1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Zašto su automobili za američko tržište nekada imali gadne branike?
Zanimljivost dana: Zašto su automobili za američko tržište nekada imali gadne branike?

Zanimljivost dana: Zašto su automobili za američko tržište nekada imali gadne branike?

29.27K
8
Podelite sa prijateljima:

Sigurno ste videli narednu situaciju dosta puta – neki evropski egzotični automobil iz sedamdesetih ili osamdesetih godina prošlog veka koji je upropašćen ugradnjom preglomaznih američkih branika. I tu ne pričamo samo o onim manjim ili pristupačnijim četvorotočkašima. Ne, nije bila retkost da vidimo Ferrari ili Lamborghini u istom stilu i teško ga je bilo ignorisati.

U ovom izdanju zanimljivosti dana ćemo na kratko analizirati zašto je bilo tako.

Za jednu navodno „urednu“ državu punu zakona, verovatno će vas iznenaditi kada kažemo da ozbiljnijih pokušaja u vezi podizanja bezbednosti na putevima, nije ni bilo sve do sredine šezdesetih godina. Automobilski proizvođači su bili prinuđeni da zadovolje neke bazne zakone, ali primera radi, moraće proći dugo godina pre nego što su sigurnosni pojas ili vazdušni jastuk postali deo standardne opreme.

Advokat Ralf Nejder je iznenada preokrenuo situaciju 1965. godine kada je objavio knjigu „Unsafe at Any Speed“ („Nebezbedan pri bilo kojoj brzini“), gde je kritikovao državu i proizvođače kako im nije stalo do bezbednosti stanovništva. Više o tome ste mogli da čitate u jednom od ranijih izdanja zanimljivosti dana.

Američka institucija za bezbednost na putevima NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) je osnovana krajem 1970. godine i predstavila je nove zakone već naredne godine. Pored toga što su automobili morali imati sigurnosne pojaseve i vazdušne jastuke, za našu priču je najbitniji detalj o branicima.

On je trebalo da stupi na snagu 1973. godine i zahtevao je da automobil ne sme da pretrpi nikakvu štetu na račun bezbednosti tokom sudara pri brzinama do 8 km/h. Pod najbitnijim sigurnosnim detaljima su navedene svetlosne grupe napred i nazad, kao i rezervoar i bilo koja elektronika.

To je u teoriji označilo da ako u vašeg ljubimca udari neki drugi automobil pri brzini do 8 km/h, navedeni detalji su i dalje morali da funkcionišu bez greške. Bezbezdnost vozača i putnika je bila u prvom planu, ali će NHTSA reći da su i troškovi osiguravajućih kompanija igrali veliku ulogu. U slučaju takvog sudara, šteta bi bila minimalna, pa osiguravajuća kompanija ne bi morala da finansira popravke, a narod bi manje novca trošio na mesečnu preplatu (ratu premije).

Većina automobilskih proizvođača je rešila problem tako što je predstavila veće i produžene branike. Na nekim većim četvorotočkašima, posebno onim razvijenim od strane Cadillaca ili Lincolna, takvi detalji su zapravo izgledali odlično pošto su im pružali još robusniji izgled, ali je priča bila sasvim drugačija sa manjim modelima iz Evrope i Japana. Nije teško zaključiti na temelju priloženih fotografija da je stil mnogih poželjnih automobila u potpunosti upropašten, i da kolekcionari danas često kupuju mnogo poželjenije branike sa evropskih rođaka i ugrađuju ih na klasiku.

Ali to nije bilo sve. Za 1976. godinu su predstavljeni još oštriji zakoni gde automobili ne samo što nisu smeli pretpeti nikakvu štetu na račun bezbednosti pri sudaru od 8 km/h, već isto tako ni baš nikakvu struktualnu štetu. U takvim uslovima većina manjih modela nije ni uspela zadovoljiti bezbednosne zakone, a to je znala i sama NHTSA i u velikoj meri izbegavala da kazni prekršioce.

To će uraditi tek kada je model Ford Pinto počeo da završava u požarima zato što se rezervoar nalazio odmah iza zadnjeg branika. Ford se našao na optuženičkoj klupi i svima je postalo jasno da je đavo odneo šalu. Branici su postali još veći nego ranije, a vrhunac će uslediti u periodu od 1980. do 1982. godine.

Tokom ovih nekoliko godina, ne samo što farovi i rezervoar nisu smeli da pretpe štetu tokom sudara pri spomenutih 8 km/h već je isto važilo i za same branike.

Ipak, dolaskom na vlast Ronalda Regana je došlo do većih promena, gde prioritet više nije davan materijalnoj šteti već kako sam automobil upija energiju pre nego što ona dođe do vozača i putnika. To je rezultiralo time da nekada smešni i gadni branici potpuno nestanu na novitetima, ali ih često možemo videti na klasicima.

Kao što smo spomenuli, vlasnici ih se uglavnom rešavaju i kupuju one sa evropskih rođaka. Šta da kažemo osim, „ne ponovilo se“…

Zoran Tomasović

(29271)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Isti i jos stroziji propisi vaze danas ali su branici sakriveni ispod plasticne ljuske. Za tu ljusku vazi kao ranije za metalne branike – mora da izdrzi udarac pri brzini od 8 km/h bez ostecenja bilo koje vrste, cak i laka.

'79 DeVille

2.5 mph (4 km/h) in the USA, EU and Canada is 5 mph (8 km/h).

Kriterijum – sprecavanje znacajne stete (kozmetika se ne racuna).

MRN

Vazdušni jastuci postali obavezni od 1971 ???
Neka moja greška u razumevanju?

M M

Amerikanci navikli na bizone, pa naviku prebacili na automobil

BB

Nisam vozio američki automobil ali jesam ruski… Lada 2105 je imala branik od ektrudiranog aluminijuma sa ubaleno tvrdom gumom a branik je bio preko cijevi oslonjen na karoseriju. Po meni jako dobro rješenje. Elem jednog popodneva, prilikom čekanja u redu za gorivo (2-3 km dugom, e gdje su tad bili solarni paneli i električna auta 😜), ja odem biciklom do pumpe (ja maloljetan, samo sam čekao u autu i kad napunim rezervoar, ostavim auto na pumpi i odem biciklom kući a otac kasnije dođe po auto), a čovjek iza mene će pomjerati moje auto. I vraćam se ja i vidim… Pročitaj više »

Matija

Lepo ja govorim da Rusi treba da prave svoje automobile a ne uvozne licence! To je ono sto ja ocekujem od ruskog auta: da radi u Sibiru i da izdrzi lose puteve. 🙂

Tomislav

Ocito nisi gledao klip star pedeset godina sa jajetom u igracki sa mekanim ili tvrdim prednjim krajem, sta mislis kako bi jaje proslo u Ladi ?

BB

Pa nije baš da se i Lada ne gužva kod udara, ali je fora da određenu brzinu mora da izdrži bez oštećenja. Lik testirao na mom autu 😜😂🤣

I ukupno sa ove distance, imam jako pozitivno mišljenje o tom autu…