1. Home
  2. Vesti
  3. VW: Za koju nedelju bez ponude benzinskih i dizel vozila u Norveškoj, samo struja!
VW: Za koju nedelju bez ponude benzinskih i dizel vozila u Norveškoj, samo struja!
22

VW: Za koju nedelju bez ponude benzinskih i dizel vozila u Norveškoj, samo struja!

7.01K
22
Podelite sa prijateljima:

Nemački proizvođač automobila, matična marka grupe Volkswagen će prestati s prodajom konvencionalnih modela vozila u Norveškoj veoma brzo u odnosu na ovaj trenutak. Poslednji benzinski ili dizel Golf koji bude isporučen kupcima s teritorije te države, će u ruke novog vlasnika doći već na kraju ove godine.

Dakle, već od 2024. godine će biti obustavljena ponuda Volkswagenovih četvorotočkaša pogonjenih motorima s unutrašnjim sagorevanjem goriva. „Isporukom poslednjeg ugljovodoničnog Golfa se opraštamo od ponude tog tipa automobila, i to već krajem godine,“ iznela je služba za odnose s javnošću kompanije Möller, one koja je zadužena za uvoz vozila na tržište te skandinavske zemlje. Objava je stigla među narod u petak.

„Na ovaj način se praktično završava jedno doba, ali takođe je ovo i početak jedne nove ere,“ naveo je šef kompanije Ulf Tore Heknebi. Möller želi da u budućnosti bude „deo rešenja, a ne deo problema”.

Inače, da podsetimo da će u Norveškoj počev od 2025. godine, jedino elektromobili i biti u ponudi, a već sada je broj novoregistrovanih vozila prevazišao 80%.

Volkswagen s dobrih 12% učešća na tržištu električnih automobila Norveške, drži drugo mesto, dok je neprikosnoveni lider američka firma Tesla. Jenkiji su na 21% tržišnog udela, dok je u septembru, Volkswagenov električni SUV ID.4  bio drugi najprodavaniji automobil na toj teritoriji. Opet, lider je bio Teslin Model M.

Kineski proizvođači sve više i sve dublje ulaze na tržište, zadajući sekiracije nemačkim industrijalcima. U cilju izbegavanja zaostajanja za Azijatima, prevashodno misleći na Kineze i na oblast elektromobilnosti, Volkswagen je u potrazi za asistencijom. Marka VW će se širiti svoj električni portfelj vozila i u 2026. godini stižu dva modela koji će nastati u saradnji s kineskim Xpengom.

U Skandinaviji, recimo, kineski proizvođači električnih četvorotočkaša posluju na tržištu i sada planiraju da se ustreme i ka germanskom.

AutoRepublika

(7006)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

22 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Da je to neka zemlja sa puno sunca i blagom klimom gde ti većinu godine ne treba grejanje ili klima za hlađenje pa da razumem. Da imaš dostupne solarne panele za struju pa da se puniš kući i uživaš u tom električnom 💩.

Ali Norveška…. Srećno im bilo.

BB

„Opet, lider je bio Teslin Model M.“

Kakav je to model?

Balkanboj

Ne pričam ja o kratkotrajnom uzbuđenju nečim novim. Ja gledam iz perspektive upotrebe čitave godine gde klimu ne gasim od aprila do novembra a zimi držim automobil upaljen u leru dok čekam da mi ne bude hladno. I sve to uz tolerisanje rada traktor motora. Kad sipam pun rezervoar imam 800km vožnje, dopuna traje 10 minuta sa plaćanjem. Mene električni automobil ograničava u kretanju. Realno, ako izuzmem to što vozim SUS automobil ja sam skoro potpuno „eko frendli“. Kuću sam prebacio na napajanje strujom iz solarnih panela, grejem se na toplotnu pumpu, kupujem što više hrane od domaćih proizvođača. Ali… Pročitaj više »

MRN

Prošle nedelje bijah poslom u CG i vozio me jedan taksista od Podgorice do Cetinja, pa posle nazad. Mislim da je on iz Petrovca ili tu negde okolo. Znam ga dobro, jer me već vozio par puta kada u CG „dodjem pticom“.
I kaže da razmišlja „da predje na struju“.

Balkanboj

Taksisti su čudo jedno kako znaju da lažu i sebe i druge o troškovima i potrošnji. Znam da već 5 godina radi taxi služba u Pg sa Teslama, ali verovatno imaju neki brzi punjač plus kad dovezu klijente do fensi hotela možda odrade dopunu. Moja neka računica je oko 90e za struju mesečno (po današnjim cenama) ako EV troši 24kw/100km i da sebe maltretiram i punim ga kući svako treće veče. Ovih 24kw/100 je optimalna pretpostavka bez klime i grejanja. S druge strane traktorče koje vozim troši nekih 6 litara nafte i to me mesečno dodje 4 puta odlazak do… Pročitaj više »

Branko

Balkanboj, djelomično se slažem, ali ne u potpunosti. Inače vozim plug in hibrida, a žena BEV. Oba punimo ih kod kuće po 0,08 EUR kWh, a ja uz to na poslu besplatno. Uvjete za potrošnju 24 kWh bih ocijenio suboptimalnim, dakle uz uključenu klimu i relativno brzu vožnju na autocesti (140 – 150 km/h). U gradu je lako postići 16 – 18 kWh / 100 km, ako paziš i manje. PHEV me u Hr koštao manje od dizela sličnih karakteristika, a slično i MG4 za ženu.
Pozdrav iz Zg 🙂

Balkanboj

Odlična je to cena struje. Ja kad saberem broj potrošenih kilovata (i skupe i jeftine) i podelim sa cifrom za plaćanje to dođe 0.11 eura. Slažem se da potrošnja struje zavisi umnogome od načina vožnje, ali meni opet ostaje punjenje svaki treći dan. Zimovanje mogu da zaboravim i put do planine.
Jedinu upotrebu struje vidim u gradskom automobilu.

Pozdrav iz Tivta.

Bungi

Priča je malo šira i komplikovanija od one „za-protiv električna vozila“. Svodi se na teoriju o klimatskim promjenama, o čovjeku kao njenom izazivaču o automobilima i kravama kao najvećim zagađivačima koju uzrokuju efekat staklene bašte… itd.U principu ovo je jedan svjetski projekat „preumljenja“ ljudi, radi to i to, jedi to i to, vozi to i to… sve što si do sada radio „ništa ne valja“. Od sada ćemo ti „mi“ govoriti kako treba da živiš a mozak slobodno isključi, neće ti biti potreban u ostatku tvog života novog „građanina svijeta“. Veoma opširna tema koju ovom prilikom nebih isuviše da širim.

Синиша

Nek oseti švaba kako je kad ga Kinez pobeđuje….

MRN

Bilo bi lepo kada bi na ljudima/kupcima ostala sloboda izbora, pa i po pitanju vrste pogonskog agregata/energenta. Kada bi to bilo moguće. Ali, odavno se kupcima oduzima ta sloboda. Pa često i sa pozivom na prokletu „ekologiju“.
Šta je više ili manje ekološki, ja zaista ne znam. Jer, svuda oko nas su samo laži. Odnosno, to su kao neke istine, ali izgovorene sa nekim interesom. To je bukvalno „prokleta avlija“.

Teo

Lepa kupci su odlučili. Preko 92% prodanih je na baterije plugin. Od toga preko 84% čista elektrika. Naftaše kupuju vjerovatno doseljeni Balkanci puni para.

BB

Ako ti je na SUS ukupna davanja državi 115% automobila a na stujni 50%, onda to nije samo odluka kupca, zar ne?
Cifre sam naveo napamet ali otprilike odražavaju njihove namete na vozila. Sjećam se da sam istraživao nekoliko modela i da su uvijek električni bili jeftiniji. Uglavnom nameti na vozila su tamo jako visoki

M M

U Norveškoj se većina greje na struju. Jednostavno ne znam odakle mi tolika struja i iz kojih izvora je proizvode.
Inače, to je zemlja špiclova, beđaka, pizdi….. Tamo se samo kupuje na rasprodajama, a troškovi života su ogromni.
Ovo što „galjaju“ baterijaše, je njihova zla sudbina. Priča mi čpvek, da tamo zimi i nemaju grejanja u tim baterijašima, a veselje nastaje kad im zatvore zimi puteve, pa noće u baterijskom grejanju.
I to zemlja, koja s eobogatila na nafti…… Ludaci

garbage

In a normal year, the Norwegian hydropower plants produce 136.4 TWh, which is 90 % of Norways total power production. Ogromna država sa puno hidroelekrana, a relativno malo stanovnika. Njima je cilj potrošiti tu struju kako bi plin i naftu izvozili.

'79 DeVille

Kreiranje utopije na silu nikada nije uspelo. Primera ima puno.

Edo

Kad prebace brodove i avione na struju onda ce se smanjiti zagadjivanje. Sve ostalo je samo prodavanje m… pod bubrege…

BB

Pa prije par hilhada godina, uostalom vrćinu istorije, brodovi su išli bez nafte, uglja, struje, itd… Dakle moguće je, ali ne novim tehnologijama, već starim 😜