1. Home
  2. Prezentacije
  3. Osvežena Kia K5 prikazana u postojbini marke
Osvežena Kia K5 prikazana u postojbini marke
4

Osvežena Kia K5 prikazana u postojbini marke

1.26K
4
Podelite sa prijateljima:

U medijima se pre nekoliko dana pojavila priča o dolazećem sedanu s indeksom K5, sve propraćeno špijunskim fotografijama iz američke savezne države Kalifornije, a evo već sada smo svedoci zvanične premijere. Iako je restilizovan model za sada prikazan samo u matičnoj Koreji.

Dozvolite da vas na ovom mestu podsetimo da je K5 originalno prezentovan 2019. godine i da je kao takav zamenio neuspešni model po imenu Optima.

Levo vidimo prošlost a desno budućnost

Restilizacija definitivno nije donela nikakvu formu revolucije. Sedan je dobio nove svetlosne grupe s komplesknom matricom dnevnih svetala u obliku slova S. Zadnje signalne grupe su reprezentovane kroz uspravne sekcije, ali su izgubile isprekidanu liniju bočnih svetala. Odbojnici, rešetka hladnjaka i felne prečnika 18 ili 19 inča… Sve je to promenjeno.

U kabini vidimo novi frontalni panel s instrumentacijom i ekranom multimedijalnog sistema (svaki po 12,3 inča), a u skladu s poslednjom modom, sve je to ugurano pod jedan zakrivljeni panel bez natkrivke (nešto što je promovisao Mercedes a zapratio i BMW i ostali).

Jedinica za kontrolu rada klima uređaja je postala šira, ali je zadržala fizičke prekidače. Desni otvor za ispumpavanje vazduha je maskiran i uklapa, stapa se u dekor čeonog panela. Softver se osvežava bežičnim putem, dok je razvojni tim izašao u javnost ponosan na unapređenu zvučnu izolaciju. Automobili namenjeni domaćem tržištu su i pre ažuriranja imali rotacioni taster umesto palice menjača, dok u drugim zemljama Kia ugrađuje klasičnu ručicu.

Paleta agregata ostaje nepromenjena u Koreji. Bazični pogonski sklop predviđa 1,6-litarski turbobenzinski četvorocilindraš sa 180 konjskih snaga i osmostepeni automatski menjač. Još su tri opcije dostupne, a one su utemeljene na dvolitarskom atmosferskom benzincu: standardna verzija sa 160 konjskih snaga, hibridna sa 204 „grla“ i ona pokretana gasom sa 146 „konja“.

Sve one se koriste sa starijom šestostepenom menjačkom kutijom. Pre restilizacije su na ostalim tržištima nuđene i varijante sa 2,5-litarskim atmosferskim agregatom i 194 konjskih snaga, ali i s turbo punjačem i 295 „konja“. Nema informacija o njima, ali je već najavljeno da će sistem vešanja nanovo biti podešen, i to na način da ponudi bolji komfor, udobniju vožnju.

K5 je poskupeo nakon modernizacije. Pre ažuriranja se ovaj sedan u Južnoj Koreji prometovao za nepunih 18 hiljada američkih dolara, dok se sada traži najmanje 20,5 hiljada zelembaća. Već je otvoren prijem porudžbina. Specifikacije za ostale zemlje će se pojaviti kasnije.

AutoRepublika

(1264)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

U osnovi ovo je lep auto ali ono svetlo napred je unikum! Kao da je neka vezilja radila dizajn. 🙂

s mile

definiši „unikum“…

meni se sviđa, drugačije je.. nedo bog da ga oštetiš… a ne osigurano…sex..

Bungi

Dok je Peter Šrejer doveo u red dizajn Kie, izmislio masku „tigrov zub“ i ostale finese, današnji dizajneri lutaju. Linije lete na sve strane kao karta međunarodnih vazdušnih koridora, napred svjetla u stilu „šuriken“ zvijezde, profesionalnih japanskih ubica Nindži, pozadi „Y“ svjetla kao JNA podzemni aerodrom Željava kod Bihaća, haos i nered.

Matija

Peter Schreyer je poceo svoju dizajnersku karijeru 1979 godine u VWu. Dvadesetsedam godina kasnije, 2006, Peter je dosao u Hjundai i Kiu, kao vec zreo dizajner. Cudi me da je toliko izdrzao jer dizajn u celoj VW korporaciji podleze strogim kriterijumima tradicije! Kod Hjundaia je doziveo svoj pravi procvat! Ono sto je najbitnije, on je u dizajn ove istocnjacke firme uneo evropski dizajn. Novi klinci lutaju, jos traze svoj izraz a uz to nose u sebi tradicionalnu korejsku folklornu kulturu, koja se tu i tamo pokazuje u dizajnu – kao ovaj migavac, na primer. 🙂 Isti problem imaju i japanski… Pročitaj više »