1. Home
  2. Prezentacije
  3. Novi Renault Kardian pomolio nos, kao i koncept Niagara
Novi Renault Kardian pomolio nos, kao i koncept Niagara
13

Novi Renault Kardian pomolio nos, kao i koncept Niagara

2.52K
13
Podelite sa prijateljima:

Renault je organizovao svečani premijerni prikaz novog kompaktnog krosovera kome je dao ime Kardian. Prijatna zgoda je upriličena u Brazilu gde će novitet zameniti drugu generaciju Sandera Stepwaya, a koji se na tržištu pojavio još daleke 2012. godine. U stvari, Renault je planirao celu porodicu, uključujući sedan koji bi zamenio globalni Logan. Zanimljivo je da je to vozilo bilo zamišljeno za premijeru u Ruskoj Federaciji! 

Kamuflirani prototip primerci su u tom smislu bili testirani, dok je linija u Avtovazu već bila spremna za pokretanje proizvodnje, što je sve prekinuto otpočinjanjem rata u Ukrajini. Zato evo sada u Brazilu modela po imenu Kardian, dok je pre dve godine odlučeno da neće biti ni običan hečbek, niti će biti sedan u gami te južnoameričke zemlje.

Gore je Renault Kardian a dole Dacia Sandero Stepway

Za osnovu noviteta je poslužila treća generacija evropskog heča zvanogDacia Sandero Stepway: veoma je sličan Kardianu. Koristi modularnu platformu CMF-B, međuosovinski razmak od 2.604 milimetara i okvir karoserije, uključujući otvore za vrata i staklene površine. Ali, stil vozila je ozbiljno promenjen, pa je Kardian nastao usvajanjem novog korporativnog stila Renaulta s dvodelnim prednjim svetlosnim grupama. Francuzi taj dizajn opisuju kao “dinamičnu siluetu.”

Novitet je u poređenju sa Stepwayom za 49 milimetara duži i meri 4.119 mm, dok je i 43 mm širi (1.773 mm), ali je istovremeno i niži za 34 mm: 1.596 mm s krovnim šinama i 1.544 mm bez njih. Impresivni klirens je na nivou od 209 mm, dok je zapremina prtljažnika 358 litara prema metodu merenja VDA, ili 1.304 litara s preklopljenom zadnjom klupom.

Enterijer Kardiana je unificiran s evropskim modelima Loganom i Snaderoom. Poseduju čeoni panel s osmoinčnim ekranom osetljivim na dodir koji služi za praćenje postavki multimedijalog sistema i kontrolnu jedinicu klima uređaja. Ali, obruč upravljača je različit i na centralnom tunelu, umesto klasične ručice menjača se nalazi džojstik sa zasebnim dugmetom za režim parkiranog vozila.

Ručna kočnica je hidromehaničkog tipa, dok je instrumentacija virtuelna: sedmoinčni dispej je postavljen ispod natkrivke.

SUV će se na brazilskom tržištu nuditi s litarskim turbobenzinskim motorom koji razvija 125 konjskih snaga i 220 Nm najvišeg obrtnog momenta, sposoban da sagoreva i mešavinu etanola i benzina, što je ekstremno popularno u Brazilu.

Menjačku kutiju je obezbedila firma Magna i predstavlja šestostepenu robotizovanu jedinicu s dvostrukom spojnicom. U ponudi za latinoameričko tržište neće biti ručnog menjača. Kardian nudi prednji pogon, dok je šasija prosta: mekfersonove opruge su napred, dok je nazad polukruta osovina.

Novi model će biti proizvođen u brazilskoj fabrici Renaulta, ali će kasnije SUV biti sklapan i u Maroku. Primerci novajlije će se nuditi na velikom broju tržišta sveta, uključujući tu i Tursku, Indiju i Južnoafričku Republiku. Cene nisu obelodanjene, ali znamo da najprostiji Stepway (s litarskim motorom i ručnim menjačem) košta 17 hiljada američkih dolara u Brazilu.

Novi Kardian je bogato opremljen dok lista opcionala uključuje šest vazdušnih jastuka, adaptivni tempomat, sistem za nadzor nad zbivanjima u mrtvom uglu vozača, jednozonski klima uređaj… Shodno tome, logično je očekivati višu cenu, i to ne za malo. Početak prodaje je najavljen za mart 2024. godine.

Renault je jednovremeno najavio i sedam novih modela za vanevropska tržišta. Od svih njih smo videli samo pikap kamionet po imenu Renault Niagara, a čak i on je stigao u konceptnoj formi. Zna se da će biti opremljen motorom SUS u kontekstu lakog hibrida (48V), dok će elektromotor biti na zadnjoj osovini. 

Pikap kamionet će biti u stanju da se vozi u bešumnom režimu. Serijsku Nijagaru nema smisla očekivati pre 2027. godine, i tada će očito zameniti model po imenu Renault Oroch, konstruisan na osnovama Dustera prvog naraštaja.

AutoRepublika

(2515)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

13 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

OK, nije los – zahvaljujuci dobroj bazi, Daciji Sandero! 🙂

BB

BRICS model, eto omaši ga Rusija, ali ga nakavljuju u Brazilu, Južnoafričkoj republici, Indiji…

Dodatak višeg nosa mu dosta mijenja fizionomiju, svaka čast, efektna izmjena. U suštini dobar model, zato ga u RžEU neće biti, jer sve što je normalno i normalne cijene, zaobilazi jevropu…

MRN

Najpre sam mislio da su ove fabričke uzdužne šine Sandera (koje mogu da se lako okrenu popreko) inteligentno rešenje. Onda sam pročitao da se neki vlasnici žale da na te šine, kada ih okrenete popreko, ne možete da montirate neki normalan nosač za bajs (npr. čak ni Thule), jer su dimenzije šina (njiho poprečni presek) takve da ne postoji bilo kakav formacijski „polumesec“ koji bi bio u stanju da ih obuhvati te šine sa donje strane. I onda na kraju balade, ako želiš da staviš nosač za bajs, najpre svakako na ove fabričke uzdužne nosače, treba najpre da montiraš i… Pročitaj više »

Izmenjeno 6 meseci pre od strane MRN
M M

Nekad smo se smejali Škodinom geslu „Simply clever“…
Na žalost na većini novih vozila, a posebno ovim džipasto rogobatnim, a s mišijom dušom, nema nema ama baš ništa „Simply clever“

Guliver

Katalog dodatne opreme za Sandero 3 na stranicama Dacia Srbije – str 28/29:

– Kaiševi za priĉvršivanje krovnog kofera Dacia za široke nosaĉe: kataloški broj 77 11 788 912
– Nosaĉ za bicikle za modularne krovne nosaĉe: kataloški broj 77 11 949 992
– Adapter krovnih nosaĉa za nosaĉ bicikala/skija, od aluminijuma: kataloški broj 77 11 421 178
– Modularni adapter krovnih nosaĉa za nosaĉ bicikala/skija, od aluminijuma: kataloški broj 77 11 949 993

Ko pita ne skita.

MRN

Ovo što sam ti napisao (da ne može standardni Thule nosač za bajs), je sa Dačija foruma, od jednog vlasnika aktuelnog Sandero Stepway-a.

A zato sam i rekao da očito da za Dačiju ne može da se koristi “ formacijski polumesec“ za pričvršćivanje nosača za bajseve na Dačija nosače. A naravno da je moguće specijalno za Dačiju napraviti neki specijalni adapter za one Dačija nosače (što i potvrdjuje ovaj tvoj post).

„Adapter“ možeš da napraviš i za „Space Shutle“

Izmenjeno 6 meseci pre od strane MRN
BB

Pa ko će kupovati Thule za Dacčiju… Dođe skuplji nego auto 😜

Doduše, vjerovatno i ove Dačijine cijene nisu male 😜🤣

Guliver

Sistem za pričvršćivanje nosača za bajseve/skije itd za sipke se moze vrlo razlikovati od brenda do brenda pa i izmedju razlicitih komponenata istog brenda. Pogledaj samo razliku izmedju celicnih cetvrtasto-profilnih Thule sipki i WingBar. Mislis li da ako si Thule nosac za bicikle vezivao za celicne cetvrtaste Thule sipke sa “ formacijskim polumesecom“, da ces isto to moci sa WingBar? Mislis li da svaki nosac za bicikle/skije, krovna kutija itd koja pasuje za jedan tip sipki pasuje i za drugi i da nikada ne treba nikakav adapter? Ukoliko je tako – onda vrlo jednostavno: gresis. A gore navedeni vlasnik aktuelnog… Pročitaj više »

BB

U svakom slučaju taj sistem je dobsr, ili bar dobra ideja (ukoliko nije potpuno dobro odrađena).

Što se tiče „simply clever“ odlagališta za kišobran kod Škodilaka, meni ke bezveze da ja moram imati pokisnuti rukav da big ga izvzkao lomljenjem lakta… Ja to riješm što dugački kišobran držim pored lijevog praga i to radi super. A jedino bi još neki proizvođač mogao tu staviti neki prostor namjenski napravljen sa gumiranom podlogom i okapnicom. Ali i ovako radi savršeno…

MRN

Misliš da ne znam kako se nosač za bajs „kopča“ na Wingbar poprečne šine? Pa, imam i Wingbar na jednom vozilu. „Kopča“ se „formacijskim T šrafom“ ( umesto „formacijskim polumesecom“, koji koriste čelične šipke ). A i jedno i drugo su „formacijska rešenja“ i nisu potrebni bilo kakvi „adapteri“. Na drugom vozilu nemam Thule poprečne nosače, već neke druge, pa mi opet ni za njega ne trebaju neki „adapteri“ da bih stavio nosač za bajs. Kao što mi nisu trebali ni za ranija kola koja sam imao. A, imam dovoljno vida da uočim da kod Sandero Stepway-a na može da… Pročitaj više »

M M

I tako kopčaše biciklove, pa odleteše na Milošu Velikom biciklovi ljudima u kola! Te bicikle na kolim su jako opasna i neozbiljn astvar. Ako se treba trotinet registrovati, treba obavezno uvesti atest nalepnice na svaku krovni – repni nosač, kao i obuku za vozača, sa rokom od 5 godina. Na autoputu da plaćaju + putarinu, Da se ograniči brzina kretanja na 100 km/h. Mnogo je ta glupost uhvatila maha…. Dok neko ne pogine od budala. Privijaju krovne nosače doktori, profesori advokati….. Pojedini ne znaju ni na koju se stranu zavrtanj privija a na koju odvija, šta je našred a šta… Pročitaj više »

Guliver

Pa nisu bas bicikle krive nego je do budala. Za sve su prozvodjaci napisali uputstvo: i kako se montira pa i koliko brzo je preporucljivo voziti. Cak nije potreban ni neki poseban nivo inteligencije, treba se samo pridrzavati uputstva i nema nikakvih problema. Ali kada imas budale koje sve znaju jako dobro same i nemaju potrebe da se informisu, onda imas u najboljem slucaju da kupac placa vise za nepotrebnu kupovinu novih nosaca za bicikle (pa se zali po forumima), a u gorem slucaju napravi sranje zbog kog neko drugi ispasta ni kriv ni duzan. A ako je neko dovoljno… Pročitaj više »

BB

Ja sam pravio nosač za kajak, na Fiat Cromu, i išlo je 130 bez problema 😀