1. Home
  2. Life
  3. Bezbednost
  4. Piaggio i Autoliv rade na vazdušnom jastuku za motocikle
Piaggio i Autoliv rade na vazdušnom jastuku za motocikle

Piaggio i Autoliv rade na vazdušnom jastuku za motocikle

267
1
Podelite sa prijateljima:

Italijanska kompanija Piaggio u saradnji s, poznatom firmom iz snabdevačke u odnosu na automobilsku industriju, Autolivom razvija sistem vazdušnog jastuka za dvotočkaše, dok je prvo patentno rešenje već registrovano i tiče se skutera koji leže na tri točka.

Trend ugradnje vazdušnih jastuka koji bi bili u službi boljih bezbednosnih faktora motociklista do sada je nalagao ugradnju ovih spravica u zaštitnu odeću vozača, dok samo japanska Honda nudi opcioni vazdužni jastuk koji je sastavni deo sigurnosne opreme samog vozila. Mislimo na čuvenu dugometražnu krstaricu na dva točka s imenom Gold Wing.

Piaggio i Autoliv žele da promene takav poredak stvari i uspostavljaju saradnju najavljenu na Salonu motocikala u Milanu (EICMA) još 2021. godine, najavljuju vazdušni jastuk za vozača dvotočkaša. Šveđani su specijalizovani u oblasti razvoja tehnologija vazdušnog jastuka, a saradnja dogovorena pre dve godine predviđa stalno prisustvo istog na motociklu.

Sudeći po objavi Autoliva, u početku je razvijan prvi koncept vazdušnog jastuka za dvotočkaše putem alata za simulaciju sudara u punom pojavnom obliku. Uloga marke Piaggio jeste u oblasti pripreme za serijsku proizvodnju i potonje komercijalizacije.

Prvo vozilo koje će profitirati na temelju dva industrijska giganta jeste trotočkaš zvani Piaggio MP3. Nalik onome što videsmo na pomenutom modelu po imenu Honda Gold Wing, vazdušni jastuk je veoma dobro uklopljen zahvaljujući niskom težištu trotočkaša i dužem međuosovinskom razmaku. Usled toga je teško da će doći do prevrtanja ka napred, u slučaju sudara s automobilom, na primer.

Zajednička konstrukcija vazudšnog jastuka, ona u kojoj su svoj doprinos dali Autoliv i Piaggio, jeste neobična po tome što je sam vazdušni jastuk izrazito velik. Kada se dovede u sklopljeno stanje, onda se smešta punom širinom ispod plastičnih oplata, neposredno ispod guvernara. Uostalom, kao što je to slučaj i kod četvorotočkaša, vazdušni jastuk je smešten ispod poklopca, a otvara se u roku koji se meri milisekundama, pošto se napuni usled rada elektropokretanog hemijskog gasnog generatora,

Zazor u poklopcu je konstruisan na način da usmeri vazdušni jastok ka torzou i glavi vozača, ispunjavajući prostor između vozača i guvernara. Inače, sam Autoliv je najveći svetski akter u snabdevačkoj industriji i do sada je podneo više patetnih rešenja na registraciju, a koja se vazdušnih jastuka na motociklima i skuterima. Ipak, veoma je verovatno da bi se ovaj pronalazak proširio i mimo vozila marke Piaggio.

Ovo dakako nije jedina ideja na temu spoja motociklizma i vazdušnih jastuka, pa je tako jedan od takođe zanimljivih proizvoda Autoliva, nastao u saradnji s firmom koja se bavi razvojem i proizvodnjom kaciga, a koja se zove Airoh. Mislimo na zaštitnu kacigu s vazdušnim jastukom koja je predstavljena na istom sajmu motocikala u Milanu, samo godinu dana kasnije u odnosu na proizvod koji je glavni junak ove vesti.

AutoRepublika

(267)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Erbeg je zapravo vreca kojoj treba cvrst oslonac da bi ispunila svoju funkciju – usporavanje tela. U slucaju motorcikla potrebno je da se njegov prednji deformise da bi erbeg uopste dosao do karoserije i na nju se naslonio! Medjutim! Kada se gledaju snimci simulacija sudara motorcikla i automobila zbog visokog tezista motorcikliste i zbog nedostatka pojasa kojim bi bio vezan za motorcikl, najcesce se dogadja da motorciklista napravi salto preko automobila i tresne na osfalt. Kod ceonog sudara gornji koncept je bezvredan jer erbeg nema nalezucu povrsinu na automobilu. Kod bocnog sudara stvar je neizvesna – ako motorciklista ne preleti… Pročitaj više »