1. Home
  2. MotoRepublika
  3. Predstavljen KTM 890 Adventure R za sledeću modelnu godinu
Predstavljen KTM 890 Adventure R za sledeću modelnu godinu
0

Predstavljen KTM 890 Adventure R za sledeću modelnu godinu

161
0
Podelite sa prijateljima:

Ovo R bi se moglo shatiti kao indikator za reli, ili najmanje reprezent slogana marke KTM  – „Ready to Race“. Upravo u tom duhu su i izvršene modifikacije na modelu 890 Adventure R, koji će biti iskorišćen i kao promoter posebne dodatne opreme u vidu elektronskih sistema koji će biti dostupni u prvih hiljadu i po kilometara kao deo posebnog demo programa.

Dakle, KTM je prezentovao, za 2023. godinu revidirani 890 Adventure R, a kakav je to motocikl u pitanju mogli su da se uvere učesnici događaja koji je organizovan krajem ovog leta i nazvan KTM Adventure Rider Rally. Manifestacija je upriličena u američkoj saveznoj državi Ajdaho, gde je novajlija pokazao „na šta je sve spreman“ i šta sve može da izvrši bolje od verzije za 2020. godinu.

Šasija noviteta je fino podešena nanovo, što je učinjeno na temelju empirijskih vrednosti koje je KTM prikupio tokom eksploatacije trkačkog modela 450 Rally. Konkretno, subjekt unapređenja su bile obrnuta teleskopska viljuška i amortizer, oba artikla iz ponude marke WP’s Xplor i oba potpuno prilagodljiva. Hod amortizera i visina sedenja ostaju na granici s ekstremnim vrednostima.

Ostale uticaji na novajliju koji su došli na temelju iskustava s modelom KTM 450 Rally poznavaoci mogu zapaziti u novom obliku oklopa kao i rezervoara za gorivo. Optimizovane su i osobine vezane za ergonomiju i aerodinamiku. Vetrobransko staklo je nešto niže postavljeno u odnosu na pređašnje što će obradovati ofroudere. Prednji branik, zapravo blatobran je postavljen jednako visoko, baš kao što je i klirens nepromenjen.

Petoinčni ekran TFT nudi kolorizovane prikaze, intuitivna grafička rešenja i pojednostavljeni meni uređaja za navigaciju, baš kao i priključak tipa USB-C. Među funkcionalna unapređenja može biti svrstan i integrisani navigacioni sistem, gde se pojednostavljuje izbor destinacije pretragama među nedavno odabranim. Nova je i mogućnost brzog biranja poziva nekog od deset poslednje izabranih brojeva.

Jedinica poznata kao ABS dolazi kao poslednji izdanak razvoja ove tehnologije. Obrađuje vrednosti koje prikupi senzor 6D, a on neumorno informiše o uglu, nagibu, brzini kretanja i ostalim faktorima od uticaja na vozačku situaciju kako bi se tačno odmerila neophodna kočna sila. Dostupan je i poseban ofroud režim rada sistema ABS, a on se upotrebljava kod vožnje po nepristupačnim terenima. U opcionom režimu nazvanom Rally, ABS se automatski aktivira.

Nema izmena na pogonskom sklopu u verziji za sledeću modelnu godinu, pa će tako pogon obezbeđivati linijski dvocilindraš sa 105 konjskih snaga i najviših 100 Nm obrtnog momenta. Sedište je jednodelno, ali s novim bojama u ponudi i oblikovano je u dobrom maniru. Fokus je na komforu, ali bez želje da se zanemare aspekti slobode pokreta i otpora na proklizavanje.

Novi KTM 890 Adventure R za 2023. godinu će iz fabrike izlaziti s novim gumama marke Mitas Enduro Trail+. Ovaj proizvođač pneumatika je prema proceni odgovornih u KTM-u, napravio veliki napredak u pogledu produženja očekivanog korisnog veka upotrebe gume.

Austrijsko-indijski KTM je s ovom promocijom postao pionir novog poslovnog modela u segmentu ponude elektronskih sistema na motociklu, pa je tako u takozvanom režimu demo, omogućeno korišćenje svih raspoloživih opcionala u prvih 1,5 hiljada kilometara, na koji način vlasnik vozila dobija dovoljno vremena da se upozna s funkcijama ponuđenih sistema i da sagleda šta mu je zaista potrebno. Ono što od ponuđenih opcionala vlasnik ne „štiklira“, prestaje da bude dostupno.

Za kraj ćemo još reći da KTM nije obnarodovao cene za najavljenog novajliju, ali se očekuje da 890 Adventure R 2023 ponese cenovnu etiketu na kojoj će stajati cifra bliska sumi od 15 hiljada evra.

AutoRepublika

(161)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments