1. Home
  2. Life
  3. Film
  4. Svaki Citroen je u neku ruku „nebeska kočija“
Svaki Citroen je u neku ruku „nebeska kočija“

Svaki Citroen je u neku ruku „nebeska kočija“

308
1
Podelite sa prijateljima:

Francuska marka Citroen je predstavila brendirane kočije, ali je štos u tome što one neće moći da završi u rukama našeg test veterana Perice Rajkovića, za razliku od ostalih ševrona. Ovo vozilo će biti na raspolaganju jedino mitskim galskim likovima – Asteriksu i Obeliksu.

Šalu na stranu, premijera petog nastavka filmskog serijala o legendarnim Asteriksu i Obeliksuje najavljena za narednu godinu, a scenarsti su se opredelili da mesto svečanosti bude u Kini.

Izmišljeni i simpatični likovi na proputovanju kroz drevno Nebesko carstvo (Kinu), za šta će koristiti tradicionalno, da ne kažemo potpuno ekološko transportno rešenje u obliku kočije. Tradicionalno ne znači da će biti prosto i jednostavno, ove kočije su razvili dizajneri francuskog brenda Citroen, koji je na taj način najavio neobičan konceptni automobil.

Uobičajeno je da je za konstrukciju prototipa neophodno uložiti rad u trajanju od jedne godine, ali ovaj put su majstori stila iz Citroena posao uspeli da završe za svega tri meseca. Sudeći po onome što govori direktor odeljenja za dizajn Citroena, Pjer Lekler, kočije predstavljaju omaž legendarnom modelu zvanom 2CV, pa deluje da stilistima ševrona i nije bilo teško. Kroz promociju ovog dvotočkaša je evocirana uspomena na kultni automobil i naglašene su osnovne vrednosti Citroena: komfor, tehnologija i smeo dizajn, baš onakav kakav odgovara galskom stilu života.

Karoserija kočije je od drveta što je opet referenca na obeležja jeftinijih modela Citroena proizvedenih u intervalu između 1949. i 1990. godine, ali s modernim grbom marke. Drvena pločica sa imenom vijori se na zadnjem delu kočije, a štitovi koji služe kao točkovi takođe nose karakteristične dvostruke ševrone.

Poput savremenih vozila, ove kočije raspolažu mekim sklopivim krovom, kao i stop svetlima, a kao izvor svetlosti služi kombinacija svitaca i čarobnog napitka. Zarad bolje udobnosti putnika kočije, vozilo je dobilo sistem vešanja izrađen na temelju stomaka divljih svinja. Pored kočije, referenca na Citroen u filmu biće epizoda kada Cezarova vojska stigne do Kine.

Na samom ulazu u Nebesko carstvo može se primetiti prvi bilbord kojim je reklamiran najbolje vozilo tog vremena, Citroenov model 2CV, neverovatnu kočiju napravljenu u Galiji, koju vuku dva konja. Ovo je suptilan naklon čuvenom Citroenovom promotivnom filmu snimljenom na Kineskom zidu.

Dodatno, filmska ekipa je takođe bila oslonjena na prave automobile marke Citroen koje su koristili za potrebe prevoza. U tom smislu su u opticaju bili modeli: ë-C4, C5 Aircross PHEV, ë-Spacetourer, Ami i e-Jumpy. Nijedan od njih se neće pojaviti na velikom platnu… Barem ne u ovom ostvarenju.

AutoRepublika

(308)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

😄