1. Home
  2. MotoRepublika
  3. BMW sprema rivala Harley Davidsonu u klasi kruzera
BMW sprema rivala Harley Davidsonu u klasi kruzera
5

BMW sprema rivala Harley Davidsonu u klasi kruzera

344
5
Podelite sa prijateljima:

Poslednji pokušaj BMW-a u kategoriji kruzera, bio je onaj s modelom R1200C, ali on baš i nije prošao najbolje. Iako je dobio dosta pohvala tokom sedam godina proizvodnje (1997. do 2004.) pa se tako, čak i pojavio u filmu „Sutra ne umire nikada“ (Tomorrow Never Dies) sa britanskim tajnim agentom Džejmsom Bondom, BMW R1200C nikada nije stekao onaj imidž koji je krasio ostale dvotočkaše firme iz Minhena.

BMW je sada očigledno spreman da se opet oproba u kategoriji kruzera pošto je nedavno debitovao s prototipom poznatim kao R18. Pored toga, nemački proizvođač vozila je počeo da prima uplate za serijski model na tržištu Francuske, što je svima nama bio siguran znak da je serijski model na putu, a sada su ispred nas i prve špijunske fotografije.


Markus Šram, prvi čovek BMW-ove Motorrad divizije, kaže da je pod njegovim vođstvom nemačka kompanija pokazala da je u stanju da se takmiči u kategorijama u kojima nikada ranije nije imala predstavnika. On dodaje da je R1200C propao najviše iz razloga što nije podsetio vlasnike na čuvene korene marke BMW i da se budući R18 vraća u prošlost, gde će stil biti inspirisan legendarnim bavarskim modelima iz tridesetih godina prošlog veka.

Proizvođač će u ponudi imati dva modela i to takozvani „bobber“, što podrazumeva odsustvo preteranog broja stavki opreme, kao i veliki kruzer sa boljom zaštitom od vetra i dodatnim prostorom za stvari u zadnjem delu motocikla.

Špijunske slike nam pokazuju da iako R18 možda liči na tradicionalni američki kruzer, on je zapravo „napucan“ najmodernijom tehnoligijom. Srce motocikla čini 1,8-litarski motor sa 90 konjskih snaga i 159 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Ranije je poznato da je menjač šestostepeni manuelni, dok izduvne grane podsećaju na one na Triumphovom modelu T120.


Po pitanju opreme, R18 će verovatno postati tek drugi kruzer na svetu sa standardnim Apple CarPlay i Android Auto opcijama konektivnosti, jer takvu tehnologiju je do sada nudila samo japanska Honda s modelom Gold Wing.

Motocikl odlikuju i poveći monitor i moćni zvučnici, pa nema sumnje da su takve karakteristike specifične za model za američko tržište. Očekuje se da bi glavni rival trebao da bude Harley Davidson Road Glide Limited, koji se nudi za početnu cenu od 28.300 američkih dolara na domaćem terenu.


U svakom slučaju, serijski R18 bi trebao da debituje narednih meseci, dok će prodaja verovatno startovati na leto. Iako Harley Davidson apsolutno dominira u kategoriji teških kruzera, prethodnih godina su Honda i Triumph pokazali da ipak postoji deo kolača i za ostale gigante. Na BMW-u je da pokaže da će R18 svakako biti bolji nego raniji R1200C.

U tom smislu, prve informacije definitivno obećavaju, a mi s nestrpljenjem očekujemo prinovu u gami dvotočkaša iz Minhena.

AutoRepublika

(344)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Ni BMW ni Harley ne mogu biti rivali jedinom pravom kruzeru u toj kategoriji.

Honda Gold Wing.

Yankee

Nece Japanci nikada znati napraviti lep kruzer kao Harley ili kao ovaj BMW R18 koncept (na zadnje 2 slike).

Balkanboj

@Yankee
Lepota je u oku posmatraca, a u ovom slucaju (moto kruzera) sve ostalo je na strani Honde. Em je kruzer, em je brz, opasno brz.
Video sam jesenas slike ovog R18, pokidao je temu.
Svaka roba ima svog kupca, da honda ima drugi zvuk osim ovog kao sivaca masina mozda bi i kod amera prosla.

Yankee

Pa sad, ne bi bas rekao da je sve na strani Honde. Istina, Gold Wing je daleko pouzdaniji, komforniji, sa boljom zavrsnom izradom, brzi, itd. Ali americki kupci koji kupuju ovakve teske kruzere uglavnom vole da im se motor sija od hroma, a ne da bude prekriven jeftinom plastikom. Ima naravno izuzetaka od tog „pravila“. Ono sta jeste na strani Harleya je njegov imidz i posebno preprodajna vrednost jer Road Glide izgubi manje na vrednosti posle 5 godina nego Gold Wing posle godinu dana.

Bungi

BMW mi je uvijek bio nekako napredniji od Harlija, bokser sa nižim težištem i manje vibracija nego V2 velike kubikaže sa bukom čekića koji lupa u nakovanj, kardanski prenos umjesto kaiša od kevlara. Jednostavno, desetine patenata u svijetu motocikla koje je Harli i ostali vidjeo samo kod BMW-a i nigdje više.