezbedi novi i dugo očekivani predstavnik u kategoriji golaća, model 990 Duke.

U ovu motociklističku kategoriju je premijum proizvođač ušao 2017. godine, kada je debitovao golać srednje veličine s indeksom 790 Duke. Nedavno smo ga testirali i tom prilikom shvatili zašto je dobio nadimak Skalpel, i zašto je zaista tako adekvatno ime. Međutim, i tada je bilo jasno da u klasi nejkida srednje veličine, model 790 jednostavno nije dovoljan.

Tako je tokom 2022. godine, KTM predstavio i dvotočkaše koje je nazvao 890 Duke i 890 Duke R, dok evo sada, na otvaranju skupa EICMA 2023, za narednu modelnu godinu vidimo servirani novitet KTM 990 Duke. Kada smo stvari postavili ovako kako jeste, onda bi trebalo da naglasimo da je ovaj dvotočkaš onaj koji praktično briše granicu između nejkida srednje i najveće veličine, najpre zbog fantastičnih performansi koje nudi, a potom i usled implementiranog visoko tehnološkog paketa koji nudi.

Novi KTM 990 Duke promoviše osveženi naraštaj KTM-ovog hvaljenog motora s oznakom LC8. U pitanju je tečno hlađeni agregat s direktnim ubrizgavanjem goriva i 947 kubnih centimetara zapremine. Linijski dvocilindraš dolazi s neujednačenim redosledom paljenja. U ovoj primeni, dvocilindraš ispucava 123 konjske snage i 103 njtn metara maksimalnog obrtnog momenta. Na taj način, ovaj model postaje najsnažniji Duke sa zapreminom manjom od litre, i to u celoj istoriji KTM-a

Baš onako kako i dolikuje KTM-u, novi 990 Duke pruža laganu šasiju za koju tvrdi da će ulivati poverenje vozaču, kako na stazi, tako i u redovnom saobraćaju. Na to se nadovezuje i sveobuhvatan niz tehnoloških rešenja koja je posebno osmišljena s ciljem da se poboljšaju performanse vozila na stazi i na putu.

Brojna pomagala i sistemi ispomoći vozaču su pokretani inercijskom mernom jedinicom i tada obezbeđuju rad sistema ABS i u krivinama kao i kontrolu proklizavanja, dok aktivacijom režima za stazu (Track Mode) otključavate puni potencijal motocikla. Naravno, kao i drugi članovi porodice Duke u KTM-ovoj ponudi, veliki ekran u boji tipa TFT, nudi vozačima pogled iz ptičje perspektive na sve relevantne podatke o vožnji, kao i pristup višestrukim podešavanjima i podešavanjima u hodu.

Komponente sistema ogibljenja dolaze iz iste grupacije, pa tako njih obezbeđuje firma WP Apex. Kupci će biti u prilici da po sopstvenim afinitetima skockaju svoj primerak jer je ponuđeno mnoštvo opcija kroz programe KTM PowerParts i PowerWear. Novajlija će se kotrljati na točkovima koji integrišu naplatke od 17 inča, dok će za zaustavljanje biti zadužena dva radijalno postavljena prednja diska sa uobičajenim jednim na zadnjem točku.

Premijera novog KTM-a 990 Dukea dolazi uporedo s proslavom tridesetogodišnjice linije po imenu Duke. Model koji je upravo predstavljen u Milanu trebalo bi da reprezentuje kulminaciju truda i napretka narandžastog tima, kroz pomenute decenije. Motocikl će u tom duhu biti ponuđen u dve koloritne šeme i njih proizvođač naziva Electronic Orange i Black Metallic.

Nemamo cene za naše tržište, ali znamo da će početna kota u Americi biti na nivou od oko 12,5 hiljada dolara, uz najavu dostupnosti počev već od sledećeg meseca.

MotoRepublika

(62)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments