1. Home
  2. Vesti
  3. Stigao prvi velikoserijski automobil s četvrtim nivoom autonomne vožnje!
Stigao prvi velikoserijski automobil s četvrtim nivoom autonomne vožnje!
5

Stigao prvi velikoserijski automobil s četvrtim nivoom autonomne vožnje!

2.10K
5
Podelite sa prijateljima:

Upravo objavljujemo nastanak veoma važnog, možda čak istorijskog događaja u svetskoj automobilskoj industriji. Naime, Geely i Baidu su upravo formalizovali lansiranje modela JiYue 01. Ovaj čisto električni kineski četvorotočkaš je prvi automobil namenjen kupcima a koji je opremljen četvrtim nivoom autonomne vožnje.

Dva kineska diva su ovog leta najavila projekat restrukturiranja partnerstva. U osnovi projekta se nalazila komercijalizacija modela po imenu JiYue 01. U duhu dogovorene saradnje je došlo do toga da Geely preuzme kontrolni udeo od 65%, dok je Baidu zadržao preostalih 35%, s tim da je njegova umešanost ograničena samo na tehnološka pitanja, pa je tako uslišena želja Geelija da preuzme većinu, shodno očekivanjima od te kompanije. Tako je došlo i do izmene imena brenda, koji više nije Jidu Auto, već je JiYue.

Model 01 nastaje kao rezultat rada ovog ortakluka. Biće to i prvi model opremljen Baiduovim sistemom nazvanom Apollo, a koji nudi četvrti nivo autonomije. Geely i Baidu nameravaju da drugima, prevashodno proizvođačima automobila, pokažu put kojim bi trebalo dalje ići. Novi JiYue 01 je takođe opremljen „jedinstvenim sistemom glasovne interakcije“, a koji omogućuje i komunikaciju između „automobila i žive sile“ (smajli).

JiYue 01 će se najpre nuditi samo u Kini, i to samo dve godine nakon premijere početnog koncepta. Električni model je utemeljen na platformi SEA na koju pravo polaže Geely i biće nuđen s jednom od dostupne dve baterijske alternative. Jedna nudi kapacitet od 71 kWh dok druga stiže sa 100 kWh. Dovoljno za 550 ili 720 kilometara. Geely obećava odlične parametre za dopunu baterija, pa bi značilo investiciju od pola sata za dopunu od 10 do 80%, i to na punjačima tipa DC.

Nekoliko je opcija i što se tiče pogonskih sklopova, pa mogu varirati od 200 do 400 kW a sprint do stotke traje 3,8 sekundi u najsrećnijem epilogu. JiYue 01 je i prvi serijski model s čipom tipa Qualcomm Snapdragon 8295. On je dovoljno dobar da ponudi visoko inteligentnu funkcionalnost, posebno glasovno raspoznavanje. Baidu obećava da je ova tehnologija sposobna „da se asimilira s različitim složenim scenarijima, kako unutar tako i van vozila.”

Sistem veštačke inteligencije implementiran u električno vozilo takođe integriše „multimodalne interakcije, posebno glasovne, pokaznim gestovima, kao i vizuelne “. JiIue 01 je takođe sposoban da se parkira sam, a na komandu svog vlasnika. Pozicioniran izvan vozila, korisnik može da koristi glasovnu komandu da aktivira funkciju koja omogućava vozilu da se parkira, ili recimo da pokupi putnike na udaljenosti do dva kilometra.

Ostale funkcije autonomne vožnje omogućavaju električnom modelu da potpuno samostalno menja trake i pretiče, manevriše na autoputu na i van naplatnih stanica, zatim da izbegava prepreke u više traka, identifikuje semafore, propušta pešake, izbegava nemotorizovana vozila i tome slično. Autonomne mogućnosti vozila funkcionišu na „90% kineskih autoputeva i u tri velika grada: Hangdžou, Pekingu i u Šangaju.“

Geely i Baidu navode da do 2024. godine žele da prošire prisustvo na više od dvesta kineskih gradova. Prve isporuke kreću za par nedelja, ali cena nije objavljena. S druge strane, najavljeno je „nenadmašno automobilsko iskustvo koje je neuporedivo s dosadašnjim“. Svi su izgledi da će JiYue 01 biti poskup automobil, a finalna opaska se tiče najave marke Geely o uspostavljanju sopstvene mreže punjača u domovini.

AutoRepublika

(2103)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Jesam načelno pristalica sistema asistencije, ali, kao „pomoćnog lekovitog sredstva“, koje sistema koji ispravlja potencijalne greške ili neblagovremene reakcija vozača, koji je „tu“ i on upravlja. Ali, to je granica mojih želja.
Nivo 2 ili eventulno najviše Nivo 3.
Nisam zaista za ove nivoe iznad.

MRN

Pa, šta misliš, kada će onda i kako da nauče sami da voze?
😊😊😊

Matija

Asistenti koji pomazu u kriticnim momentima „DA“, autonomna voznja „NE“.