1. Home
  2. Vesti
  3. BMW će početi da nudi felne sa središnjim brezonom
BMW će početi da nudi felne sa središnjim brezonom
11

BMW će početi da nudi felne sa središnjim brezonom

2.30K
11
Podelite sa prijateljima:

Nemački proizvođač sportskih i luksuznih automobila, grupacija BMW počinje da s liste opcionala nudi točkove sa središnjom maticom glavčine. Takvo mehaničko rešenje, koje je inače svojstveno svetu auto-moto sporta i koje je retkost u „civilnim“ automobilima, je uključeno u ponudu divizije BMW M Performance. 

Jedan centralno postavljen brezon je bio uobičajena stvar kod modela iz Porscheove linije GT-a, i nalazio se na automobilima namenjenim redovnoj upotrebi na javnoj putnoj mreži. Sada će i BMW krenuti tim stopama.

Tako osmišljeni točkovi su stvoreni zahvaljujući potrebama učešća na trkama gde je ekstremno važno zameniti točak u što kraćem vremenskom roku. I zaista, ušteda vremena nije zanemarljiva jer nije isto skinuti i zašrafiti jedan ili pet brezona. Ni bezbednost nije zanemarena jer se taj jedan šraf steže pod ekstremnim pritiskom s obrtnim momentom od čak 930 Nm.

Dodatno, ovo rešenje ne samo da promoviše trkački DNK prilikom svake zamene točkova, već i smanjuje težinu vozila, bez obzira na dizajn koji se jednostavno traži. Centralni šraf na felniće dobiti sledeći modeli: BMW M2, BMW M3 i BMW M4. Na prednjoj osovini će nositi gume prečnika 19 cola, dok će na zadnjoj biti jedinice od 20 cola.

Lagani kovani točkovi od lake legure, stilizovain u duhu slova Y, su ofarbani u mat crnu farbu, poseduju ugravirani natpis M Performance koji je prostret po obodu felne i opremljeni su gumama dimenzija 275/35 ZR19 napred i 285/30 ZR20 pozadi.

AutoRepublika

(2296)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Ajd zameni točak na putu majčin sine kada ti ovi naši vulkanizeri zategnu taj centralni šraf pištoljem… Jedva otpustim i ove obične posle njih.

Renault Terminator🇷🇺Z

Moraćeš zvati ove iz F1 pit stopa da to skinu😂

Matija

Jednostavno resenje koje koristim vec vise desetina godina: na kljuc za zavrtanj nataknes poduzu cev i nema zavrtnja koji ne popusti.

MRN

A ako šraf tako i ne popusti, pukne gedora 😊

Balkanboj

Ja zato u gepeku imam Unior šipku, kratki nastavak za gedoru i ojačanu gedoru 17 (kakvu koriste i vulkanizeri) jer sam polomio barem 3 gedore menjajući točkove u dvorištu pri zameni letnjih i zimskih točkova.

MRN

Ja sa cevkom od skoro jednog metra jednom prilikom onaj „Unior“-ov T-nasadni ključ savio kao slamku pokušavajući da odvijem šraf koji je prethodno zategao vulkanizer 😊

Zoca

Zbog svega toga udarni odvijac je mama.Imam baterije samo jos odvijac da pazarim,nije lose imati u vozilu.

Marko

Gedore i kljuceve lomis jer stezes kao sivonja. Srafovi se stegnu na odredjenu silu moment kljucem.

BB

Uhhh, kad se sjetim kamion nek h iskustava. Nas dvojica, jedan metar preko leđa – 130 kg žive vage i ja tada 105 kg, sa dvije cijevi od po 2 m, odvrćemo zadnji točak od MAN-a… Ni da mrdne, ona slova na ključu po dužini, uvrnuli za 180 stepeni (da je Berbokova bila sa nama bilo bi i 360 stepeni 😜)… Rješenje bilo u „Milovanu“ od 10 kg, gdje sam udarao u čelo ključa dok je kolega u tom momentu pravio trzaj… Tada sam zamišljao, eh da mi neki ključ sa prenosom… Sada je situacija radikalno drugačija, takav ključ (ovdje… Pročitaj više »

Zoca

A gedora nije od pola cola kao uobicajeno resenje vec 3/4 ili cak 1 col.Glupost kao na nekim Italijanskim motociklima gde ne znas sta ces kada na putu probusis gumu.

Neko iz mase

Ovo su runflat gume, tako da promena tocka na putu nije predvidjena.