1. Home
  2. Prezentacije
  3. Kamaz predstavio mali električni automobil
Kamaz predstavio mali električni automobil
3

Kamaz predstavio mali električni automobil

949
3
Podelite sa prijateljima:

Danas je na moskovskoj izložbi Vuzpromexpo-2020 organizovano zvanično predstavljanje ruskog električnog automobila Kama-1, razvijenog zajedničkim snagama Kamaza i Politehničkog univerziteta Petar Veliki iz Senkt Petersburga SPbPU.

Razvoj mališana je finansiran tako što je dve trećine neophodnog novca uložilo rusko Ministarstvo obrazovanja, dok je nedostajući iznos pao na teret Kamaza. Na ruskim medijima se pojavila informacija da je ukupan iznos koji je investiran u razvoj prezentovanog elektromobila na nivou od 210 miliona rubalja (blizu 2,4 miliona evra).

Kama-1 je konfigurisan kao heč model s troje vrata. Dug je 3,7 metara i leži na modularnoj arhitekturi koja je osmišljena na način da bude podesna i kao temelj vozila iz viših segmenata. Karoserija je postavljena na šasiju, uz spoljne panele od plastike. U putničkoj kabini su ugrađena dva vazdušna jastuka, ali za razliku od uobičajene postavke, vozačev jastuk nije u obruču upravljača, već je skriven u plafonu.

Elektromotor koji isporučuje pozavidnih 109 konjskih snaga je montiran na zadnjoj osovini, dok se električna energija čuva u litijum-jonskoj trakcionoj bateriji smeštenom ispod poda putničke kabine. Procenjena maksimalna brzina novajlije iznosi 150 km/h, dok se sa jednim punjenjem baterija može prevaliti oko 200 kilometara, dok konstrukotri navode da je pod određenim okolnostima, dostupna i autonomija od 300 kilometara.

Prema aktuelnim planovima proizvođača, Kama-1 je zamišljena da služi samo u kompanijama koje pružaju usluga deljenih vozila. Ranije smo objavili najavu u pogledu cene i ona je glasila milion ruskih rubalja, što je ekvivalent iznosa od 11.300 evra, međutim ona će zavisiti od procenjene kilometraže koju mališa napravi, i u principu, realistično je očekivati da će cena biti čak dva do tri puta viša od inicijalne najave.

Prvobitne zamisli koje ostaju na snazi predviđaju da Kamaz bude zadužen za proizvodnju ovog elektromobila, a u narednom periodu će nam proizvođač više reći o celokupnom projektu.

AutoRepublika

(949)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
DOLF

Fino izgleda, ali taj ekran na sred volana….

YugoFlorida

Dugačak kao stojadin, a izgleda malo. Koliko su se gabariti promenili.
Prilično fino izgleda, jedino mi se ne sviđa ekran u sred volana. Nije mi jasno kako stručnjaci za bezbednost saobraćaja ne sugerišu proizvođačima da ne guraju silne ekrane svugde.
Onako, kao celina, ovo smatram pravom veličinom za električni auto, manju, namenjenu za grad.

BB

Navikao sam na Kamaza troosovinca, ali bih i ovaj rado prihvatio 😄