1. Home
  2. Life
  3. Omogućeno farbanje automobila i aviona čudesnom najbeljom bojom na svetu
Omogućeno farbanje automobila i aviona čudesnom najbeljom bojom na svetu

Omogućeno farbanje automobila i aviona čudesnom najbeljom bojom na svetu

4.46K
16
Podelite sa prijateljima:

Samo postojanje farbe koja hladi površinu na koju je naneta, a onda i celu planetu, jednostavno zvuči kao teza iz naučno-fantastičnog filma. Međutim, istraživači Univerziteta P’rdue (Purdue – u originalu) tvrde da poseduju jednu takvu boju, kao i da je ona konačno toliko tečna (retka) da se može upotrebiti za farbanje automobila.

Da li je moguće ofarbati neki predmet u toliko belu nijansu da ona praktično hladi površinu na koju je naneta? Stručnjaci pomenutog univerziteta iz američke savezne države Indijane tvrde da je to moguće i da je ova farba postala konačno toliko retka da se može koristiti na automobilima ili avionima.

Istraživači se nadaju da će im ovaj izum doneti mogućnost upisa u Ginisovu knjigu rekorda u segmentu pronalaska najviše bele boje na svetu. Sudeći po njihovim tvrdnjama, ova boja reflektuje 98,1% sunčevog zračenja i u isto vreme emituje toplotu u infracrvenom spektru.

Konkretna nijansa emituje više toplote nego što upija, što znači da će njome ofarbana povšina biti hladnija od okoline. Ova trvrdnja zvuči pomalo nalik na izum perpetum mobilea, ali je istina da je farba u originalnom sastavu bila u stanju da rashladi obojenu površinu do nivoa koji je za 4,5 °C hladniji od okruženja, ali ne u nedogled.

Kako bilo, do ovog trenutka je bilo neophodno naneti relativno debeo sloj farbe na površinu, kako bi ona bila efektivna. Pričamo o sloju debljine 0,4 milimetara. Koristi nano čestice barijum sulfata.

„Tražili su me svi, počev od osoblja iz sektora svemirske tehnologije pa do onih koji se bave kreacijom odeće i obuće. Uglavnom su ih interesovale dve stari, gde se boja može kupiti i da li može biti dodatno proređena,“ kaže Siju-lin Žuan, profesor na pomenutom univerzitetu i izumitelj boje.

Sada njegov tim izlazi u javnost s tvrdnjom da je moguće ofarbati neku površinu slojem boje od 0,15 mm i da je već ta količina dovoljna da bi se postigao efekat, što znači da je boja upotrebljiva na automobilima i avionima. To su postigli izmenama strukture boje, za šta trenutno koriste bor nitid osmougaone strukture. Na masi se tako štedi i do 8%, dok su svojstva farbe skoro identična originalu.

“Sada farba ima potencijal da hladi spoljašnost aviona, automobila ili vozova. Avion koji na asfaltu čeka dozvolu za poletanje neće morati da koristi svu snagu klima uređaja, na koji način se štedi ogromna količina energije,” navodi Džordž Čiju, profesor mašinstva na pomenutom američkom univerzitetu, koji je pride i ekspert u oblasti štampe mastilom.

„Upotreba ove farbe će pomoći u hlađenju površina i značajno će umanjiti neophodnost korišćenja rashladnih sistema. To ne samo da donosi novčane uštede, već štedi i energente, odnosno doprinosi čistijoj prirodnoj sredini. Za razliku od drugih metoda hlađenja, ova boja isijava toplinu u svemir, što takođe diretkno doprinosi hlađenju planete,“ ne štedi reči samopromocije profesor Žuan.

Ipak, ovaj izum neće biti komercijalno dostupan koliko sutra. „I dalje su neke prepreke pred nama, ali napredujemo,“ priznaje na kraju ovaj profesor u kontekstu priče o komercijalizaciji njegovog pronalaska.

AutoRepublika

(4462)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

16 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

„Ova trvrdnja zvuči pomalo nalik na izum perpetum mobilea, ali je istina da je farba u originalnom sastavu bila u stanju da rashladi obojenu površinu do nivoa koji je za 4,5 °C hladniji od okruženja, ali ne u nedogled.“

Ima li neki konkretniji podatak, ako kola na spoljnih 35 stepeni ( mereno u hladu ) ofarbana ovom bojom „ostavim na suncu“, koliko će stepeni biti u unutrašnjosti parkiranog automobila ? Uobičajenih oko 60 stepeni ili samo 55,5 stepeni ?

BB

Jedanput sam bio u prilici da ubacim ruke u dva različita auta koja su utijesno parkirana (dohvaćao dokumente), Jedan je bio BMW 5-ica tamno plavi a drugi Citren C2 bijeli, razlika je bila ogromna, u BMW bar 7-8 stepeni veća… (stepen nije tako mali podeok kako bi mi to na prvu pomislili)

s mile

ostavljao sam termometar ,leto oko 36C, u crn auto, pokazivao je oko 55C.

Iznogud Časni

Mislim da SAT ima emisiju o tome, pa pogledajte

BB

To je još i prihvatljivo 😉

Iznogud Časni

Šta si krao to?:-)

BB

Bogu dane…

BB

Interesantan naziv univerziteta, skoro da je u skladu sa pronalaskom 🤣

Iznogud Časni

Prde oni iz pusija. Pa mislim stvarno, kakva sve imena daju…

Matija

Moj auto ima beli krov a karoserija je srednje plava. Beli krov sam izabrao bas zbog Sunca. S obzirom na klimatske promene, trebalo bi sto vise objekata obojiti belom bojom da bi reflektovali Suncevu toplotu i smanjili temperaturu vazduha i okoline. Romantiku crvenog crepa na kucama trebalo bi staviti u arhivu – beli crep bi reflektovao toplotu i smanjio zagrevanje stanova a time i potrosnju struje za klimauredjaje.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Matija
TheStig

Ti si jedan od rijetkih. Ja vidim dosta novih automobila kojima je krov crn, uglavnom iz razloga da se upotrebom crne boje na krovu i visokim bocnim elementima skrije gabarit vozila i zavaraju oči.

I još da si nam rekao koliko je po tebi bijeli krov uticao na smanjenje temperature u vozilu?

Matija

Uticaj belog krova na unutrasnju temperaturu nisam merio ali po osecaju rekao bih da je razlika upadljiva – kada udjem u auto po najjacem Suncu mogu da prezivim dok klima pocne da hladi. U porodici imamo i jedan tamnosivi auto – kada stoji na Suncu prvo otvorimo vrata da se enterijer malo ohladi.

BB

Ja kad sam kupovao novi auto bio jebuslov da bude bijeli ili metalik svijetlo sivi upravo zbog temperature. Imao sam Omegu B tamno plava, ogromne šajbe, crna unutrašnjost, nikad se rashladiti, džaba klima. Sjednem u Bubu, šajba pedalj, ona bijela, otvorim leptir i klima ne treba. Eto kako stara auta su mogla bez klime…

Ali nije da nemam i crni krov, uvališe mi 😜, ali sunca ne vidi, eno ga u garaži 😉

Matija

„jebuslov“ – na sta si mislio dok si ovo pisao? 🙂 🙂

BB

Ma to mi nije ni na kraj pameti…
Već na početku…😜

moron

Pusti boje, treba da kupiš neko vozilo sa veoma efikasnim klima uredjajem. Recimo, Fi-J-ata 😊