1. Home
  2. Prezentacije
  3. Koncept Lancia Pu+Ra HPE je potpuno električni kupe sa stilom Stratosa
Koncept Lancia Pu+Ra HPE je potpuno električni kupe sa stilom Stratosa
1

Koncept Lancia Pu+Ra HPE je potpuno električni kupe sa stilom Stratosa

255
1
Podelite sa prijateljima:

Italijanski brend Lancia u vlasništvu Stellantisa je konačno otkrio Pu+Ra HPE Concept. Ovaj model je nekoliko puta „tizerovan“ proteklih meseci. Uz odavanje počasti legendarnim modelima Lancije iz prošlosti, Pu+Ra HPE Concept pokazuje šta će italijanski proizvođač automobila doneti među evropske EV modele u narednoj deceniji, signalizirajući reinkarnaciju imena nekada čuvenog modela sa relija.

Pu+Ra znači čist i radikalan (pure and radical), dok HPE označava High Performance Electric, ali isti akronim je korišćen još sedamdesetih za Lanciju Beta da označi varijantu High Performance Estate.

Međutim, uticaji Bete se ne završavaju ovde, jer Lancia Pu+Ra HPE Concept ima reinterpretirane zadnje horizontalne roletne, koje su takođe bile prisutne na sportskim Stratosima. Govoreći o legendarnom Stratosu, zadnji deo koncepta ima veoma sličan izgled starom reli automobilu sa dvoja vrata, sa šupljim okruglim zadnjim svetlima i novim natpisom Lancia zalepljenim između njih.

Još jedan naglasak na Lancia iz prošlosti je progresivna zelena boja spoljašnjosti koncepta, koja je opisana kao održiva boja okrenuta budućnosti, koja sadrži topao zlatni ton napravljen od pigmenata najnovije generacije, a sve to odajući počast istorijskoj Lanciji Flaminia Azzuro Vincennes.

Bočne strane Pu+Ra HPE Concepta su još jedan znak prošlosti, ovog puta upućujući na Aureliju i Flaminiju sa svojim kasnijim tečnim linijama koje se spuštaju prema zadnjem delu automobila. Pored toga, novi logo Lancije se ističe na prednjim branicima.

Jedna od najupečatljivijih karakteristika koncepta je kružni krov, za koji italijanski brend kaže da je inspirisan arhitektonskim elementima i kao takav se koristi u celom vozilu, uključujući i unutrašnjost.

Napred, klasična maska je ponovo zamišljena kroz tri zraka svetlosti koji Pu+Ra čine vidljivim izdaleka, dok gore napisano jasno kaže koju marku vozila gledate.

„Danas, Lancia predstavlja Lanciju Pu+Ra HPE, viziju brenda za narednih 10 godina koja uvodi brend u eru električne mobilnosti i sumira naš način zamišljanja i doživljaja automobila. Počevši od novog Ypsilona, naši automobili budućnosti će biti inspirisani Lancijom Pu+Ra HPE“, rekao je Luka Napolitano, izvršni direktor brenda Lancia.

Unutar novog koncepta, postoji obilje elemenata okruglog oblika koji su, prema Lanciji, čisti geometrijski element s jedne strane, ali s druge strane, to je prilično uobičajen prizor u tradicionalnim italijanskim domovima, uglavnom u obliku okruglog stočića u dnevnoj sobi.

Tu su i okrugli tepisi napravljeni od prirodne vune na podu koncepta, okrugli sto za kafu na centralnoj konzoli i krug na instrument tabli, dok su prednja sedišta pod velikim uticajem klasičnih italijanskih fotelja za domaćinstvo proizvedene u Cassiniju.

Ploče na vratima su prekrivene materijalom pod nazivom MARM\MORE koji se sastoji od 50 posto otpada od mermerne prašine i reciklirane tkanine napravljene u prirodnim bojama, meke na dodir i vodootporne.

Napajanje info-zabavnog sistema je takozvani sistem Sound Air Light Augmentation (SALA), koji radi zajedno sa virtuelnim interfejsom HALL, omogućavajući vozaču i suvozaču da prilagode unutrašnje okruženje automobila svojim željama jednostavnim dodirom dugmeta ili koristeći njihov glas. Prema Lanciji, predstojeći Ypsilon će biti prvi serijski model koji će koristiti ovaj interfejs.

Italijanski proizvođač automobila ne pominje previše detalja o potpuno električnom pogonu koncepta, ali kaže da je kao manifest brenda za narednih 10 godina zamišljen da nudi preko 700 kilometara dometa s jednim punjenjem baterije.

Pretpostavlja se da će ova optimistična vizija doći u igru kasnije tokom ove decenije, kada Lancia planira da debituje sa premijum limuzinom i hečbekom koji nosi ime Delta, za koje se priča da su bazirani na Stellantisovoj modularnoj EV platformi STLA.

Uz ovo, Lancijin prvi potpuno novi model u više od jedne decenije biće gradski automobil Ypsilon sledeće generacije, koji će debitovati kao EV i hibrid plug-in krajem ove godine, koji će deliti istu platformu kao Fiat 500 trenutne generacije.

Pogledajte i video…

AutoRepublika

(255)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Dizajnstudija prikazana u tekstu trebalo bi da asocira na cuveni Stratos: Samo zahvaljujuci naslovu uspeo sam da pronadjem neke daleke slicnosti! Ceo auto mi lici na neku lose izradjenu puzle-slagalicu koja se sastoji ne od delova jedne vec od delova vise razlicitih slika. Takav kolaz nema likovnu celinu. Vise nego ikada pocinjem da brinem kako ce izgledati prvo sledece serijsko vozilo marke Lancia? Jedini detalj koji je nov i interesantan, to je veliki svetleci znak „Y“ na prednjem delu vozila. Moja lista primedaba bila bi suvise dugacka, prevazisla bi obim gornjeg izvestaja. Po nedostajucim komentarima moze se zakljuciti da dizajnstudija… Pročitaj više »