1. Home
  2. Vesti
  3. Mazda krije da je počela da prodaje krosover utemeljen na Toyotinom RAV4-u
Mazda krije da je počela da prodaje krosover utemeljen na Toyotinom RAV4-u
17

Mazda krije da je počela da prodaje krosover utemeljen na Toyotinom RAV4-u

6.26K
17
Podelite sa prijateljima:

Nigde u promotivnim materijalima Mazde, kao manjeg proizvođača iz Japana sa sedištem u Hirošimi, nećete pronaći informaciju o početku prodaje krosovera koji je utemeljen na Toyotinom hitu po imenu RAV4. Naime, SUV Mazde korsti najbolje prodavani pogonski sklop Toyote.

Dakle, Mazda je započela prodajnu kampanju modela CX-50 HEV. Na salonu automobila koji se ovih dana održava u kineskom Gvangžuu je prikazan Mazdin pulen za koji se ispostavilo da koristi hibridni pogonski sklop iz Toyote. Radi se o sistemu koji uključuje benzinski i električni motor, a koji je implementiran u kineskim modelima najvećeg svetskog proizvođača automobila. Ti četvorotočkaši nose nazive RAV4 and Wildlander!

Pod haubom novoponuđene Mazde se nalazi atmosferski dvoipolitarski benzinski agregat A25D, kao i električni motor. Za transmisiju je zadužen elektromehanički CVT, uz ponuđenu opciju prenosa snage na sva četiri kraja karoserije, a koja nosi naziv e-Four. To je moguće zahvaljujući zasebnom električnom motoru na zadnjoj osovini.

Iako Mazda, kako već i rekosmo, nije turila ovu informaciju u promotivne i novinarske materijale, iz prateće dokumentacije se može zaključiti da su tehničke specifikacije i osobenosti ovog pogonskog sklopa, u dlaku identične s onim koje ilustruju sisteme Toyote RAV4 HEV i Wildlandera HEV.

Tačna radna zapremina ugljovodoničnog bloka iznosi 2.487 kubnih centimetar (178 konjskih snaga i najviših 221 Nm obrtnog momenta) u sadajestvu s električnim motorom od 120 „konjića i 202 Nm. Verzije s pogonom na sva četiri točka nose i jedan električni agregat na zadnjoj osovini i taj pruža 54 konjskih snaga i 121 Nm.

Najviša moć ovako skockanog pogonskog sklopa u Mazdinom hibridu iznosi 218 „grla“, dok je potrošnja goriva u mešovitom ciklusu, deklarisana nanivou od 5,1 do 5,56 litara na prevaljenih stotinu kilometara. Ušteda goriva ove verzije u odnosu na običan benzinski CX-50 (pogonjen čuvenim Mazdinim benzinskim atmosfercem uz šestostepenu automatsku transmisiju), doseže 25 do 30%.

Što se tiče noviteta, može se reći da će se kupci opredeljivati između četiri paketa opreme koja su predviđena za verziju na kineskom tržištu.

Posebno je zanimljivo to što je Mazda CX-50 HEV jefitnija od originalne Toyote. Zavisno od opreme i tipa pogonske formule po osovinama, cene variraju od 27 do 33 hiljada američkih dolara. Toyota Wildlander za uporediv iznos može biti pazarena, ali samo u slučaju da trgovačka kuća odobri osetniji popust.“Obična“ Mazda CX-50 se na kineskom tržištu prodaje za oko 22 hiljade zelembaća.

AutoRepublika

(6259)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

17 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Neverovatno je koliko ova Mazda ( za moj ukus ) spolja izgleda bolje od RAV-4.
Čak je i enterijer mnogo lepši sa ovim instrumentima.
Toyota bi se preporodila kada bi angažovala Mazdu da joj malo sredi dizajn aktuelne game.

Branko

Meni je Mazda definitivno najljepši “Japanac”! Ionako nije bitno šta je ispod haube, zamisli katastrofe da koriste isti tablet za navigaciju… to bi onda bio čisti klon. 😁

s mile

Mazda je „nova“ Alfa… dizajn, pouzdanost, motori

MRN

😊😊😊

Night Rider

A Suzuki Across isto RAV4.

MRN

Da, jeste, ali, posmatrano čisto dizajnerski, meni se čini da se ne razlikuje mnogo od RAV-a. Za razliku od ove Mazde.

Igor

Ja se nadam da ce se opametiti Mazdini inzinjeri i da zajedno sa Toyotom i Hondom naprave trojstvo i zajednicke motore i da oduvaju Nemce i ostale.Mazda je uvek eksperimentisala sa motorima ali ne uvek uspesno.Sigurno je bolje sa Toyotom i Hondom da se udruze nego da trpaju Peugeot i Fordove motore,znam da se sad to zavrsilo ali ostavlja mrlju Mazdinom imidzu.

Branko

Igore, ne odlučuju inženjeri o tome…🙄

Miladin

Toyota je skinula tapiju sa hibrid patenata, a to je neki broj 600 ili 6000 patenata , svako moze da koristi i da kombinuje kako hoce iz Toyota hibridnog programa koji je doveden na extremno visok nivo i kvalitet, sto evropljani tesko mogu na obicnim SUS motorima, a tek to da iskombinuju sa strujom…. kazu bucan Toyotin hibrid, sedi u golfa sa 3 cilindra pa da vidis sta je ludara, a u Polu dobijes i Hilti slusalice za buku

Branko

Jesi li siguran da Toyota “daje” svoju tehnologiju bez naknade? To mi djeluje gotovo nevjerojatno. Toyota svakako ima pouzdane hibride, vrlo učinkovite u nekim režimima rada. S druga strane, SUS motor postoji i kod Toyote, a tu bih ipak dao prednost njemačkoj trojki; mislim da rade najbolje SUS motore na svijetu. Srce Toyotinog hibrida je e-CVT transmisija, koja je zapravo britanski patent, ali ga je Toyota otkupila i usavršila. A što se tiče osjećaja u vožnji, ipak bi dao prednost njemačkim hibridima, posebno onim plug in.

MRN

Koji su to nemački klasični hibridi ? Pošto je Toyota najpoznatija po klasičnim hibridima. A tu i ima dužu tradiciju.
Za MHEV i PHEV znam, ali, klasični, a nemački ?
Mozak mi stao, pa moram da pitam 😊

Branko

Tako je to kad učenik nadmaši učitelja…😉 Mislio sam prije svega na plug in hibride, dijelom i na MHEV. Znaš već da tzv. prave hibride ne cijenim baš… smatram ih tehnološkom slijepom ulicom. Ali tko se vozi uglavnom po gradu i nema mogućnost punjenja… ok su. Opel ima “pravi” hibrid, isti kao i Peugeot, ako je Opel uopće njemački brend. Uglavnom, osobno mi se ne dopada e-CVT mjenjač, ne radi pouzdanosti ili efikasnosti, nego radi osjećaja u vožnji. Osjećaj mi se dopada i kod Renault hibrida, s dog clutch mjenjačem.

Izmenjeno 5 meseci pre od strane Branko
Bojan

CX50 je odavno prisutan na američkom tržištu, ali bez hibridnog sklopa. Ubacivanje Tojotinog hibridnog pogona je dobra vijest i ne čudi imajući u vidu da su slično uradili sa modelom Mazda 2, koji je u novoj inkarnaciji kopija hibridnog Yarisa.

M M

BEV MEV HEV a klasični cajgeri…..
Jes Mazda ciganska firma.

Bungi

Klasični cajgeri su gotovo vječni, za LCD nisam baš siguran.

M M

Ta večnost je ostala samo kod cigansko – baznih verzija, „večnih“ brendova…..
I kod Mazde. Ima kod Mazde još „večnoh“ stvari i ideja. Atmo motor na X ti način….. To jeste kod Mazde je sam da manje košta. Da bar oće da nabace kobita da ne rđa— ali ne, nije to „večan“ auto. Ako ništa pojede je korozija….

Veze ti nemas

Matori, ajde ne lupaj. Jedan Porsche u modelu 911 I dalje ima klasicni obrtomer u instrument tabli. Pojedine 911 varijante I dalje imaju atmosferske motore I rucne menjace. Kontas, nismo svi kic fanovi kao ti ? A ti sto ti nazivas „ciganski“ jeste u stvari daleko skuplje. A zasto je skuplje ? Nekada je sa dizajniranjem modela naslednika morala da se dozajnira nova instrument tabla, prekidaci, satovi,itd.. A danas zviznes monitore, ubacis softver, pa kicerajci (kao ti) kazu vauuuu… Sto je super…