1. Home
  2. Vesti
  3. Očekujući nov Duster, Rusi se prisetili zašto nisu lansirali model s Ladinim grbom
Očekujući nov Duster, Rusi se prisetili zašto nisu lansirali model s Ladinim grbom
8

Očekujući nov Duster, Rusi se prisetili zašto nisu lansirali model s Ladinim grbom

7.78K
8
Podelite sa prijateljima:

Čelnici Avtovaza su za ruske medije pričali o tome kako su razmatrali da na proizvodne trake fabrike u Moskvi ubace, izvorno rumunski krosover, ali i o tome kako su naposletku odlučili da tržištu ne ponude Duster s Ladinim znamenjem. Kao glavni razlozi za odustajanje od ideje su navedeni problemi u lokalizaciji proizvodnje, kao i verovatna naknada po osnovu licencnih prava, a koja bi se morala plaćati francuskoj grupaciji Renault.

Evgenije Šmelev, kao najviše pozicionirani izvršni potpredsednik kompanije Avtovaz (mrsko nam je da napišemo „prvi potpredsednik“ zbog mučnog doprinosa našeg „političara“ nateklog lica, averziji prema tom terminu) je na ovu temu govorio za list Rossiyskaya Gazeta. Tom prilikom je naznačio da je u prodajnom miksu Dustera, koji se u Ruskoj Federaciji nudio s amblemom matične firme Renault, sa 90% učestvovala verzija s pogonom na sva četiri kraja karoserije. Shodno tome, glavešine Avtovaza su momentalno zaključile da bi montaža i ponuda modifikacije s pogonom isključivo na prednjoj osovini bile apsolutno bespredmetne.

Posebno je zanimljivo to što je Evgenij Šmelev insistsirao na tome da je Avtovaz “u trenutku shvatio” da bi pokušaj montaže Dustera s integralnim pogonom, za preduzeće bila nemoguća misija bez uključivanja Renaulta. Međutim, razloga je još, pa se u članku navodi i izjava ruskog automobilskog giganta Maksima Sokolova u kojoj on kaže da bi Avtovaz bio prinuđen da plaća naknadu po osnovu korišćenja intelektualne svojine Renaultu. To bi proizvodnju potpuno obesmislilo s aspekta finansijskog interesa.

Znajući sve to zaključuje se lako da je Avtovaz doneo pravu odluku kada je opredeljeno da se odustane od pokušaja nastavka proizvodnje Dustera. Tu neprijatnu istinu za Ruse dodatno osnažuje i neslavna istina da fabričko rukovodstvo još uvek nije u stanju da na noge postavi proizvodnju više lokalnog modela. Pričamo o Ladi Largus čija je proizvodnja više lokalizovana, a ipak još uvek nije uspostavljena, iako je bila ideja da se pokrene sklapanje kombija i karavana, najpre krajem 2022. a onda i tokom 2023. Sada je isti cilj preimenovan za drugo tromesečje 2024. godine, ali nije izvesno da će biti ostvaren.

U međuvremenu se koncern Renault priprema za premijeru potpuno novog Dustera, koji će preći na platformu CMF-B, i koji će biti provučen kroz tretman elektrifikacije. To će mu doneti sudbinu da dalje gura bez dizel motora. Kako bilo, preliminarni i nezvanični podaci govore o tome da je debi noviteta planiran za 29. novembar, kada će biti prikazan četvorotočkaš s oznakom Dacije. Na nekim tržištima će ovaj SUV biti ponuđen i s oznakama matičnog Renaulta.

AutoRepublika

(7778)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Cudni su Rusi! Razmatraju sve moguce opcije osim jedne – da pljunu u sake i da konstrisu svoj auto!

MRN

Hoće čovek od toga da se oznoji 😀

Bungi

Vidjeli da Kinezi kopiraju k’o „mutavi“, pa ‘oće i oni. 😜

Matija

Kinezi su kopirali, ucili i pravili svoje automobile. Sada svi drugi kopiraju njih. Rusi gledaju samo na koji auto bi mogli da zalepe svoj emblem!

Zastava

To svi rade, osim najvećih proizvođača, s tim da i oni, za neke modele, pribegavaju saradnji sa drugima.

Matija

Auto je postao globalni proizvod. Nemam nista protiv da se Rusi ukljuce u taj proces i malo se pomere od nivoa „nalepnice“. Klimatski i saobracajni uslovi u njihovoj zemlji pruzaju dovoljno razloga da se konstruise tipicno ruski auto!

Zastava

Ne postoji „svoj auto“ u današnjoj autoindustirji, niti pre, pošto dizajn je globalna stvar.

Matija

Postoji. Tvoj stav moze slikovito ovako da se predstavi: – ti su drug „Zastava“, ovoliko visok, toliko tezak, boja kose, boja ociju, itd. – Obuces kosulju od nekog proizvodjaca, pantalone od drugog, dzemper od treceg, obujes cipele od cetvrtog – i sada ti vise nisi drug „Zastava“ vec jedan belosvetski, globalni proizvod! Da li se slazes da ti nisi vise ti vec jedno kombi-bice iz vise delova? Naravno da se ne slazes, jer ti imas svoju definiciju u genima koji poticu od mame i tate! E, tako ti je i sa autom: njegovi „mama i tata“, tj. proizvodjac, daju mu… Pročitaj više »