1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Nvidia superkompjuter za autonomnu vožnju nivoa 5
Nvidia superkompjuter za autonomnu vožnju nivoa 5
0

Nvidia superkompjuter za autonomnu vožnju nivoa 5

202
0
Podelite sa prijateljima:

Nvidia se udružuje sa DHL-om u cilju testiranja autonomnih sistema na dostavnim vozilima.

Specijalisti za procesore, „Nvidia“, najavili su novi kompjuter veštačke inteligencije, pod imenom „Pegasus“, predviđen za autonomnu vožnju 5. nivoa, odnosno taksi vozila bez vozača. Vozila opremljena ovom tehnologijom bi potencijalno mogla da operišu bez konvencionalnih kontrolnih jedinica poput papučica i volana. Proizvođači i snabdevači će imati pristup Pegasusu u drugoj polovini 2018. godine.

Nvidia je saopštila da sistem Pegasus može da obavlja preko 320 biliona operacija po sekundi, otprilike 10 puta više nego aktuelni Nvidia Drive PX 2 AI kompjuter. Ovo omogućava da se barata sa terabajtom protoka svake sekunde! Nova tehnologija se sastoji od četiri AI procesora koji rade zajednički, a tu su konekcije za 16 senzora velike brzine, poput kamera, radara, lidara i ultrasoničnih jedinica.

Nvidia trenutno ima 225 klijenata koji koriste Drive PX platformu kao osnovu za razvoj autonomnih vozila. Od njih, 25 firmi imaju poseban fokus na taksi usluge. Nivo 5 autonomne vožnje je tehnički moguć već sada ali zahteva prtljažnik pun kompjuterske opreme. Po Nvidiji, Pegasus čitav sistem smanjuje na veličinu registarske tablice.

„Revolucija u oblasti AI kompjutera što se performansi i efikasnosti tiče, koja dolazi u vidu Pegasusa, ključna je da industrija realizuje ovu viziju“, rekao je Džensen Huang, osnivač i šef Nvidije.

Deo izazova u kreiranju vozila sa nivoom 5 autonomne vožnje je da su višestruki nivoi redundancije neophodni da bi sistem bio bezbedan. Nvidia tvrdi da je moć procesuiranja 50 do 100 puta veća u odnosu na najnaprednija vozila koja danas postoje.

Tokom govora, Nvidia je najavila partnerstvo sa Deutsche Post DHL-om i ZF-om. Oni će započeti testiranja autonomnih dostavnih vozila već sledeće godine.

 

(202)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments