1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Honda Civic… AMG?
Zanimljivost dana: Honda Civic… AMG?

Zanimljivost dana: Honda Civic… AMG?

502
1
Podelite sa prijateljima:

Većini nas, verovatno na pamet ne pada baš južnoafričko tržište onda kada pomislimo na automobilski svet, ali je ova teritorija nekada zaista nudila neke unikantne modele. Da li recimo znate da se Ford Capri mogao naručiti sa 5,0-litarskim „osmakom“ direktno iz fabrike u ovoj državi? Ili da se tamo nudio poseban „lagani“ BMW M535i koji se smatra prethodnikom današnje M5-ice?

U današnjem izdanju Zanimljivosti dana ćemo obratiti pažnju na još jedan četvorotočkaš za koji većina nas gotovo sigurno ne zna, nema pojma da je ikada postojao. To je izdanje AMG nikoga drugoga do Honde Civic.

AMG danas poznajemo kao diviziju visokih performansi giganta Mercedesa, ali je ova firma osnovana 1967. godine i moraće proći čak 32 godine pre nego što Mercedes postane njen vlasnik. To je omogućavalo AMG-u da sarađuje sa kim god želi, a jedan od partnera je bio Mitsubishi tokom osamdesetih godina. Nemcima se očigledno dopala saradnja sa Japancima da je nedugo kasnije stiglo i partnerstvo sa Hondom. O ovom automobilu se zna jako malo pošto ni AMG ni Honda nisu preterano voljni da pričaju o njemu, a mi ćemo preneti ono što znamo.

Mercedes je poslovao u Južnoj Africi još od 1948. godine, ali su njegovi modeli uvek bili previše skupi za prosečnog kupca u ovoj državi. Čak i „maleni“ 190 nije bio pristupačan i nemački proizvođač vozila je želeo još jedan jeftiniji model u svojim izloženo-prodajnim salonima.

To ga je dovelo do saradnje sa Hondom, koja je želela da se probije na afričko tržište. Japanci su u svojoj ponudi imali petu generaciju modela Civic. Automobil je zatim preimenovan u Ballade, po istoimenom paketu opreme mnogih modela, a za njegovu proizvodnju u Južnoj Africi se postarao baš Mercedes. Na taj način Nemci su u svojim salonima dobili jeftini automobil koji su želeli.

Nismo sigurni kako se AMG umešao u celu priču jer, kao što smo spomenuli, detalji su gotovo nepostojeći, ali je takvo izdanje Civica bilo bazirano na limuzini sa 1,6-litarskim motorom i 125 konjskih snaga (kasnije će postojati i verzija sa 1,8-litarskim benzincem).

Nemci su najviše pažnje posvetili ogibljenju i kao što se može videti na priloženim fotografijama, automobil je definitivno bio niži do zemlje. Snaga motora je povećana na 173 konjske snage. Jedini dizajnerski detalji po kojima bismo mogli da prepoznamo Civic AMG su 15 i 16-inčne felne, spojler i mala značka na vratima prtljažnika. Osim toga, izgledao je kao amaterski tjuning proizvod u nečijoj garaži i mnogi su vlasnike kasnije ismejavali kada bi videli ono „AMG“ pozadi jer nisu verovali da se radi o autentičnom vozilu.

Nismo sigurni do kada će partnerstvo trajati i koliko jedinica će napustiti fabriku, a jedan izvor nagađa da nije reč o više od stotina primeraka. Partnerstvo je definitivno okončano 1999. godine, kada je Mercedes postao većinski vlasnik AMG-a i od tada tjuning kuća radi samo na modelima ovog nemačkog brenda.

A Civic, to jest Ballade, AMG? Pa i dalje se može videti na ulicama Južne Afrike gde sigurno privuče više pažnje nego neki novi Mercedes AMG.

Zoran Tomasović

(502)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

AMG Honda? Stvarno „svašta“ 😊