1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Rađanje japanske legende
Zanimljivost dana: Rađanje japanske legende

Zanimljivost dana: Rađanje japanske legende

734
2
Podelite sa prijateljima:

Nissan ovih dana možemo da vidimo u medijima samo zahvaljujući skandalu sa njegovim bivšim predsednikom Karlosom Gonom. Većina automobilke ponude je pomalo smešna i svima je jasno da su davno prošla vremena kada je Nissan bio rame uz rame sa Toyotom i Hondom. Ali postoji jedan model brenda kome svaki rival zavidi. To je svakako legendarni GT-R i verovatno je jednaka legenda u svetu sportskih četvorotočkaša kao i Porsche 911 ili Chevrolet Corvette.

Do današnjeg dana je postojalo šest generacija, a svet najviše pamti one sa kodnim oznakama R33 i R34.

Za to možemo da zahvalimo serijalu filmova „Fast & Furious“, a i današnji R35 je ikona za sebe. Da li ste se ikada zapitali kako je rađanje ove legende započelo? Pa verovali ili ne, to se nije desilo kod Nissana već od strane njegovog rivala po imenu Prince.

Istorijat onoga što će kasnije da postane GT-R počinje 1957. godine kada je proizvođač premijum automobila Prince predstavio prvu generaciju modela Skyline. Dizajnerski je mnogo ličio na američke automobile iz istog perioda i prodavao se sasvim solidno.

Prince je vremenom ponudio i sportska izdanja, od čega je najpoznatije stiglo 1964. godine kada je svetslot dana ugledao 2000 GT. Pružao je 2,0-litarski motor sa 123 konjske snage, što je za jednu firmu iz Japana bio fantastičan rezultat u svoje vreme.

Za našu priču je najbitnija ona treća generacija i predstavljena je 1968. godine pod kodnom oznakom C10. Ovo je takođe bio period kada je Nissan počeo da preuzima kontrolu nad Princeom, a C10 je ostvario veliki komercijalni uspeh, pošto je tokom pet godina proizvodnje privukao 310 hiljada mušterija.

Nedugo nakon što je postao vlasnik Princea, Nissan je primetio da u toj firmi radi veoma talentovani inženjer po imenu Šiničiro Sakurai još od 1952. godine. Igrao je veliku ulogu u samom nastanku prve generacije Skylinea i sanjao je da jednog dana napravi konfiguraciju kojoj će se diviti ceo svet.

Prince je još 1965. godine predstavio trkački model R380 za takmičenje u tadašnjoj Grupi 6. Pokretao ga je 2,0-litarski benzinac sa 220 konjskih snaga i pokazao se odlično protiv evropske konkurencije. Sakurai je shvatio da bi takav motor mogao da posluži i u serijskoj proizvodnji, pošto je bio relativno kompaktnih dimenzija, ali naravno sa „praktičnijom“ snagom.

Postojali su još neki problemi kod standardnog Skylinea, kao što su samo trostepeni manuelni menjač i doboš kočnice, pa je Sakurai imao više nego težak posao. Krajnji rezultat je doneo 160 konjskih snaga i maksimalnih 177 Nm obrtnog momenta, petostepeni manuelni menjač, disk kočnice i mnogobrojne modifikacije na račun ogibljenja.

Prince je u samom početku ponudio samo limuzinu sa četvoro vrata i masom od 1.120 kilograma. Ime automobila je palo na GT-R ili u prevodu Gran Turismo – Racing i pojavio se u prodaji 1968. godine. U poređenju sa spomenutim Skylineom 2000 GT-om, GT-R je doneo nekoliko dizajnerskih promena u vidu branika dok je enterijer uglavnom bio spartanski. Poruka je bila jasna, pa je kompanija verovala da će većina kupaca da ga koristi za profesionalni auto-moto sport gde im oprema nije bitna.

Verovatno će vas iznenaditi kada kažemo da Prince, to jest Nissan, nije bio jedini GT-R pošto je nedugo poslednja njega istu oznaku iskoristio i Isuzu za svoj model Bellett. Proizvodnja Skylinea GT-R u limuzinskom izdanju će biti kompletirana 1970. godine, nakon što je 832 primerka napustilo fabriku, a onda je predstavljen kupe. On će se proizvoditi do kraja 1972. godine i pokazaće se nešto popularnijim sa 1.197 isporučenih vozila.

Druga generacija GT-R-a se proizvodila samo jedne godine (1973.) i samim tim je najređa, a posebnu popularnost ima kod kolekcionara iz dva razloga. Jedan od njih leži u podatku da je to jedini GT-R sa školjkom u takozvanom stilu fastbeka (kupe sa produženim krovom), dok mu posebnu draž daje retkost pošto je napravljeno samo 197 jedinica.

Novi GT-R se nije mehanički izmenio u poređenju sa prethodnikom, ali je imao luksuzniji enterijer i samim tim veću masu. Nasuprot verovanju, komercijalni neuspeh nije stigao usled lošeg mišljenja potecijalnih kupaca, već zapravo zbog naftne krize iste godine kada je debitovao.

Ona je pogodila celokupni svet i gotovo svi sportski modeli su polako nestajali. Iako je GT-R bio relativno ekonomičan u poređenju s ostalim „grdosijama“, kupovna moć u Japanu je istovremeno oslabila i svi oni koji su želeli ovaj specijalni model Nissana bi kupovali polovnjake iz prve generacije.

Javnost će morati da čeka na sledeći GT-R sve do 1989. godine, ali to je priča za neki drugi put. Originali su ostali originali i danas se njihova vrednost procenjuje između 200 i 400 hiljada američkih dolara, zavisno od konfiguracije i naravno, u zavisnosti od stanja. To govori u kakvom ugledu ovaj automobil uživa, a sve je započelo od malo poznatog brenda Princa i želje njegovog inženjera da napravi model za sve one kojima „benzin teče kroz vene“.

Zoran Tomasović

(734)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Nisam znao.
Fala

s mile

Hvala na času iz istorije GTRa, ja sam za GT-R saznao tek sa R35 / 2007god modelom, koja je bila pravi booom u auto industriji….