1. Home
  2. MotoRepublika
  3. EICMA: MV Agusta lansirala LXP Orioli
EICMA: MV Agusta lansirala LXP Orioli
7

EICMA: MV Agusta lansirala LXP Orioli

378
7
Podelite sa prijateljima:

MV Agusta ulazi u potpuno novi segment i to čini sa sasvim novim motociklom. Proizvođač je pre ove premijere u javnost plasirao više tizera budućeg putnog avanturiste, pa su i očekivanja publike bila velika. Konačno predstavljeni motocikl će za početak biti izrađen u Italiji u seriji od samo petsto primeraka, dok postoje najave i za kasniju masovnu montažu modela MV LXP Orioli. Prvi primerci noviteta će biti isporučeni srećnicima do kraja godine.

Model LXP Orioli je pozicioniran kao luksuzni putni avanturista, kako stoji u saopštenju za javnost koje je izdala kompanija MV. Terenski motocikl, kako mu i sama klasifikacija kaže, biće namunjen brojnim sistemima i spreman za svakovrsnu avanturu koja se kao zahtev postavi pred njega. Motocikl je dobio naziv po Ediju Orioliju, legendarnom globalnom reli vozaču. Svi primerci će biti potpisani s njegove strane.

Samo će jedna koloritna šema biti dostupna za model LXP, i to kultna kombinacija zelene, crvene i bele, kao omaž kombinaciji farbi pod imenom Lucky Explorer. Prava poslastica za obrazovane kolekcionare. Međutim, iako to može biti motocikl samo za gledanje i čuvanje, svakako je opremljen za vožnju, uz jasne garancije proizvođača u pogledu vrhunskog doživljaja komfora i performansi, na drumu i van njega.

Agregat koji će pogoniti model LXP Orioli pruža radnu zapreminu od 931 kubnog centimera i konfigurisan je u liniji od strane tri cilindra. Potpuno je nov i u potpunosti je razvijen u Varezeu. Inženjeri MV-a su želeli da obezbede odlične osobine u drumskoj i terenskoj upotrebi. Što se tiče prvi ideje, valja naglasiti da motor raspolaže sa 102 njutn metara najvišeg obrtnog momenta, kao i 124 konjske snage pri 10.000 obrtaja radilice u minuti. MV je takođe ponosan na krivu obrtnog momenta jer je čak 85% istog dostupno već pri 3.000 o/min.

Inženjeri MV-a su takođe odvojili vreme da osmisle komponente motora koje će biti u stanju da izdrže teške terenske avanture. Robusnija ručica i anlaser su postavljeni na motocikl, a menjač se takođe može ukloniti radi lakše zamene ili servisiranja.

Radilica koja se okreće u suprotnom smeru je takođe prisutna u ovom linijskom trocilindrašu, što je prepoznatljiva karakteristika motora marke MV Agusta. Hidraulično kvačilo je takođe prisutno za konzistentan rad, dok je izduv podešen da zadovolji zahteve performansi, i predstavlja nešto najbolje što se može izvući iz trocilindarskog agregata od 931 kubika. Motor pruža agresivno režanje dok se radilica okreće.

Govoreći o tome, taj sistem za odvod izduvnih gasova je zajednički razvijen s firmom Termignoni i dolazi sa završnim poklopcem od ugljeničnih (polupismeni bi rekli „karbonskih“) vlakana zajedno s kućištem od titanijuma, što rezultira uštedom težine od četiri kilograma. Auspuh takođe dolazi u sopstvenoj prezentacijskoj kutiji, sačuvanoj za ugradnju nakon aktivacije.

Svetla u punoj LED tehnologiji obezbeđuju osvetljenje bez brige, a dugmad s pozadinskim osvetljenjem takođe su deo paketa, što dodatno doprinosi ponudi LXP-a kao luksuznog avanturističkog turera. Sav hardver za rukovanje je postavljen na obodu okvira izrađenog od olakšane legure, a motocikl takođe ima zadnji podokvir koji se može ukloniti.

Za udobnost je zadužena izokrenuta viljuška Sachs s podesivom kompresijom, odskokom i predopterećenjem opruge. Zadnji deo je takođe u vidu Sachsovog mono-amortizera koji upravlja zadnjom viljuškom od aluminijumske legure, a takođe ima mogućnost podešavanja odskoka, kompresije i predopterećenja opruge. Hod vešanja napred i nazad je isti i iznosi 21 centimetar. Prednji deo je opremljen progresivnim oprugama, dok zadnji ima jednostruku oprugu pričvršćenu za progresivnu kariku.

Klirens je izdašan i iznosi 23 centimetra, dok je međuosovinski razmak 1.610 milimetara. Napred je felna od 21 inča, a nazad od 18 inča. Gume koje novitet nosi su Bridgestone AdventureCross AX41 ili Bridgestone Battlax A41. Nijedna nema mogućnost ugradnje unutrašnje gume. Kočnice je obezbedio Brembo sa setom dvojnih jedinica napred tipa Stylema Calipers s diskom prečnika 320 milimetara, dok su nazad dvoklipne čeljusti i disk od 265 milimetara.

Sedi se na visini od 85 centimetara, a može biti i 87 santima, uz jasnu intenciju kompanije da obezbedi udobnu vožnju tokom dugih i napetih putovanja.

Što se tiče „luksuznih“ i elektronskih karakteristika sa kojima LXP Orioli dolazi, možemo da kažemo da će biti ugrađena šestoosna inercijalna merna jedinica koja će omogućiti ABS osetljiv na naginjanje i kontrolu proklizavanja. Dodavanje gasa kao naredba koja se prenosi elektronskim putem takođe omogućava ponudu režima vožnje kao što su Urban, Touring, Off-Road i Custom.

Bilo koji od režima je podešen i idealan za dati kontekst. Kontrola trakcije se može onemogućiti i omogućiti potpunu kontrolu zadnjeg točka, ali ima do pet nivoa podešavanja za upotrebu na putu, do dva za terensku vožnju i potpuno uključeno za kišu. Kočenje motorom se takođe može kontrolisati tako što je nivo jedan lagan, a nivo dva potpuno uključen. Povrh toga, ABS sistem takođe reaguje na uglove nagiba i ima sistem za ublažavanje tendencije podizanja zadnjeg točka (RLM) da spreči zaustavljanje. Sistem, baš kao i kontrola proklizavanja, takođe se može isključiti i podešen je da radi i sa drumskim i sa terenskim gumama.

Tempomat je takođe standardan i može se podesiti tako da bude precizan do nivoa jednog ili pet kilometara na sat. Povrh toga, sistem paljenja motocikla je bez nužne upotrebe ključa. Kada pokrenete motocikl, vozača će pozdraviti ekran TFT od sedam inča, a njegov grafički interfejs se može promeniti u zavisnosti od preferencija ili režima vožnje.

Povrh toga, dvotočkaš takođe sadrži paket funkcija MV Ride App koji uključuje navigaciju s prikazom druma, čuvanje odabranih ruta, čuvanje podataka o vožnji, a takođe služi i kao društvena platforma za druge vozače MV-a da se pridruže, inspirisani ponuđenim rutama i doživljajima druge braće na dva točka. Štaviše, LXP Orioli takođe dolazi sa uređajem protiv krađe Mobisat koji ima integrisanu geolokaciju.

Standardna oprema novajlije uključuje punu LED rasvetu napred i nazad, dok su komande na guvernalu s pozadinskim osvetljenjem. Aluminijumske bočne kutije dolaze sa zapreminom od 39 i 32 litra i lako se skidaju.

Inženjeri marke MV Agusta su razvili mehur oko vozača. Formiranje aerodinamičnog štita koji obezbeđuje mirno okruženje za motoraša. Iako zvuči kao marketinška fraza, izgrađeni kokpit zaista izgleda kao lep balon za vožnju uz vetar na autoputu.

MotoRepublika

(378)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Mislim da si upravo otkrio svoje drugo JA u sebi… Imaš dovoljno novaca, ljubav prema motociklima, sajt za marketing, veze kod uvoznika KTM… Šta te sprečava da otvoriš jedan salon za Agustu? Ko sam mogao, ovako on line, da te upoznam šta želiš u životu i šta možeš, ti si idealna osoba za to…

MRN

😊😊😊

BB

Neću ti ni dinara uzeti za ideju 😜

BB

Može… Čim Sale napravi ugovor 😉