1. Home
  2. Life
  3. Bezbednost
  4. Istraživanje: Testovi u realnim uslovima pokazuju da su šire zimske gume jednako dobre kao uže (VIDEO)
Istraživanje: Testovi u realnim uslovima pokazuju da su šire zimske gume jednako dobre kao uže (VIDEO)

Istraživanje: Testovi u realnim uslovima pokazuju da su šire zimske gume jednako dobre kao uže (VIDEO)

19.92K
20
Podelite sa prijateljima:

Postoji stara teorija koja predlaže da zimi treba izabrati uže gume jer uži pneumatik vrši veći pritisak na manju kontaktnu površinu, čime se stvara bolje prijanjanje. Kontra argument jeste taj da bi trebalo da se koristi šira guma, jer će veća površina na putu stvoriti bolje prijanjanje. Ali kao što je otkrio Džonatan Benson sa kanala na YouTubeu imena Tyre Reviews, to i nije toliko bitno.

Benson je želeo da sam testira pomenutu teoriju o širim i užim zimskim gumama, pa je nabavio četiri seta Hankookovih guma za vožnju na BMW-u serije 3 po snegom prekrivenoj zatvorenoj stazi. Da napomenemo da je svaki set širi od sledećeg. Širina guma se kretala od 205 do 275 mm, sa 205-icama ugrađenim na 16-inčne točkove, 225-ice na osamnaesticama, a 255 i 275 su postavljene na 19-inčne felne.

Iako su postojale subjektivne razlike u osećanju i povratnim informacijama između veličina, brojke ne lažu. Najuži pneumatik je bio najbolji u testiranju ubrzanja, ali najgori kada je u pitanju kočenje, što je i logično jer šira guma ima veću kontaktnu površinu. A za vreme kruga, srednja guma širine sekcije 225 pokazala se najboljom. Doduše, svi rezultati su toliko bliski da prosečni vozač verovatno ne bi primetio razliku.

Glavni zaključak jeste da je lakše naći razlike u objektivnim performansama između dobre i loše zimske gume uz korišćenje iste veličine pneumatika. Suština je da prilikom biranja zimskih guma najbolje je fokusirati se na brendove sa dobrim recenzijama, a ne brinuti o tome koju veličinu treba izabrati, osim da bude fabrički predviđena.

AutoRepublika

(19919)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

20 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Moje mišljenje je da je za vožnju bicikla po snegu ili ledu bolja šira guma, ali u svakom slučaju na nižem pritisku. Jer se tvrđe naduvana guma i na najmanjim neravninama teže prilagođava obliku podloge što dovodi do sitnog bočnog zanošenja i lakšeg gubitka ravnoteže. Mekana guma bolje „pliva“ na svim tim sitnim neravninama i bolje drži pravac. Naravno, zbog nižeg pritiska guma sama vožnja je energetski dosta zahtevnija. Što se tiče automobila, znam od davnih dana da su WRC automobili za sneg koristili veoma uske gume. Pa sam i ja tako davno mislio. Ali i na „besnim“ vozilima odavno… Pročitaj više »

S mile

Prijatelj ima praksu da na svake 2 god zameni prednje dve gume, a one sto su bile napred namontira nazad. One koje su bile nazad, proda.

Svidja mi se taktika, mada je nisam praktikovao.

Malo nas kupuje ono sto zeli, ili sto je dobro. Vecina ono sto moze.

Fakat je da vise vredi smanjiti brzinu za 10kmh, nego se uzdati u kvatitet pneumatika.
Vazda bilo, prilagodi brzinu uslovima voznje.
Kakva god guma bila, pri nailasku na vidu, baru, akvaplaning… Ode van puta.
Zimi, poledica… Nema te gume koja pomaze… Samo pazljiva voznja

MRN

Koliko se ja sećam onoga što sam čitao i gledao, ako se stavljaju samo dve nove gume, nove gume se montiraju pozadi.
Sećam se, jednog proleća rano u martu skinuh zimski set (jer je skoro prethodnih mesec dana već bilo „leto“) i onda je odjednom pao veliki sneg. I ja u lenjosti u garaži samo nabacih dve zimske gume na prednje točkove.
I čim sam ujutro krenuo iz garaže na prvom skretanju udesno sam se okrenuo oko svoje ose. Jer mi je dupe pobeglo. Lošija trakcija na zadnjim točkovima je jako opasna stvar.

S mile

Tu je extremna razlika. Zimske napred letnje nazad. Velika je razlika u trakciji. U ovom slucaju su isti tip guma samo su jedne nove a druge 2god stare. Nisu se toliko pohabale.

Ma koliko se govorilo da se bolje gume stavljaju nazad. Ja to ne mogu da prihvatim. Bolje idu napred, nesto losije nazad. To je moje a i misljenje mnogih oko mene. Naravno za FWD vozila.

Neko iz mase

Bolje gume uvek idu na zadnju osovinu. Zakoni fizike su nemilosrdni.

Laki

Sve se dobro završi ako je zadnji kraj miran!

Balkanboj

Ja poslednjih 10 godina praktikujem rotaciju prednjih i zadnjih za drugu sezonu kako bi bile ravnomerno potrošene (posle 2 zimske sezone šara pada na oko 5 – 5.5mm). Nakon toga ih prodam i kupim 4 nove zimske. Po mojoj proceni zimske gume u trećoj sezoni drastično gube kvalitet prianjanja na mokrom i meni nisu bezbedne za vožnju.

Isto tako sam prešao na all-season gume koje vozim samo zimi, takođe 2 sezone i onda nove.
Toliko su dobre za ove naše uslove da čisto zimske imaju smisla isključivo ako se živi na planini gde ima snega tokom čitave zime.

NS oldtajmer

Prijatelju colovi su mera za promer (velicinu) tocka, a ne za sirinu. 235/55 x 18 jesu sirina/visina x promer unutrasnjeg otvora gume (za felnu promera 18 cola

Milos

Valjalo bi vidjeti testitanje uske i siroke gume kod terenaca.

M M

Stvar uopšte nije jednostavna kao što bi ovaj autor hteo da prikaže.
Jednostavno, zanemariti ovaj pro amer spektakl

MRN

Ako možeš da pojasniš, ja ću ti iskreno reći HVALA.
Hvala unapred.

M M

Nemam suviše vremena, ali ono elementarno: -Prvo, širina gazećeg sloja letnje i zimske gume istog profila i i stog proizvođača skoro nikad nije ista. Obično je zmska uža – vidno uža, na gazećem sloju, što se može i meriti. Veovatno si se čudio i sam pnekad kad montiraš nove zimske…. -Drugo, ukupna površina naleganja i pored ovog gore pod 1, je znatno manja, jer je guma više „isečena“; -Treće, sama površina gumenih segmenata na dezenu gume je višestruko manja nego na letnjem pneumatiku. Zbog svega navedenog, zimska guma bi sa navzivnim dimenzijama profila trebalo da se primereno ponaša na snegu,… Pročitaj više »

MRN

Sad se setih, pa ti si pisao na temu pneumatika davno napisao ovaj tekst za AR:

https://autorepublika.com/2019/05/13/o-pneumaticima-iz-licnog-iskustva/

Rikošet

Širi pneumatik više košta i ne vidim zašto bi proizvođači reklamirali uži i jeftiniji!

Лазар

Tako je kupiš manju felnu čeličnu i uža guma. Košta ko set original zimskih guma.

Bungi

Svaki proizvođač je tačno propisao koji tip pneumatika preporučuje za svaki svoj model.Koji broj pneumatika, koja širina i visina, za koju brzinu, kako za ljetnju tako i za zimsku gumu.Ne vidim da neko drugi od samog proizvođača bolje poznaje njihov auto.

NS oldtajmer

Ako sam dobro video na reli automobilima koji voze po snegu montirane su vrlo uske gume – verovatno jer je za voznju po snegu to najbolje. Za upravljanje i kocenje na suvom ili vlaznom (hladnom) asfaltu svakako su bolje šire gume. Dakle … nema da su gume univerzalno dobre za sve uslove zimi. Jos je gore ako su one od materijala (smese) koje su „dobre“ i leti i zimi. Nije jednostavno. Ako dodamo i ekonomski momenat (da je sto jeftinija voznja) – eto papazjanije. Za kraj ide filozofija po tipu „meni za gradsku voznju su dobre one …“, „ja cesto… Pročitaj više »

As Asova

Sila trenja Ft=Fn(sila pritiska na tlo)•koeficijent trenja. Očigledno je da površina, tj. širina gume nema uticaja na silu prianjanja (trenja).

Nenad

Voleo bi da vidim kako bi šire gume prošle na testu u dubokom snegu za razliku od užih i viših guma. Primer dajem Lada Niva protiv bilo kog drugog luksuznijeg terenca sa širim gumama

S mile

Gledala bi ih Niva u retrovizoru. Eto, tako bi prosli. Sve je to kozmetika.