1. Home
  2. Vesti
  3. Volkswagen grupa će preteći Teslu do 2025. godine
Volkswagen grupa će preteći Teslu do 2025. godine
0

Volkswagen grupa će preteći Teslu do 2025. godine

298
0
Podelite sa prijateljima:

Konsultantska kuća LMC veruje da će VW grupacija preteći Teslu do 2025. godine po broju prodatih električnih automobila. 

Jedan od rukovodilaca LMC-a, Pit Keli, kazao je da ta kompanija očekuje da će Teslin udeo u globalnom EV segmentu opasti sa više od 20% u 2020. godini na nekih 10% u 2025. godini. Keli veruje da će 2025. godine Volkswagen grupa imati udeo u ovoj tržišnoj niši od oko 15%.

„Tesla je dominirao u EV klasi prethodnih pet godina, ali to očito ne može dugo da potraje“, kazao je Pit Keli. On dodaje da će američku kompaniju preplaviti niz noviteta koji stižu iz VW grupe, potom drugih nemačkih brendova ali i Toyote.

VW je ozbiljno „zagrizao“ za elektrifikaciju, pripremili su modularnu MEB platformu koja će biti temelj za čitav niz električnih automobila. Njihov prvi član ID familije – ID.3, prošle godine je završio kao treći najprodavaniji EV u Evropi sa više od 54.000 isporučenih jedinica. Ispred njega bili su Tesla Model 3 (85.000) i Renault Zoe sa gotovo 100.000 registracija.

Nemačka marka ove godine ima velika očekivanja od električnog SUV-a, modela ID.4. Oni veruju da bi ovaj baterijski krosover mogao lako da prevaziđe prodaju ID.3 jer se radi o pripadniku klase koja beleži odlične rezultate na globalnom planu.

Volkswagenovi stratezi procenuju da će ta grupacija do 2030. godine proizvesti 26 miliona električnih automobila, od čega će čak 19 miliona biti bazirano na MEB platformi.

Pit Keli navodi da su električni modeli bili svetla tačka svetskog automobilskog tržišta u prethodnoj godini. Taj segment je ostvario rast prodaje od 27% na globalnom nivou. Prodaja je posebno eksplodirala u Evropi gde je ostvaren rast od čak 105%.

LMC veruje da će nekolicina brendova ostvariti veće učešće u EV segmentu do 2025. godine. Pa bi tako prema njihovim prognozama Daimler trebalo da skoči sa 2,5% u 2020. godini na 5% u 2025, potom Ford sa manje od 1% na 4%, Renault-Nissan-Mitsubishi alijansa zadržaće se na istom nivou od 8%, a isti rezultat se predviđa i za Hyundai grupu koja bi trebalo da ostane na 7%.

Broj EV modela bi trebalo da drastično poraste sa 140 u prethodnoj godini na gotovo 450 vozila u 2025. godini.

AutoRepublika 

(298)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments