1. Home
  2. Video
  3. U Ukrajini nađen potpuno novi Zaporežec (VIDE0)
U Ukrajini nađen potpuno novi Zaporežec (VIDE0)

U Ukrajini nađen potpuno novi Zaporežec (VIDE0)

13.26K
0
Podelite sa prijateljima:

Na jednoj lokaciji u Ukrajini je, u garaži sa zavarenim vratima, kapijama, pronađen potuno nov primerak Zaporožeca. Maleni automobil, o čijoj istoriji ste nedavno mogli da pročitate oplemenjujući tekst na našim stranicama, stajao je nepokretan prethodnih skoro trideset godina.

Poslednji put kada je ZAZ-968M video nešto od akcije, bile su u toku devedesete godina prošlog veka, i to njihov uvodni delo. Od tada je vozilo smešteno na suvom, u prostoriji s betonskim podom, pa nije moguće pronaći nikakve tragove rđe, niti pak buđi od eventualne vlage. Karoserija i putnička kabina deluju savršeno očuvane.

Poznati slovenski Bloger Roma Urraco je uspeo da iskopa autentičan primerak modela ZAZ-968M. Konkretan četvorotočkaš je s proizvodnih traka sišao negde 1991. godine, pa je vozilo s dvoja vrata još uvek moglo da dobije dokumenta koja dokazuju da je u pitanju (još uvek) sovjetska proizvodnja.

Prvi i jedini vlasnik Zaporožeca s fotografija je hendikepirana osoba, pa je iz tog razloga u pitanju posebno modifikovana verzija modela ZAZ-968. Poseduje samo dve papučice (kvačilo i kočnicu), dok je „papučica“ gasa montirana uz obruč upravljača, donekle nalik na rešenje koje smo viđali na traktorima IMT-a.

Dva seta kontrolnih poluga je instarlirano u ovom ZAZ-u. Pod poklopcem motora sovjetskog mališana se nalazi V4 motor, radne zapremine 1,2 litra. Za ubrizgavanje goriva je bio zadužen karburator, dok je maksimalna snaga ovog nesvakidašnjeg pogonskog bloka iznosila 41 „grlo“. Na kilometar satu se očitavala cifra od samo 74,4 prevaljenih km.

Ipak, ZAZ iz porodice modela 968 nije tako redak primerak, jer se vozilo u različitim varijantama proizvodilo skoro 33 godine. Ukupno je fabričke hale automobilskog zavoda Koommunar napustilo više od milion sedana s dvoja vrata.

Sličan Zaporožec se prošle godine prodavao za cifru od 700 hiljada ruskih rubalja, što je ekvivalent sumi od 7,6 hilajda evra. I taj primerak je prevalio samo 79 kilometara. Ipak, treba reči da su neki drugi, dobro očuvani primerci ZAZ-a. vlasnika menjali za, ne veće iznose od oko 2,5 hiljada evra.

AutoRepublika

(13257)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments