1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Lawman – zabava za vojsku
Zanimljivost dana: Lawman – zabava za vojsku
0

Zanimljivost dana: Lawman – zabava za vojsku

552
0
Podelite sa prijateljima:

Teško da postoji nacija koja je više patriotska na račun svoje vojske od Amerikanaca, pa nije bilo retko da se i automobilske kompanije pozabave tim pitanjem. Ne samo što su samo često poklanjali automobile u razne donacije, već nije bilo retkost da na samu liniju ratišta pošalju neke modele da se vojska sretne sa njima.

Jedan od takvih automobila je Ford Mustang Boss 429 Lawman iz 1970. godine, koji je razvijen da bi snagu i auto-moto sport doneo vojnicima u Vijetnamu. Za njegov razvoj je zaslužan Elton Ekstrand, dugogodišnji inženjer u Chrysleru čiji je Dodge Ramcharger kompletno dominirao u takozvanom NHRA (National Hot Rod Association) šampionatu. Reč o trkanju na pravcu na četvrt milje (402 metra) koje je u navedenom periodu steklo veliku popularnost. Ekstrandov nadimak je bio “Lawman“ (“Uterivač Pravde“), ali se iznenada penzionisao 1963. godine i preselio u Evropu zajedno sa svojim crnim Dodge Chargerom sa Hemi motorom. Tokom narednih nekoliko godina, Ekstrand je primetio koju popularnost njegov automobil ima među američkim vojnicima u Evropi pa se dosetio na ideju da bi auto kompanije mogle da rade demostracije za takvu publiku. Ovaj potez ne samo što bi povećao moral vojnika već bi i stekao buduće kupce nakon što se vrate u SAD. Nakon što je dobio negativan odgovor od Chryslera, Ekstrand dobija posao u Fordu.

Tokom 1969. godine, Ford je predstavio Boss 429, tada najmoćniji i najbrži Mustang sa trkačkim V8 motorom zapremine 429 kubnih inča (7,0 litara) i preko 500 ks. Ovaj motor se koristio u raznim automobilima u NASCAR, NHRA i LeMans šampionatu (pobednički GT40 sa LeMansa je imao upravo takav motor) i u Mustangu je debitovao da bi se kvalifikovao za homologaciju. Ali Ekstrand je otišao još korak dalje i dodao kompresor pa je 1970. godine debitovao još moćniji Lawman. Posao je poveren Kar Kraftu, legendarnoj firmi iz savezne države Mičigan koja je proizvodila gotovo sve Fordove specijalne automobile.

Lawman nije imao samo moćniji motor već i olakšanu šasiju, izbačen enterijer i trkačke gume. Kar Kraft je proizveo samo dva primerka, a svaki od njih je koštao oko 23.000 dolara. Brojke vezane za snagu nikada nisu otkrivene, ali se nagađa da je reč o cifri od oko 1.200 konja. Sa takvom snagom, Lawman je imao brutalno ubrzanje na četvrt milje, koju je mogao preći za samo 8,4 sekunde pri brzini od 296 km/h. Ali ovaj automobil nije bio jedini model za zabavu vojnika i Ekstrand je proizveo i još 11 Mustanga Mach 1 za identičnu ulogu, iako nijedan od njih nije privukao pažnju kao Lawman.

Do ranih 1970-ih godina oko 240.000 američkih vojnika širom Azije je imalo priliku da prisustvuje događajima, a jedan od Lawmana je završio karijeru sa samo 750 milja (1.200 kilometara) na satu. Nažalost, drugi primerak je uništen tokom transporta kada je tokom ukrcavanja na brod pao sa dizalice i pretpostavlja se da je uništen nedugo posle toga.

Dugo vremena se verovalo da je i prvi primerak uništen, ali se on iznenada pojavio 2003. godine na čuvenoj Barrett-Jackson aukciji i prodat rvaču Bilu Goldbergu, koji ga poseduje do današnjeg dana. Predpostavlja se da je današnja vrednost oko 1,5 miliona dolara.

Još jedan zanimljiv detalj na račun Lawmana leži i u njegovoj inspiraciji. Naime, Hau Thai-Tang je kao tinejdzer video Lawman u rodnom Vijetnamu i on ga je inspirisao da završio fakultet i dobije posao u Fordu. Thai-Tang je kasnije postao glavni inženjer u timu koji je razvio retro 2005+ Mustang …

Zoran Tomasović

(552)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments