1. Home
  2. Vesti
  3. Parižani na referendumu odlučuju o ceni parkiranja za povišene modele
Parižani na referendumu odlučuju o ceni parkiranja za povišene modele
7

Parižani na referendumu odlučuju o ceni parkiranja za povišene modele

140
7
Podelite sa prijateljima:

Parižani će 4. februara 2024. godine glasati za ili protiv povećanja cene parkinga za povišene modele. Prema rečima gradonačelnice Ane Idalgo, ovo bi obeshrabrilo njihovu upotrebu u korist kvaliteta vazduha, javnog prostora i bezbednosti na putevima. Neke su tačke još uvek nejasne.

Pariz se vraća na optužbe protiv terenskih vozila. Od 2019. godine, nekoliko gradskih političara redovno je pokretalo ideju da se na njih primeni određena tarifa za parkiranje, koja bi mogla da bude zasnovana na njihovoj težini, sa idejom da obeshrabruju vozače da koriste ovaj tip vozila u prestonici. Gradonačelnica Ana Idalgo danas najavljuje referendum o ovoj temi za 4. februar naredne godine. Parižani registrovani na izbornim listama biće zamoljeni da glasaju na biralištima o sledećem pitanju: „Više ili manje terenaca u Parizu?“

Veći i teži od ekvivalentnih modela sa normalnim klirensom, SUV-ovi zauzimaju više prostora, koriste više materijala u proizvodnji i emituju više zagađujućih i gasova koji izazivaju efekat staklene bašte. Na primer, Peugeot 3008 1.2 PureTech 130 EAT8 Active Pack je 50 mm širi i 29 kg teži od 308 u istoj konfiguraciji, sa većom emisijom CO2 za 17 g/km, što je takođe rezultat i zbog bolje aerodinamike.

Ana Idalgo podseća na ove elemente na osnovu izveštaja WWF-a. Ona ističe i veću opasnost od terenaca u slučaju udesa sa pešakom. Ova tačka je diskutabilna. Ako su u Severnoj Americi studije na ovu temu pogubne za lokalne terence u XXL formatu, testovi sudara koje je sproveo Euro NCAP pokazuju mnogo varijabilnije rezultate kada je u pitanju evropska ponuda. Tokom udara pešaka, Renault Captur i Peugeot 2008, dva najprodavanija modela u Francuskoj, pokazali su se čak bezbednijim od Clija i 208 testiranih iste, 2019. godine. Rezultati su suprotni kada su u pitanju veća vozila, Mercedes GLC je prošao lošije od C klase na primer.

SUV vozila predstavljaju samo oko 15% vozila registrovanih u Parizu, ali je njihov broj porastao za 60% za četiri godine prema podacima AAA Data koje je Le Parisien preneo prošlog jula. Gradska skupština stoga želi da zaustavi ovaj rast. „Ovim glasanjem želimo da kažemo da zaustavimo ekscese proizvođača automobila koji se trude da prodaju sve veća, skuplja vozila…“ kaže veoma ambiciozna Idalgo.

Osnova glasanja će biti „veoma značajno povećanje stope parkiranja za terenska vozila“, precizira ona. Izabrana zvaničnica uzima kao model konsultacije o samouslužnim skuterima održane prošlog aprila, koje su dovele do zabrane ovih usluga mobilnosti u Parizu 1. septembra. Ovaj predlog je dobio podršku skoro 90% od 103.084 birača, koji su međutim predstavljali manje od 8% registrovanih.

Ako bi Parižani potvrdili ovu meru protiv SUV-ova, njena primena bi izazvala određena pitanja. Prvo treba definisati prag težine. Ranije ove godine, Dejvid Belijar, zamenik gradonačelnika Pariza zadužen za transport, pozvao je na granicu od 1.400 kg. Ovo bi se odnosilo na mnoge modele, posebno jer masa sama po sebi ne određuje tip vozila. Mnoge limuzine teže više od SUV-ova. Možda bi onda trebalo da se definiše šta je SUV. Da li je Peugeot 408, visoka limuzina, jedan od njih? A šta je sa električnim krosoverima sa veoma razumnim klirensom od tla, kao što je Hyundai Ionik 5?

Štaviše, električni automobili ne sagorevaju gorivo, ali su mnogo teži od ekvivalentnih termičkih automobila, što se može osetiti u nesrećama. Da li na njih treba primeniti drugačija pravila? Pariz je grad u Francuskoj gde parkiranje na ulici košta najviše, u proseku 5 evra. Gradska skupština nije precizirala iznos više stope koja bi se primenjivala na određena vozila.

AutoRepublika

(140)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Pa, majku mu, valjda bi pre ovog referenduma trebalo najpre jasno da se definišu objektivni kriterijumi za „kategorizaciju“, ali i za lako „prepoznavanje“ te izgredničke kategorije vozila.

Ovako se uopšte objektivno ne zna o kojoj se to kategoriji glasa.

Ne misle valjda da to ostave za definisanje tek posle referenduma.

Peki

Da da bas tako, niko nista ne zna, j*be lud zbunjenog. Zapravo nema to veze s zagadenjem, Pariz je zbog iste te gradske ekipe socijalista na vlasti vec vise od desetak godina prezaduzen, citavih 10 MILIJARDI evra!!! Cilj je oporezovati sve sto se moze, prosle godine su uprkos obecanjima, kao i ovi nasi na vlasti, da nece podici porez na stanove, e pa slagali su glasace i duplo ga podigli. Znaci sad hoce da maznu koju kintu na „dzipovim“ ali nisu nista definisali, da li se radi o obicnim malim i srednjim SUV tj Crossoverima ili velikim 4×4, niti da… Pročitaj više »

BB

Što bi rekao Bora Todorović u filmu Underground: Ušao majmun u tenak, biće katastrofa…

MRN

Da, sve to mi liči na čisti populizam koji se dosta praktikuje i kod naših političara.

igi

I Aygo X je SUV, bar ga tako reklamiraju.

Branko

Pa rješenje je jednostavno: počet će ga reklamirati kao karavan…😂 🤣

BB

“ Veći i teži od ekvivalentnih modela sa normalnim klirensom, SUV-ovi zauzimaju više prostora“

Glupost neopjevana…

SUV model ima daleko više unutrašnjeg prostora nego limuzinske varijente koje su uništili „spuštenom linijom krova), tako nek porede 2008 sa 308, footprint na parkingu je zapravo manji.

Nek se orijentišu na težinu, tu mogu neki pomak napraviti…