1. Home
  2. MotoRepublika
  3. Prikazan dragulj Ducatijeve porodice Multistrade V4 s indeksom RS
Prikazan dragulj Ducatijeve porodice Multistrade V4 s indeksom RS
1

Prikazan dragulj Ducatijeve porodice Multistrade V4 s indeksom RS

652
1
Podelite sa prijateljima:

Italijanska marka koja je sreću konačno našla u grupaciji Volkswagen, Ducati je konačno ispunio želju obožavalaca predstavljajući Multistradu s motorom Desmo-V4. Novajlija će biti obeležen i indeksom RS, dok će agregat biti preuzet iz modela Streetfighter V4 koji raspolaže sa 180+ konjskih snaga. Tu je i titanijumski zadnji okvir.

Zvanično predstavljanje je obavljeno preko kanala proizvođača na društvenoj mreži Youtube, i to pre nekoliko časova, 19. oktobra. Ova verzija Multistrade V4 je do sada najplemenitija u porodici i donosi najkvalitetnije komponente, sve s ciljem dostizanja najmanje moguće mase i najboljih performansi. Novi motocikl je zamišljen kao optimalna mešavina motocikala iz segmenta super sport i sport turinga.

Ducati Multistrada V4 RS za 2024. godinu, nosi motor Desmosedici Stradale V4 radne zapremine 1.103 kubna centimetra, dok ostale Multistrade V4 koriste motor Granturismo, za razliku od modela Panigale i Streetfighter.

Deklarisana vatrena moć pogonskog sklopa iznosi 180 konjskih snaga pri 13.500 obrtaja radilice u minutu (što je za 2.000 o/min više od potencijala motora V4 GT), uz 118 njutn metara maksimalnog obrtnog momenta, na 9.500 o/min. Prečnik i hod klipa su 81 i 53,5 milimetara, dok je kompresija na nivou 14:1.

Ovaj pogonski blok sarađuje sa šestostepenom transmisijom uz opciju brze izmene brzina bez potrebe posezanja za polugom kvačila, kako na više, tako i na niže. Oni koji vole Ducati sa suvim spojnicama biće radosni kada čuju da Multistrada V4 RS poseduje suvu spojnicu STM Evo-SBK, zahvaljujući čemu će proizvodi specifičan i obožavan zvuk, uz sjajne performanse.

Sistem oslanjanja čine Öhlinsova prednja solucija tretirana titanijum nitridom (TiN) od 48 milimetara, kao i potpuno prilagodljiv amortizer iste marke, s indeksom TTX36, na zadnjoj strani motocikla. Kompletan sistem vešanja na oba kraja vozila je elektronski prilagodljiv s Öhlinsovim Smart EC 2.0. Zadnja viljuška je jednostrana, čime doprinosi čistijem dizajnu.

Za kočenje su zaduženi monoblok radijalne četvoroklipne kočnice koje potpisuje Brembo Stylema, i koje dolaze s dve pločice napredi parom poluplutajućih kočnih diskova prečnika 330 milimetara. Prednja kočnica takođe dobija radijalni glavni cilindar. Pozadi ćete naći jednu Bremboovu dvoklipnu plutajuću čeljust i kočni disk od 265 mm. Sistem ABS je aktivan i kada je motocikl u nagibu, i kao takav je deo standardne opreme.

Par točkova integriše kovane felne prečnika 17 inča koje je konstruisao Marchesini, kao i gume tipa Pirelli Diablo Rosso IV Corsa.

Nova modifikacija Ducatijeve Multistrade s, ona s indeksom V4 RS poseduje razmak između osovina od 1.592 milimetra. Konstruktor ponosno navodi da je ovo najlakša Multistrada V4 u istoriji modela, što je postignuto usled činjenice da je ova verzija za 3 kilograma lakša od varijeteta koji se odaziva na ime Pikes Peak. Iako proizvođač ne navodi masu vozila, nije teško zaključiti da ona iznosi 236 kilograma.

Sedište novajlije se nalazi na 84 ili 86 santima udaljenosti od tla, dok je moguće sniziti ga i na 81 do 83 santima. To se postiže kupovinom opcionog sedišta.

Ducati Multistrada V4 RS za narednu modelnu godinu integriše prednji blatobran od izrađen od plastike ojačane ugljeničnim vlakanima, štitnike za ruke posebno dizajnirane za V4 RS, štitnike od toplote motora i prednji kljun. Pored toga, V4 RS dobija novi titanijumski podokvir. Sama po sebi, ova promena u komponentama smanjila je težinu za 2,5 kilograma, u poređenju s onom pronađenom na drugim članovima Multistradine svojte. V4 RS takođe dobija nov kompaktni akumulator koji dodatno doprinosi ukupnom smanjenju težine.

Ergonomija je takođe više sportska nego na osnovnoj Multistradi V4. Nogostupi su postavljeni više ka gore i dalje su, vodeći vozača u agresivnije uvučeni položaj kako bi se povećao ugao nagiba kroz krivine. Pored toga, upravljač je sada direktno pričvršćen za gornju trostruku stezaljku i, opet poseduje poziciju koja pogoduje sportskom doživljaju, i oblik u poređenju sa standardnim izdanjem ovog modela.

Nov Ducati Multistrada V4 RS dolazi s ekranom tipa TFT dijagonale 6,5 cola. Na raspolaganju su četiri postavke u pogledu dostupne snage (Full, High, Medium i Low), kao i kontrola proklizavanja, sistem za sprečavanje točkiranja, sistem za kontrolu kočenja motorom i pomenuti takozvani kvikšifter. Sve te postavke se mogu kombinovati u četiri programa vožnje: Race, Sport, Touring i Urban. The Multistrada V4 RS dobija i režim pune snage, što je novo u ovoj porodici dvotočkaša (Full Power Mode).

Što se koloritnih šema tiče, novajlija dolazi s uklopljenom matricom nazvanom Iceberg White, a koja je osmišljena tako da podseća na ono što viđamo (ko to voli da gleda uopšte…) na trkama iz serije MotoGP.

Cena noviteta će varirati zavisno od tržišta, a za Evropu će se kretati oko 36,5 hiljada evra.

MotoRepublika

(652)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Zoca

Taman se resili desmodromike.,sada opet..Bzvz.