1. Home
  2. Testovi
  3. AR test: Renault Clio E-Tech Hybrid/145 Esprit Alpine
AR test: Renault Clio E-Tech Hybrid/145 Esprit Alpine
33

AR test: Renault Clio E-Tech Hybrid/145 Esprit Alpine

2.59K
33
Podelite sa prijateljima:

Duh Alpine

Renault Clio želi se vratiti na tron s koga je proteran pre par godina od strane Peugeota 208! U tom cilju atraktivno je restilizovan, što uz izvesna poboljšanja može doneti željeni rezultat…

Neosporni uspeh Peugeota 208, koji je već treću godinu na prvom mestu po prodaji u B segmentu, iritira odgovorne u Renaultu! Jer proizvođač se navikao da već decenijama Clio ne silazi s top liste najprodavanijih mališana, te iako mu se ne mogu poreći brojni kvaliteti, po kojima je čak i nadmašio malog lava, ovaj je po svemu sudeći privlačniji kupcima.

Clio je osim toga hendikepiram odsustvom 100 % električne verzije (ova uloga prepuštena je ostarelom i prevaziđenom modelu Zoe), koja kod 208 predstavlja čak 26 % ukupne prodaje! Šta dakle drugo uraditi do pristupiti pomalo preuranjenoj restilizaciji, s akcentom na stil, jer ovo je do sada bila jedina uslovno rečeno mana Clija pete generacije.

Daleko od toga da je ovaj mali Renault „omanuo“ po tom pitanju, jednostavno njegov izgled je pomalo „banalan“ posebno u poređenju s lepuškastim modelom 208. Nekada bilo sada se pripoveda, osveženi Clio deluje k’o bombona, posebno u novom završnom nivou nazvanom Esprit Alpine!

Kao što se moglo i pretpostaviti čim se spomene Alpina odmah se pomisli na izvesne sportske elemente, te se tako voženi Clio može pohvaliti potpuno drugačijim licem, spreda gledano reklo bi se da se radi o novom modelu! Sve je ovde izmenjeno, maska hladnjaka s novim znakom proizvođača, svetlosna grupa, LED dnevna svetla, donji spojler…,

Na sve to bi trebalo dodati značke s natpisom Alpine, nove boje karoserije i prelepe aluminijumske naplatke, opet s diskretnim potpisom Aplina na obodu. Kao po običaju zadnji deo je znatno diskretniji, na prvi pogled zapažam drugačiji „sadržaj“ svetlosne grupe i modificiran branik, naravno i restilizovan znak Renaulta.

Mali ali talentovan      

Unutrašnjost Clija nije pretrpela značajnije promene, izuzmemo li nove materijale i opet te nezaobilazne značke i oznake Alpine. Hibridna verzija ne razlikuje se ničim, osim instrument tablom adaptiranoj upotrebljenoj tehnologiji, dakle kompletno je numerička sa specifičnim pokazivačima za stanje baterije i informacijama u vezi pogonskih agregata.

I ovoga puta, kao u slučaju restilizovanog Peugeota 2008 od pre par sednica, pored hibrida ispod prozora imao sam i Clio dizel 1.5 dCi/100 pre restilzacije (lako ćete prepoznati njegov enterijer na slikama zbog klasičnih instrumenta i ručnog menjača), koji sam par dana kasnije, za potrebe jedne kompanije kojoj pružam usluge, odvezao na drugi kraj Francuske, sve do granice s Nemačkom.

Tako da ću i sada povući nekoliko paralela između njih, uglavnom u vezi cene, potrošnje i performansi. Recimo odmah da su kod ove dve verzije sedišta znatno drugačija, kod „običnog“ Clija su solidno profilisana i udobna, dok Esprit Alpine ima izrazito sportska, kao da se radi o nekadašnjem Cliu RS. Za moj gabarit (80 kg) su k’o salivena, no korpulentniji vozači će biti na muci, jaki bočni oslonci snažno pritiskaju rebra!

Od platna, s tankim pojasom kože na obodu, na oko deluju neodoljivo, opet s oznakama Alpine i s ušivenom malom „tricolor“ zastavicom. U paru s isto tako sportskim upravljačem, vozač se oseća savršeno, ali se ne može sakriti činjenica da smo u B segmentu.

Napred još i postoji iluzija prostranosti jer se sedišta mogu daleko odgurnuti, no na zadnjoj klupi dve odrasle osobe moraju da računaju na solidarnost vozača i suvozača. Ništa neobično u segmentu, uostalom na ovom polju Clio je bolji od Peugeota 208, pored superiornijeg prostora za kolena i pristup zadnjoj klupi je lakši zahvaljujući većim vratima.

Sam prtljažnik neznatno je smanjen, baterija je smeštena u samom dnu, na mestu rezervog točka. Kod klasičnih verzija predviđena je horizonatalna polica u prtljažniku koja ga deli na dve dela, donji, od 63 litra, kod hibrida je žrtvovan. Kako u katalogu proizvođača stoji da benzinci imaju zapreminu od 390 litara (dizel 366 litara zbog tečnosti Ad-Blue), ispada da kod hibrida ima oko 300 lit.

Enterijer se, za razliku od predhodnog Clija 4, ističe modernim stilom i opštim kvalitetom, posebno kada se radi o nekom od viših završnih nivoa, mada ni službeni dizelaš nije bio „očerupan“ i neugledan. Komandna tabla je elegantna, razvučena, njome dominira vertikalno postavljen ekran velike rezolucije od 9,3 inča (7 kod slabijih verzija), s nebrojenim funkcijama i personalizacijama.

Podignut je visoko i kao takav na dohvat ruke i oka. Upotrebljeni materijali su znatno bolji nego li kod predhodne generacije, čitav gornji deo konzole je od mekane plastike i platna, koje pronalazimo i na vratima, odnosno na mestima gde je nema ni kod pojedinih modela u višem segmentu. Kod voženog unutrašnjost deluje veoma atraktivno i noću, pre svega zahvaljujući LED osvetljenju po obodu središnje konzole i na vratima, po želji u više različitih boja.

Ergonomija je bez zamerki, ukoliko ga treba uporediti s Peugeotom nalazim da mi Clio bolje „leži“, mini upravljač i instrument tabla kod 208 zahtevaju izvesno prilagođavanje. Posebno kod standardnih SUS verzija Clija, gde pronalazimo klasične i pregledne instrumente s kazaljkama.

Nije se zaboravilo ni na praktične detalje, samim tim što je mehanička ručna kočnica kod voženog zamenjena automatskom električnom, pronašlo se mesta za udubljenje za limenke. Kad se malo „zgužva“ stane nekako u vrata i ta moja test flaša od 1,5 lit, dok je u dnu centralne konsole predviđeno mesto za bežično punjenje smartfona. Renault navodi da je ukupni kapacitet svih boksova povećan na 26 lit (22 lit kod Clija 4).

Nakon teorije praksa

Po ugledu na Captur i Arkanu E-Tech Plug-in, i Clio E-Tech prepun je novih rešenja. Renault je zaštitio preko 150 patenata, kao što je odsustvo klasičnog kvačila, kako bi se uštedelo u proizvodnji i ujedno dobilo dovoljno prostora ispod haube za električne agregate. Jer i Clio poseduje dva električna motora, s tim da osnovni razvija 49 KS (205 Nm), a slabiji, u funkciji starter-generatora 20 KS (50 Nm). U paru su s četvorocilindarskim 1.6 od 93 KS (148 Nm pri 3.200 o/min), tako na kraju ukupna maksimalna snaga iznosi 145 KS.

Trebalo bi reći da je u međuvremenu Renault poradio na elektronici i snazi, te je umesto početnih 140 KS, ova podignuta na 145 KS. Sasvim dovoljno, jer Clio E-Tech nije težak (1.238 kg), ima samo 80 kg više od benzinskog 1.3 TCe EDC-a, koji je nažalost ukinut zajedno s restilizacijom.

Težina je obuzdana jednim delom zahvaljujući spomenutom kvačilu, ponovimo još jednom Renault je ovde primenio rešenje iz Formule 1, tj uveo je takozvano „dog-clutch“ automatski mjenjač s četiri prenosna odnosa za benzinski blok, i još dva kada je u električnom režimu.

Ukratko, slabiji elektromotor koji ne pokreće točkove uglavnom je zadužen za sihronizaciju prenosa. Tako su u poređenju s klasičnim kvačilom smanjeni gubici trenja i poboljšan je odziv na gas, kao i bolje rekuperiranje energije prilikom oduzimanja gasa. Sve u svemu, osnovna razlika u poređenju s hibridnom Plug-in tehnologijom je u bateriji, umesto velike i skupe od desetak KWh, kod Clija ima samo 1,2 KWh, i ne puni se spoljašnjim izvorom energije.

Dopunjuje se isključivo u vožnji preko termičkog bloka, kao i prilikom usporenja i kočenja. Dakle klasičan hibrid kakve Toyota odavno upotrebljava, i koji su se pokazali pozdanim, ekonomičnim i prijatnim za upotrebu, posebno u gradskoj vožnji. Pažnja, ne radi se znači o „mild“ (mikro) Hybridu, kakvih danas ima „k’o salate“ kod skoro svih mnogih modela i u svim segmentima, ovaj kod Clija je u „zlatnoj sredini“.

A kakav je u praksi pitate, odnosno svakodnevnoj upotrebi? Odmah po izlasku iz pres voznog parka Renaulta, Clio E-Tech pokrenuo se isključivo na struju, pa sve tako do prvog semafora, nekoliko stotina metara dalje. No ubrzo se javio i benzinac i to u povišenom režimu rada, kao kada je povučen „saug“.

Bez obrtomera (nije predviđen), rekao bih da se vrti na oko 1.500 o/min, ukoliko ne i više. Takav je često u radu na mestu, na taj način dopunje se baterija. Nakon par desetina sekundi se stiša, to jest njegov režim rada spustiti se na normalu, što je potpunosti automatizovan proces, koji zavisi od stanja baterije.

Kad u ovoj ima dovoljno energije pokrene se tiho na struju, za razliku od pojedinih konkurenata nije neophodno imati pero lako stopalo na gasu kako bi se izbeglo aktiviranje benzinskog 1,6-litarskog bloka. U električnom programu rada teoretski može da pogura i 70 km/h, ali je distanca ograničena na par stotina metara, po Renautu i do 2 km.

A kad smo već kod agregata SUS, verujem da je iz razloga uštede i pouzdanosti Renault posegnuo za dobrim starim Nissanovim blokom 1.6 od 93 ks (do prošle godine razvijao je 91 ks). No uz svestranu pomoć elektromotora Clio E-Tech razvija ukupno 145 ks (maksimalni obrtni moment iznosi 260 Nm), više nego li dovoljno kada se poželi voziti dinamično, ne i sportski.

Jasno je da je elektromotor maksimalno angažovan prilikom gradske i prigradske vožnje, Renault navodi da se u ovakvim uslovima i do 80 % vremena provede u vožnji na struju, što objašnjava skromnu potrošnju benzina. Bez ikakve želje za ekonomisanjem uverih se da po Parizu ne prelazi 4,5-5 lit (u istim okolnostima navedeni dizel 1.5 dCi/100 ks popije oko 7 litara), dok na otvorenom putu može biti i niža.

Podrazumeva se da sam izabrao program Eco (sistem Multi-Sense) koji favorizuje električno funkcionisanje, gde sam na deonici od pedesetak kilometar uspeo održati prosek od nepune 4 litre (brzina kretanja između 50 i 80 km/h). Ukoliko ste se zapitali, a šta se dešava kada se baterija ispazni, odnosno kolika je onda potrošnja, odgovor je identična!

Jer baterija se nikada kompletno ne isprazni, njen kapacitet uglavnom varira između 1/3 i 2/3 od maksimuma, što se može pratiti na instrument tabli i centralnom ekranu. Puni se brzo i lako, te čim je nivo opao benzinski agregat je na „brzaka“ dopuni, ukoliko se već nije dopunila kočenjem, to jest usporenjem. U tom cilju i ovde se srećemo s dva nivoa usporenja, prvi se angažuje postavljanjem ručice menjača u režim Drive, a drugi, nazvan „Brake“, kada se ista još jednom povuče ka sebi.

Izborom programa Sport jasno je da potrošnja poraste, no gotovo nikada preko 6-6,5 lit, koliko ovaj Clio „konzumira“ i na autoputu. Pri konstantnoj brzini od 130 km/h u principu funkcioniše samo benzinski motor, osim kada sistem „shvati“ da ima viška energije, te odluči da ga na kratko isključi i aktivira elektromotor. Sve je transparentno, na instrument tabli odmah se uključi oznaka EV, uz istovremenu promenu boje (zelena).

U vožnji na putu i autoputu četvorostepeni menjač pokazuje izvesne slabosti, iako je sistem poboljšan, i dalje okleva prilikom izbora adekvatnog prenosa. Naime, pri brzinama kretanja od recimo 80 do 100 km/h, ukoliko se snažno nagazi na papučicu gasa menjač nema previše izbora te prebaci u treću ukoliko ne i drugu brzinu, koju predugo zadrži uz visoke obrtaje i nivo buke u kabini.

Podrazumeva se da mu u ovakvim okolnostima opet u pomoć priskaču električni motori (navodno se aktivira i slabiji od 20 KS), tako da su međubrzanja vredna tog imena (6 sekundi od 80-120 km/h). Opet moram skrenuti pažnju na povišen nivo buke, benzinac se evidentno „vrti“ u (pre)visokom režimu rada, čak i pri konstantnoj brzini na auto putu.

Iako slabiji 1.5 dCi je na ovom polju i dalje superiorniji, gde ne mislim na same performanse. Iako je u paru s ručnim šestostepenim menjačem, ovaj je prijatan za rukovanje i prenosni odnosi su dobro odmereni, u šestoj brzini se recimo može voziti između 90 i 190 km/h, koliko iznosi maksimalna brzina (174 km/h kod e-Tech/145).

Njegova ubrzanja do „stotke“ su naravno lošija (11,4 sec, dok hibridu treba 9,3 sec), ali uz dobar obrtni moment od 260 Nm i njegova međuubrzanja su dovoljno ubedljiva. Iako je nakon samo tri godine već prešao 107.000 km, voženi dizel imao je dobar elan i prosečnu potrošnju od nepunih 5 lit, koliko troši i na „ozbiljnom“ auto putu, pri brzini od 130-135 km/h!

Ekonomičnom vožnjom u idealnim uslovima ovaj mali blok lako se zadovolji i s manje od 4 litre dizela. U Srbiji 1.5 dCi/100 košta 19.090 evra (završni nivo Evolution pre restilizacije), dok za E-Teck 145, u istom završnom nivou treba 22.790 evra, s tim da je kod nas za hibrid predviđena subvencija od 2.500 evra. Ne i u Francuskoj, subvencije se odnose isključivo na hibride sa spoljašnjim punjenjem, koji su sposobni preći najmanje 50 km u isključivo električnom režimu rada, uz nivo CO2 ispod 50 g/km.

Inače najniža cena za jedan Clio 1.0 SCe/65 Autentic na našem tržištu iznosi 15.490 evra, za razliku od Francuske gde startuje s 18.500 evra, ali se ovde radi o restilizovanoj verziji za završni nivo Evolution. Sada ih je samo tri, pored osnovnog  Evolutiona, predviđeni su Techno i Esprit Alpine.

Ovde predstavljena verzija je najskuplja, za nju u Francuskoj treba čitavih 27.400 evra, pa i više uz nekoliko opcija. Pre nego li zaključim tekst još nekoliko zapažanja u vezi vozne dinamike. Clio zaslužuje samo reči hvale, za neupućene peta generacija dobila je novu CMF-B platformu, kruću i lakšu od predhodne za pedesetak kilograma.

Kako zahvaljujući njoj, tako i unapređenom ogibljenju, ovaj Clio može se voziti veoma dinamično, i pre svega sigurno. Navedenih 80 kg više kod hibrida se ne osećaju na upravljaču, uz to Renault je uz završni nivo Esprit Alpine ukrutio ogibljenje i obuo ga u performantne gume dimenzija 205/45 R17.

Usled toga, izgubio je na udobnosti u poređenju s jeftinijim verzijama, E-Tech više trucka i poskakuje po lošem asfaltu, zauzvrat pokazuje znatno manje podupravljanja u krivinama. Kočnice su snažne a zaustavni put kratak, ovaj Clio ima diskove i na zadnjim točkovima.

Za kraj samo zaključak kako su u B segmentu i dalje retki hibridi vredni tog imena (mikro hibride smo rekli da ne računamo), pored Clija navedimo Hondu Jazz 1.5 i-MMD Hybrid od 109 KS i naravno Toyotu 4 1.5 Hybrid/115 KS. U svakom slučaju nalazim da Clio e-Tech ima smisla, posebno ukoliko ga često vozite po gradu.

Osim što je obavezni servis predviđen svake druge godine nakon 30.000 pređenih kilometara, potrošnja goriva je osetno niža u urbanoj sredini nego li kod 1.5 dCi, dok je nivo CO2 opao na 96 g/CO2 (111 kod dizela), zbog čega ne podleže nikakvom „malusu“ (eko taksa u Francuskoj).

Ukoliko me pitate za koji bih se lično odlučio, uprkos neospornim kvalitetima dizela moj izbor bi pao na E-Tech/145, pre svega zbog sredine u kojoj vozim, gde je naftašima definitivno „odzvonilo“ (sve više im je zabranjeno da cirkulisu po „zelenim zonama“ većim gradovima).

Da i dalje živim na brdovitom Balkanu verujem da bi drugačije rezonovao, uostalom pored navedenog 1.5 dCi-ja, za one s plićim džepom u ponudi su još dva slabija benzinca 1.0 SCe/65 KS i TCe/90 KS, kao i verzija na plin 1.0 TCe 100 LPG.

Tekst i slike: Perica Rajković

Renault Clio E-Tech Hybrid/145 Esprit Alpine

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: Hedžbek
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4050/1798/1440 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.583 mm
Zapremina prtljažnika: 300 lit
Masa praznog vozila: 1.238  kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: 4/benzinac
Radna zapremina: 1.598 cm3
Snaga: 93 + 49 + 20 ks
Maks. obrtni moment: 144 Nm + 205 + 50 Nm

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: Automatski 4+2

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/elastična osovina s spiralnim oprugama
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 205/45 R17

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 9,3 s
Maks. brzina: 174 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Benzin
Zapremina rezervoara:  39 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 4,3/5,4
Emisija CO2: 96

Cena

Cena testiranog u Francuskoj od 23.600 evra

Dobre strane:

Uspešna restilzacija, potrošnja, perfomanse, odnos vozna dinamika /udobnost, kvalitet enterijera i oprema

Loše strane:

Menjač prilikom temperamentnije vožnje, pošen nivo buke agregata pri višim brznama, perfomanse benzinskog 1.6, cena voženog modela
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 8 Ukupno 8
Enterijer: 8
Kvalitet izrade
Karoserija: 7,5 Ukupno 7,75
Kabina: 8
Praktičnost
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Komfor
Napred: 8 Ukupno 7,5
Pozadi: 7
Vozne osobine
Upravljivost: 8 Ukupno 8
Performanse: 8
Šasija
Ogibljenje: 8 Ukupno 8,25
Kočnice: 8,5
Motor
Performanse: 8 Ukupno 8,5
Potrošnja: 9
Menjač
Preciznost: 7 Ukupno 6,75
Efikasnost: 6,5
Cena
Prihvatljivost: 7
Ocena: 7,75
Cene u Francuskoj Evolution Techno Esprit Alpine
SCe 65 BVM5 18 500
TCe 90 BVM6 19 600 20 900 23 400
TCe 100 GPL BVM6 20 300
E-Tech full hybrid 145 23 600 24 900 27 400
BluedCi 100 BVM6 22 000

(2588)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

33 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Kako mu vreme prolazi i on stari, ovaj Clio mi se sve više dopada.
Baš su ga lepo „utegli“ sa redizajnom.
Moraću jednom ovo da probam, za svoju dušu 😊

Peki

Clio je zaista talentovan malisan, posebno uz neki jaci agregat kao sto je ovde predstavljen ili dizel. Opet sam nedavno vozio 1.5 dCi, s njim se zaista moze otisnuti „na kraj sveta“, udobnosti i ponasanje na putu je na nivou vozila u C segmentu.

M M

To ti je Reno…. Za razliku od Pežoa, njegov dizajn ne zazstareva tako brzo, čak vremenom dolazi do izražaja.

MRN

Svaki brend ima modela koji nam više ili manje legnu. Svaki za nas ima istovremeno i „lepotane“, a i one koji to nisu. Pa tako i pežo, a i reno, imaju „ovakve“ i „onakve“. Aktuelni Clio i Megane mi svakako jesu neki od lepših modela kod Renoa (a ima ih još), kao što su to bili i Scenic, Talisman, a nekada Velsatis i još neki. Ima ih, naravno, i „rugobnih“ za moj ukus 😊 A ista priča i sa pežoom. Ali, generalno, ne volim ni najmanje radikalne/revolucinarne izmene dizajna pri smeni generacija istog modela ili pri lansiranju potpuno novog modela.… Pročitaj više »

S mile

Ima ona stara, tata tata kad cemo da kupimo Golf 5, kad izadje Golf 8…rece tata. Clia nisam gledao iako je OK, do pre par godina. Tad primetih Clio III sa 1.2 Tce mororom od 101 i 103ks. Baziran na 1.2 atmo i 75ks, uz dodatak male turbine, dobise 101ks i prilicno pouzdan agregat. Cak mi je prelep u karavanskoj izvedbi. Tek tad se upoznah sa Cliom, i videh da je odlican mali auto. Takav je bio kroz sve generacije. I da ga mnogi hvale. Na moju zalost,vise nema karavanske izvedbe…od 5te generacije Peki, Hvala na jos jednom odlicnom testu.… Pročitaj više »

MRN

Ako misliš na ono od pre neki dan sa B92, u rubrici „Vozilo smo“, sa novinarske prezentacije u Briselu i zajedničke vožnje redizajniranog Clia kao hibrida, mislim da to ne može da se meri sa ovim Pekijevim. Svi tekstovi te vrste bi više pristajali rubrici „Vozili su nas“ i meni više liče samo na nešto drugačije formulisana PR saopštenja. Posebno ovaj deo: „Odmah primećujemo veliku razliku; Clio dosta snažnije ubrzava na struju nego ranije, pre nego se ukaže potreba za aktivacijom benzinca. Sam prelaz je još nežniji i neprimetniji, a ono što predstavlja najveće unapređenje je činjenica da više nema… Pročitaj više »

Guliver

Kako ne može da se meri? Zar nije upravo ovde bio članak koji objašnjava da je za test dovoljan jedan krug po parkingu, a da je sve ostalo gubljenje vremena?

MRN

Koliko je meni očuvana moć rasuđivanja, taj tekst „ni pod razno“ nije nudio zaključak u smislu koji navodiš, a vezano za njega svoj komentar je bio dao i Peki, u kom komentaru se bio osvrnuo i na organizovane prezentacije za novinare. Čak i sama forma prvog i kratkog upoznavanje vozila na taj nacin ni najmanje sporna u odnosu na način kako je to kasnije predstavljeno u rubrici „Vozili smo“. Ali, to je samo moje lično viđenje mog pitanja. A svi valjda imamo pravo na lično mišljenje. Kao što će neko, primera radi, danas u kvakama vrata nekog aktuelnog BMW-a eventualno… Pročitaj više »

Peki

Cuj da bi se neko ko ima iskustva uverio sta ima u rukama evidentno je da mu ne treba mnogo vremena, mozda ne bas jedan krug po parkingu ali za par sati moze dosta toga otkriti! Nisam procitao test koji si spomenuo, da sam na njega naleto svakako bih, tek da se uverim da li su moja zapazanja slicna. Ima evidentno dosta nelogicnosti u frazi koju je MRN naveo, kao sto je „Clio znatno snaznije ubrzava na struju.. „, ne vidim zasto bi kada je snaga elektricnog motora ostala ista? Evidentno je Renault poradio na boljoj sinhronizaciji menjaca, i ja… Pročitaj više »

s mile

Da, Automagazin, Aleksandar Bursać I da se razumemo, testovi su neuporedivi. Peki je realan, a A Automagazin….kao da prepisuje iz PR teksta… uvek su takvi…pišu kao da oni prodaju auto. Nerealni, neke stvari istaknu, mnoge sakriju. „Pre svega, bitno je reći da u odnosu na ostale motore ima 90 litara manji prtljažnik.“ A da ne kaže koja je zapremia prtljažnika.. dok se ne dođe do kraja teksta, i pogleda tabela. Peki je detaljan, a pejzaži su mu fantazija. Kada pročitam test koji je bez samog testera…sve mi jasno, možda je bio tu, a možda i nije.. to mogu i ja… Pročitaj više »

M M

Peki,
ovo što navodiš, da ovog Clia hbrida, lako spuštiš na 4L na otrorenom pri brzinama 70-80, a da dizel to ne može, ja ti navodim da Skoda Oktavija A7 1,6 TDI 115ks, u tim uslovima lako spusti potrošnju na 3,6 čak i sa klimom upaljenom, ako nije temperatura preko 28-30 stepeni celzijusa! Oktavija koja je ogromna i teška…

Sreća da se u ovom kliju nudi još 1,5 dci….. A ovaj hibrid -čić, neće se leba najesti na Balkanu.

MRN

Nema dileme da „na otvorenom“ hibrid ne može da se „nosi“ energetskom efikasnošću protiv dizela. Šanse nema. Kao što dizel u toj disciplini nema šanse u gradu.
Ali, osim ako ste poslovni korisnik, ne mislim da „energetska efikasnost“ zaista treba da bude odlučujući kriterijum za izbor vozila ili pogonskog agregata. Ima tu i do užitka u vožnji. A „užitak“ je stvar ukusa. Pa i u vožnji. Nekome više odgovaraju osobine dizela, a nekome hibrida. I ne treba zbog toga ljude osudjivati. Inače, ako mi volimo „crnke“, smatraćemo i budalama one koji vole „plavuše“. I slično.

M M

Treba imati na umu da će u Srbiju ovi hibrid-čići, dolaziti više od 70% kao polovnjaci. Polovnjak skoro da nema da nije zgazio 150 000….
To će biti teški krševi…… Sećaš se „plivajući zamajac“, turbina…… Pa to će biti mala maca. Neće to imati ko ni da popravlja.
Hibrid je u suštini teško sranje, mnogo delova mnogo jada…… Videćeš, ima kad

MRN

Naravno da je tako. Jer, kada se uvezu polovnjaci sa SUS agregatima, to je „med i mleko“. Znaš i sam. Neki dan mi „pretraga“ na jednom domaćem forumu izbacila temu jednog vlasnika koji je kupio polovan uveženi volvo XC-70, dizel, 2015, sa oko čuvenih 180.000 km „na satu“. Vrlo brzo je shvatio da meša ulje i antifriz. Na kraju je motor rastavljen i ispostavilo se da je pukla hilzna na petom cilindru. Vlasnik (iz CG) je nakon prikupljanja potrebnih informacija shvatio da je reparacija tog motora jako, jako skupa rabota i na kraju je uvezao polovan motor, po ceni od… Pročitaj više »

BB

Eto, da je imao tri cilindra, to mu se ne bi desilo 😜

M M

Hilzna se da napraviti. Tamo gde je aluu blok sa tvrdim hromom, nije lako popraviti da valja.
I taj volovo je prešao mnogooo više od tih 180 000 km navodnih.
Čak i da je motor platio 3600 nije straota….
Ovo što nude hibridi da se pokvare, je straota…. Baterijaši, sa zameom baterija. Samo da te podsetim, razmisli koliko traje mobilni, zbog baterije….. I kako se ona danas menja, i dal to vresi i valja. E tako će ti i baterijaš služiti. Baš jednako tako. Jedno 5-6 godina, a posle vidi šta ćeš s njime….

MRN

Ja nikada nisam tvrdio, ni negde napisao, da je ukupan trošak nabavke, vožnje, održavanja i gubitka vrednosti kod hibrida manja nego kod SUS vozila.
Probaj negde da nadješ da sam to napisao. Ne bih ja takav gaf napravio. 😊

BB

Podatak od juče, Berlingo kiosk, „šampion“ aerodinamike 😜, ograničenje 70 km/h a ha se drznuo ići 76 😂🤣, ravna cesta, tempomat, jedva hvata petu brzinu, prikazuje u momentu 2.7 litra na 100 km…

E sad koliko laže, ne znam, ali je lijepo za vidjeti.. 😜

MRN

Pa, lagao te je barem 1 litar. Pa do možda 1.5. Ili si imao vetar u ledja, ili nizbrdicu ili si bio u zavetrini
😊

BB

Potpuno ravno, brda mi za lijeka. Vjetra nije bilo, sam na cesti… Ali i ako me laže, opet više nego dobar

Peki

Ko kaze da jedan mali dizel na otvorenom putu ne moze da trosi ispod 4 lit? Sigurni ne moja malenkost, svojevremeno sam s Cliom 1.5 dCi zabelezio 3,6 lit u optimalnim uslovima voznje.
Pozzzz

Night Rider

Sto se tice hibrida i njegove potrosnje…ja jos moju Hondu Jazz nisam spustio ispod 5.5l, evo sad je supruga vozi po gradu i ona pokazuje 5.8l, normalna Honda Jazz sa atmosfercem je manje trosila tako da sto se mene tice ako govorimo o potrosnji hibrida i nisam bas nesto odusevljen s obzirom koliko kosta i sta je Honda obecala.

MRN

Evo za moj Jazz potrošnja:

a) za poslednjih 16.200 km,
b) za poslednja 4 punjenja goriva i
c) za dve gradske vožnje od pre 2-3 dana

comment image

comment image

comment image

Da ga više vozim auto putem, ukupan prosek bi bio lošiji, jer hibrid na auto putu ne troši ni kap manje od nehibrida. Ali, za duža porodična putovanja (pa i auto putem) uglavnom koristim drugo vozilo.

Night Rider

Pa mene je iznenadila cinjenica da je auto dok sam ga ja vozio vecinom autoputem trosio oko 5.6 a sad kad ga zena vozi po gradu 5.8, narocito sad kad je hladnije na kracim relacijama gotovo sve ide na benzin. Bas cu da slikam prosek kad se vrati sa posla. Ja sam ako pricamo o potrosnji razocaran s obzirom da je to mali auto i ne bi smelo vise da trosi od 5 litara jer je hibrid. Space star koji sam kupio nov za 6900evra svojevremeno u istim uslovima ne prelazi 5.5 litara.

BB

Ovu gore Hondu vozi MRN a ne žena, tu ja vidim ključnu razliku 🤣😂

MRN

I moj Jazz ima otežavajuću okolnost – vozi ga moj sin, a vozi ga često kao da je tudji 😊😊😊

Energetski posmatrano, ukupan životni prosek brzine je mali (32 km/h), sa dosta gradske vožnje, a tu hibrid „caruje“ – u smislu goriva. Ali, za meneje suština hibrida nešto drugo – NIRVANA koju hibrid omogućava u gradskoj vožnji, jer dosta vremena provede u EV režimu, kao da je običan/klasičan EV. I sve u stanju tišine – pretežno. Osim kada je napolju jako hladno, a baterija jako hladna – dok se ona ne zagreje.

BB

To je ono što ljudi gase start/stop sistem jer ih nervira odsustvo buke na semaforu? 😜

Ja taj sistem nemam na Berlingu, a na Mokki mi ne radi, jer se auto rijetko vozi pa je akumulator uvijek prazan. A primijetim da njegovo odsustvo značajno diže potrošnju na kraktim relacijama…

MRN

1. Taj Jazz Crosstar u smislu WLTP deklaracija u „najvišem režimu“ ima deklarisanu potrošnju 6,2 (zbog većih dimenzija, klirensa i većih točkova ), a obične verzije 5,8 u prva dva paketa, te 5,9 u trećem nivou. 2. Što se tiče niskih spoljnih temperatura i njihovog uticaja na algoritam rada hibridnog sklopa, to je opšte poznata stvar kod svih baterijskih vozila, pa i hibrida i to ne samo kod Honde. Zato si pre dva dana na temi „Test-toyote-rav4-osam-stvari-koje-mrzim-na-plug-in-hibridu“ imao i komentar vlasnika hibridnog RAV-a ( Dejan) u kome na početku piše: „Ja vozim rav4 hybrid awdi u premium varijanti 2022. godiste.… Pročitaj više »

Night Rider

comment image

Night Rider

Kod mene je potrosnja u najvisem rezimu 🙂 Mada na nemackom web sajtu Honde stoji kombinovana 4.8l, kako god ja mislim da je 5.8-6.0 previse s obzirom da je ovo ipak mali auto ali ok nije potrosnja jedino zbog cega se ovaj auto kupuje.

comment image

Izmenjeno 5 meseci pre od strane Night Rider
BB

Mnogo mi se sviđa prednji kraj 👌, super im je taj novi stil, izgleda ozbiljnije… Možda u budućnosti se neki vladnici BMW-a vratr na Renault 😜😂🤣

Prtljažnik jestr malo manji ali još uvijek može da stane „golf“ u njega 🤣😂

MforLife

Kakve su mogucnosti da bude testiran model 1.0 ScE za nas koji razmatramo jednu cisto gradsku zujalicu u obliku novog automobila ?🙃