1. Home
  2. Prezentacije
  3. Subaru nam je podario treću generaciju modela Crosstrek
Subaru nam je podario treću generaciju modela Crosstrek
10

Subaru nam je podario treću generaciju modela Crosstrek

281
10
Podelite sa prijateljima:

Dok je Salon automobila u Detroitu u velikom centru pažnje među automobilskim medijima ovih dana, Subaru je izabrao sasvim drugačiju lokaciju da predstavi novu generaciju modela Crosstrek. To možda i ne bi bilo toliko iznenađenje da se ovaj krosover jednako dobro prodaje širom sveta, ali su Sjedinjene Američke Države njegova najbitnija destinacija.

Debitovao je još 2012. godine pod imenom XV Crosstrek i u međuvremenu je izgubio ovo „XV“, a protekle godine je isporučeno 127.466 primeraka. Ispred nas je sada treća generacija i Subaru je izabrao domaću lokaciju da ga predstavi dok će ostatak sveta morati da sačeka dodatnih nekoliko meseci.

Već na prvi pogled možemo da zaključimo da se japanski gigant nije preterano potrudio na račun stila. Da, dizajn je osvežen da bi se zavarale godine, ali generalna ideja nije preterano drugačija nego što je bila pre desetak godina kada je Crosstrek originalno debitovao.

Subaru nam kaže da je iskoristio novu dizajnersku školu koju smo već videli na modelima kao što su WRX i Levorg i da su najveće novine one koje ne možemo da vidimo golim okom. To se odnosi na novu platformu pod imenom „Subaru Global Platform“ koja će da pokreće gotovo svaki model japanskog brenda narednih godina.

Mnogo više pažnje je posvećeno enterijeru. U vreme dok se konkurencija orijentiše da horizontalno postavljene monitore, Subaru nam je doneo onaj postavljen vertikalno veličine 11,6 inča. I njega smo već videli u sportskom WRX-u. Sama zapremina enterijera se nije izmenila pošto je novi Crosstrek sličnih dimenzija kao i prethodnik, pa je Subaru bio oprezan da ne ugrozi prodaju dosta uspešnijeg većeg krosovera Forestera.

Ovaj model će se nuditi u Japanu samo sa jednim motorom. Njegova oznaka je e-Boxer i kombinuje dvolitarski benzinac sa električnim motorom za ukupno 148 konjskih snaga i maksimalnih 188 Nm obrtnog momenta.

Amerikanci su u prošlosti mogli da dobiju i samo dvolitarski atmosferac sa 154 „konja“ kao i veći 2,5-litarski benzinac sa 182 „grla“. Snaga se inače prenosi na sva četiri točka preko šestostepenog manuelnog ili bestepenog CVT menjača.

Serijska proizvodnja će startovati tek na proleće, a do tada bi trebalo da vidimo i izdanja za ostatak sveta. Ne bi trebalo da se razlikuju u velikoj meri od onih za japansko tržište, sa izuzetkom nekoliko bezbednosnih mera da se zadovolje zakoni a možda i motora.

Neće nas iznenaditi ako spomenuti 2,5-litarski motor bude eliminisan i zamenjen sa efikasnijim turbobenzincem, a odgovore na takva pitanja ćemo saznati narednih meseci.

AutoRepublika

(281)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Daj Bože da za Evropu bude imao neki normalan benzinski motor.
Prethodnik pod tim imenom nije. Ili sam ja totalno izlapeo, što je takođe moguće.

BB

Recimo da naprave inovaciju, 1.0 trocilindrični boxer benzinac? 🤣😂🤣

moron

Bojim se da bi taj „malo tresao“ 😊

BB

To je grogirani bokser 😉

moron

Motor postavljen „vertikalno“?

moron

Uobičajeno za mene. Delujem pametnije dok ćutim.
😃

moron

Sećam se, udjem ja davno u salon Subarua, gledam XV, „uzdišem,“ a prodavac mi kao jednu od komparativnih prednosti motora kod 1,6 atmosferca kaže da ako dodje do pucanja zupčastog kaiša kod tog motora, da ne može tada da dodje do havarije u smislu sudaranja klipova i ventila ( ne “dodiruju” se kada je klip u GMT, a ventil otvoren ), a da tu blagodet uživaju samo još boxer motori Porsche-a.
Kud tada odmah ne rekoh: “Super, kupujem, zamotajte mi jedan da ponesem”, verovatno nikada neći ni kupiti Subaru …

DUDE

Ako me secanje dobro sluzi, Golf Country je bio rodonacelnik klase.
Nakon toga XV je bio jedini model u ponudi na trzistu koje nije razumelo taj tip vozila, a sada su poceli da ga slede i svi ostali – Tipo, Kia Xceed, Focus Active, Mazda CX50, Corolla Cross…
Meni se XV oduvek svidjao, ali njihovi benzinci su veliki potrosaci, a Subaru dizel motori totalna katastrofa po pitanju kvaliteta.

Yankee

Zapravo AMC Eagle je bio rodonacelnik klase.

comment image