1. Home
  2. Vesti
  3. Citroen za koji dan prikazuje kupeoliki krosover
Citroen za koji dan prikazuje kupeoliki krosover
2

Citroen za koji dan prikazuje kupeoliki krosover

669
2
Podelite sa prijateljima:

Taze kupe krosover s dvostrukim ševronom na haubi će biti prikazan za koji dan, uz opasku konstruktora iz Francuske, da će isti biti osmišljen na način da zaludi kupce u siromašnijim državama sveta.

Citroen je tokom 2021. godine najavio da će osmisliti čitavu porodicu jeftinih automobila za tržišta u razvoju. Projekat je nazvan C-Cubed. Prvorođeni model u porodici je bio heč C3, zatim mu se pridružio mali krosover C3 Aircross, koji je, međutim, dostupan s kabinom u tri reda (u oba slučaja važi opaska da ne bi trebalo da se pomeša sa istoimenim Citroenima za Evropu).

Proizvodnja ovih automobila je uspostavljena u Brazilu i Indiji, a evo sada je najavljen i treći model. Generalno, verovalo se da će sedan biti pridružen već postojećem asortimanu, ali ne, to je opet petovratna verzija vozila. Sam brend pozicionira dolazeći automobil kao SUV u obliku kupea i više nema u upotrebi indeksa C3. Galski umovi su smislili poseban naziv za novi proizvod, i on glasi Basalt. Pa tako, u stvarnosti, verovatno čekamo premijeru „povišenog“ liftbeka.

Kao i ostali predsavnici tima C-Cubea, i ovaj kupe će biti utemeljen na arhitekturi CMP. Najverovatnije će i Citroen Basalt biti objedinjen s bratskim modelima. Posebno se napominje da će verovatn dobiti slične prednje svetlosne grupe, haubu i spoljašnje retrovizore. Ali krma će, naravno, biti drugačije dizajnirana, i ne govorimo samo o karoseriji iza zadnjih stubova. Na primer, tizer prikazuje originalne zadnje signalne grupe.

Dimenzije krosover kupea su nepoznate. Dužina brazilskog Citroena C3 Aircrossa je 4.320 milimetara, dok je međuosovinsko rastojanje na nivou od 2.675 mm. Unutra će SUV u obliku kupea verovatno ponoviti ono što smo videli kod rođačkih modela, odnosno čekamo digitalni uredjaj i veliki tablet multimedijalnog sistema koji se izdiže iznad prednjeg grebena.

Basalt će deliti tehnologiju sa budžetskim C3 Aircrossom. Oprema će pak varirati u zavisnosti od tržišta do tržišta. Tako će u Brazilu biti ponuđen SUV nalik kupeu sa Fijatovim motorom s indeksom 1.0 i s turbopunjačem. Tradicionalno za ovu zemlju je i to što će motor moći da radi i na benzin (125 KS) i na etanol (130 KS). Agregat je upare s CVT-om.

U Indiji će novi proizvod biti dostupan sa 1,2-litarski trocilindričnim turbobenzinskim motorom snage 110 „konja“, a koji je opremljen šestostepenim manuelnim menjačem ili klasičnom šestostepenom automatskom transmisijom. Ali, svi modeli iz porodice C-Cubed pružaju isključivo pogon na prednje točkove.

Citroen C3 Aircross za brazilsko tržište

Internet premijera Citroena Basalta biće održana 27. marta. Kao i njegovi sestrinski modeli Citroen C3 i C3 Aircross, i ovaj SUV nalik kupeu će se proizvoditi u brazilskim i indijskim fabrikama. U Indiji će se Basalt takmičiti s Tatinim modelom po imenu Curvv (serijska verzija još nije predstavljena), a u Brazilu će glavni rival novog proizvoda biti njegov „kolega“ iz koncerna Stellantis – Fiat Fastback.

Citroen Basalt će se isporučivati i na druga siromašna tržišta, odnosno negde će se takođe sigurno sukobiti sa Renaultovom Arkanom. Renaultov kros-kupe je dostupan, na primer, u Kostariki, iako se razlikuje od ugašene ruske Arkane.

U daljoj budućnosti je razborito očekivati i električnu modifikaciju indijskog Basalta, posebno znajući da je ima i lokalni hečbek Citroen C3. Kako bilo, Indijci se nadaju da će novi kupeoliki krosover Citroena biti mnogo bolji s bezbednosnog aspekta, jer maločas pisasmo kako je električni e-C3 dobio nula zvezdica na testovima sudara.

AutoRepublika

(669)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Zar nije malo blesavo kupeoliki automobil nazvati C -cubed? 🤔

M M

Šta ima da se vidi ovde?? Dno ponude, ljujajuća kotarica, pod ruku sa Dajčola Duste, savremene generacije, na 3 klipa, bez dizela i zadnjeg pogona…..