1. Home
  2. Vesti
  3. Ram je eliminisao V8 – da li će ga pratiti Ford i Chevrolet?
Ram je eliminisao V8 – da li će ga pratiti Ford i Chevrolet?
0

Ram je eliminisao V8 – da li će ga pratiti Ford i Chevrolet?

141
0
Podelite sa prijateljima:

Po prvi put posle dužeg vremena, jedan američki pikap kamionet u takozvanoj klasi „full-size“ neće biti dostupan sa osam cilindara ispod haube. Pričamo naravno o Stellantisovom velikanu pod imenom Ram 1500, koga će kupci moći da dobiju samo sa benzincima sa šest cilindara ispod haube.

Vrhunac takve ponude čini novi trolitarski turbobenzinac sa šest cilindara u rednoj konfiguraciju pod kodnom oznakom „Hurricane“. Može se dobiti u dve konfiguracije, od čega slabija razvija 420 konjskih snaga i maksimalnih 636 Nm obrtnog momenta, a ona moćnija 540 „grla“ i maksimalnih 706 Nm obrtnog momenta. Radi poređenja, Hurricane je u penziju poslao čuveni 5,7-litarski „Hemi“ sa 395 „konja“ i maksimalnih 556 Nm obrtnog momenta.

Prednost turbobenzinca nad atmosfercem je očigledna, ali nam ostaje da vidimo kako će javnost reagovati. Amerikanci ipak nisu uvek „logični“ u razmišljanju i teško prihvataju promene i novine čak i kada su pozitivne, pa najbitniji model Stellantisa svakako ima veoma riskantan posao ispred sebe.

Ali pitanje koje mnogi postavljaju je da li će i Ford i Chevrolet pratiti takav potez? Da li je Ram upravo u penziju poslao i legende kao što su „Coyote“ i „LS“ (iako zapravo nema nšta sa njima)?

Motori sa šest cilindara u kamionetima zapravo nisu novi i postojali su od samog nastanka takvih vozila. Ali su uglavnom bili rezervisani za bazne pakete opreme i one lakše konfiguracije, sve do 2011. godine kada je Ford predstavio čuveni turbobenzinac „EcoBoost“ sa šest cilindara.

Američki proizvođač vozila je tada izjavio da takva verzija pruža snagu „osmaka“ uz značajno nižu potrošnju goriva. Odluka je bila veoma riskantna zbog već opisanih razloga, pa je Ford nastavio da nudi i V8 za sve one starije i tradicionalne mušterije. EcoBoost se pokazao velikim komercijalnim uspehom i uskoro je činio 65% ukupne prodaje modela F-150. Ford će kasnije da predstavi još jedan EcoBoost, onaj radne zapremine 2,7 litara, ali i dalje nudi 5,0-litarski atmosferac.

Sa druge strane, Chevrolet se najviše odupirao promenama i većina njegova ponude kamioneta se vrti oko atmosferskog 5,3-litarskog motora. Vremenom su predstavili novi 2,7-litarski benzinac sa četiri cilindra, ali nikada nije namenjen da zameni „osmake“ već one bazne motore sa šest cilindara.

I Ford i Chevrolet za sada demantuju da imaju planove da eliminišu V8. Štaviše, obe firme su nekoliko puta izjavile da će nuditi takve konfiguracije još minimalno desetak godina. Ali verujemo da možda menjaju razmišljanje nakon ove odluke Rama i to se posebno odnosi na Forda F-150 gde većina kupaca i tako već desetak godina bira šest cilindara ispod haube. Uz to ćemo spomenuti da je Toyota nedavno predstavila novu generaciju svog velikana Tundra i da je takođe dostupan samo sa turbobenzincima sa šest cilindara.

Američko tržište kamioneta možda nikada više neće biti isto i ono „V8“ bi uskoro moglo u istoriju.

AutoRepublika

(141)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments