1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR kolekcija klasika: Iz kijevske garaže „iskočio“ nevoženi motocikl Voskhod
AR kolekcija klasika: Iz kijevske garaže „iskočio“ nevoženi motocikl Voskhod

AR kolekcija klasika: Iz kijevske garaže „iskočio“ nevoženi motocikl Voskhod

705
0
Podelite sa prijateljima:

U jednoj garaži je pronađen ruski motocikl Voskhod, što bi se moglo prevesti kao „svitanje“ ili pak „izlazak Sunca“. Ovo bismo praktično mogli nazvati poslednjem ovogodišnjom vremenskom kapsulom.

Naime, motocikl je bio parkiran jednoj garaži, praktično od momenta kada je proizveden i od tada je prevalio svega 68 kilometara, koliko piše na satu. Inače, pomenusmo trenutak proizvodnje, pa da kažemo da se on odigrao tokom 1992. godine.

Ispostavilo se da jedna garaža ukrajinske prestonice Kijeva krije, praktično nov motocikl „Voskhod 3M“. Inače, Voskhod je naziv za nekoliko tipova motocikala koji su se proizvodili u fabrici Degtjarjev u ruskom gradu Kovrovu, i to od 1965. godine. Svi motocikli s amblemom Voskhoda su imali jednocilindarske dvotaktne motore, s radnom zapreminom od 175 kubnih centimetara.

Ovaj konkretan primerak je veoma malo prešao i uglavnom je u garaži ili nekoj šupi skupljao prašinu. Pošto vozilo nikada nije bilo registrovano, vlasništvo se dokazivalo originalnom fakturom izdatom u 1992. godine, na kojoj je navedeno i ko je kupac, a i koja je bila ondašnja kupoprodajna cena.

Konkretan model Voskhod 3M je s proizvodnih traka silazio u intervalu od 1983. do 1993. godine. U stvari, u pitanju je restilizovana verzija prethodnog „Voskhoda“, a koja se prepoznavala izgledom „punomasne“ kontrolne table umesto zasebno istaknutog brzinomera. Pride, instaliran je i nov rezervoar za gorivo i uvećan komponente iz sistema za hlađenje.

Takođe, na modifikaciji označenoj indeksom 3M, ugrađena je i brava protiv krađe, indikator istrošenosti kočnih pločica na oba točka, dva retrovizora i preklopne nogice za vozača.

Motorni prostor Voskhoda 3M poseduje. kako smo već i naveli, jednocilindarski dvotaktni motor sa vršnom snagom od 14 „konja“. U isto vreme, maksimalna brzina bi mogla da dostigne 105 kilometara na sat uz najnižu masu, što podrazumeva da je vozilo lišeno pratećih tehničkih tečnosti, od 122 kilograma.

AutoRepublika

(705)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments