1. Home
  2. MotoRepublika
  3. Pirelli najavljuje Scorpion Trail III kao novo pokolenje moto-pneumatika
Pirelli najavljuje Scorpion Trail III kao novo pokolenje moto-pneumatika
1

Pirelli najavljuje Scorpion Trail III kao novo pokolenje moto-pneumatika

153
1
Podelite sa prijateljima:

Poznati Pirellijevi pneumatici za motocikle će u novu modelnu godinu ući s indeksom Scorpion Trail III i kao takvi će doneti unapređene performanse na drumu i u bespućima, obećao je italijanski konstruktor guma premijum kvaliteta.

Motocikli iz segmenta avanturističkih, i to posebno oni s fokusom tvorca na vanterenske sposobnosti, bivaju sve popularniji i to važi za mašine različitih veličina i zapremine motora. Modeli iz kategorije srednjaka, kao što su na primer Aprilia Tuareg 660 i Yamaha Tenere 700 beleže velike uspehe, dok s fantastičnim rezultatima nastavljaju i oni veći, pa se tu mogu navesti modeli nazvani Ducati Multistrada i BMW GS. Oba smo testirali, pa možete pronaći te članke u sekciji MotoRepublika.

To što pomenuti dvotočkaši nude mogućnost upotrebe na lošijem terenu, ne znači da uglavnom nisu voženi na drumu, uprkos tehnologiji koja ih čini sposobnim terencima. Shodno tome, vitalnim se pokazalo to što proizvođači obezbeđuju takve karakteristike koje su podobne za različite načine uživanje. Pride, nagao rast popularnosti motocikala iz segmenta za avanturiste, doveo je i do toga da se u ponudi nađu brojne stavke kojih ranije nije bilo. Tako je na primer i Pirelli pondio ove gume, a poznato je da je oduvek i bio u vrhu i to se odnosi i na ponudu guma za ovu klasu motora.

Konkretno, nedavno vozismo Ducatijeve bisere, Multistradu u verzijama Rally i 4S, a one su bile opremljene još uvek aktuelnom generacijom Pirellijevih pneumatika. Oni su označeni kao Scorpion Trail II, i kao takve smo ih posebno izdvojili i pohvalili. Predstavljene su još  2015. godine i dan-danas oduševaljaju vozače na raznim meridijanima. Uprkos tome, Pirelli je rešio da za narednu modelnu godinu najavi Scorpion Trail III.

Tehničke karakteristike nove serije guma zvane Pirelli Scorpion Trail III bi tek trebalo da budu obelodanjene, ali Pirelli obećava da će objediniti sportske pretenzije uz značajan potencijal u vanterenskoj upotrebi. Ta dva načina vožnje su sušta suprotnost.

Povrh svega, Italijani kažu da će nove gume doneti više sportskog osećaja u vožnji, ali uz unapređenu trakciju na svim vrstama podloge, sve to obogaćeno produženom trajnošću. Imajući u vidu sva do sada izneta obećanja, ovo bi trebalo da bude najviše univerzalna guma od svih koje izlaze iz fabrika Pirellija.

Apeninska kompanija navodi i da su najavljeni pneumatici namenjeni srednjoj i klasi velikih avanturističkih motocikala, i da su posebno podesni za one s moćnijim motorima (veće zapremine od 400 „kubika“). Prečnik prednje gume nove generacije će moći da bude 19 ili 21 inč. Ipak, Pirelli takođe navodi da naperava da opciono ponudi i prednji točak od 17 cola za one avanturiste usmerene prevashodno na drum.

Lansiranje novog proizvoda nazvanog Scorpion Trail III se očekuje u januaru 2024. godine.

MotoRepublika

(153)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Tradicija

Guma glavu čuva.Imao sam vrlo neprijatno iskustvo sa starim gumama imale su 7mm šare al na mokroj podlizi bile kao da nemaju nikako od tada na svake 4 godine nove gume.Nisu ludi Austrici što na tehničkom gledaju DOT i ako je guma starija od 5 godina nema prolaska tehničkog pa taman da imaju i duplu šaru.