1. Home
  2. Prezentacije
  3. BYD Dolphin botoksiran samo 18 meseci nakon premijere
BYD Dolphin botoksiran samo 18 meseci nakon premijere
4

BYD Dolphin botoksiran samo 18 meseci nakon premijere

1.52K
4
Podelite sa prijateljima:

Kompaktni heč iz Kine, model BYD Dolphin je svetskoj publici predstavljen tokom leta 2021. godine, postavši tako prvi model treće generacije (e3.0) modularne električne platforme koja se oslanja na električni sistem pod naponom od 800 volti, kao i na nemali broj ostalih inovacija.

Kinesko tržište je dočekalo novi Dolphin s oduševljenjem, a za skoro godinu i po dana je isporučen tiraž od čak 230 hiljada primeraka, dok sada tražnja doseže nekih 25 hiljada primeraka na mesečnom osnovu. Pa ipak, BYD je odlučio da modernizuje ovo električno vozilo.

Proces restilizacije koji je sproveden, odrazio se čak i na stil vozila, iako u blagim obrisima. Naime, nov je zadnji odbojnik, dizajn točkova je promenjen, proširena je paleta farbi za karoseriju, dok je staklo petih vrata konačno dobilo svoj brisač, što ranije nije bio slučaj jer je proizvođač težio uštedi (na pogrešnom mestu).

Zadnja sofa je unapređena pa je naslon sada zaseban deo, pride i deljiv u razmeri od 60:40. Središnje odmorište za ruke je integralni deo naslona na zadnjoj klupi. Lista opcionala uključuje i mogućnost grejanja prednjih sedišta, kao i automatskih podizača prozorskih stakala.

Najprostija verzija pruža trakcionu bateriju kapaciteta od 30,7 kWh (domet – 301 kilometara), ali je iz opticaja izbačen desetoinčni ekran bazičnog multimedijalnog sistema. Od sada će sva izdanja modela Dolphins posedovati ćelije baterija ukupnog kapaciteta od 44,9 kWh, dok će ona biti litijum-gvožđe-fosfatna. Pride, informativno-zabavni sistem će se pratiti preko većeg ekrana, dijagonale 12,8 cola.

Verzija s početka ponude poseduje električni motor sa 95 konjskih snaga i 180 Nm obrtnog momenta i ona ima nanovo fino podešen kontrolni program pa je tako autonomija uvećana sa 405 na 420 km, ali prema (nerealnim) normativima opisanim u ciklusu NEDC. Top verzija razvija 177 konjskih snaga, a jednaku sreću će izazvati i pratećih 290 Nm obrtnog momenta. Ovde je domet s jednom dopunom 401 km.

Naravno, sve navedene promene, posebno na inauguralnoj verziji, donele su i nešto višu cenu. Ranije se ona kretala u intervalu od 14,7 do 18,8 hiljada američkih dolara, ali je sada, kako rekosmo podebljana, pa se kreće u rasponu od 16,8 do 19,6 hiljada dolara.

AutoRepublika

(1524)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Malisa – 4,0 x 1,8 x 1,6 m – sasvim dobro izgleda, cak ni njegova visina od 1,6 m ne pada u oci! Klinasta forma oko zadnjih tockova ocigledno je nastala po inspiracijom Hyundai Ioniq 5 ali to vidim kao pozitvnu stvar. Prednji pult je naprotiv totalno haotican, to bi trebalo obavezno da bude predmet sledece akcije. Kada bi sa ovom cenom dosao u Evropu bio bi razgrabljen!

DUDE

Cim krene prodaja u Srbiji – bices moj! 🙂

igi

Kinezi sve lepši spolja, o tehnologiji i performansama nema više šta da se priča, jedino mi je želja da se okanu ekrančina unutra… Ali za sada teško. A druga želja da se sa sličnim cenama prodaju kod nas 🙂

Matija

Kada govorimo o Kinezima imam jos jednu zelju: da pri ulasku u Evropu zadrze svoje kineske cene! Neka naplate „postarinu“ ali ne vise od toga!