1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Prvi salon Toyote u Americi
Zanimljivost dana: Prvi salon Toyote u Americi

Zanimljivost dana: Prvi salon Toyote u Americi

418
2
Podelite sa prijateljima:

Toyota je prošle godine isporučila čak 2.085.206 vozila američkim kupcima, dok je i luksuzni Lexus dodao još 298.114 primeraka. To je učinilo japansku firmu drugim najvećih proizvođačem „preko bare“, odmah iza General Motorsa, dok među indivudalnim kompanijama Toyota takođe zauzima drugo mesto, odmah iza Forda. Znajući sve to, teško je zamisliti kakvi su bili počeci na, tada najvećem tržištu na svetu, a Toyota se nedavno prisetila i odlučila da pronađe svoj prvi izložbeno-prodajni salon.

Prva Toyota je stigla „preko bare“ početkom 1956. godine, i to na ideju predsednika Šotaro Kamija, ali su rani modeli bili dostupni samo za testiranje. U spomenuto vreme, japanski gigant još uvek nije imao iskustva na američkim putevima pa je trebalo proći godinu dana pre nego što je postalo jasno koja unapređenja su potrebna. Toyota je takođe organizovala i test vožnje i često posećivala manje gradove gde su dominirali domaći modeli.

Prvi maloprodajni salon američke firme je osnovan 1957. godine i to u Holivudu (savezna država Kalifornija). Posedovao ga je čovek po imenu Ben Aleksander, koji je takođe držao i Fordov salon u istoj zgradi, a počeo je sa radom 31. oktobra 1957. godine.

Međutim, prethodnih godina se pročula priča da na ovoj lokaciji zapravo nije bio salon već više kao „skladište“ automobila, koje su potencijalni kupci mogli videti, ali ne i testirati i kupiti. Toyota of Hollywood je poslovala na ovom mestu samo do 1960. godine, a zatim je prešla na novu lokaciju gde prodaje automobile do današnjeg dana. Ovaj salon je ujedno najjefikasniji na svetu za kompaniju, sa mesečnom isporukom između 125 i 150 jedinica.

Ako bi morali da tražimo najstariji aktivni salon na originalnoj lokaciji, on pripada firmi Krause Toyota u američkoj saveznoj državi Pensilvaniji. Osnovan je 1959. godine, a godinu dana kasnije je otvoren još jedan u Kaliforniji. Zanimljiv je i podatak da se u Kaliforniji nalazi osam od prvih devet salona japanskog giganta, od čega su neki još uvek u poslu. Nažalost, Toyota je u spomenuto vreme vodila izuzetno slabu evidenciju i nije se posvećivala dokumentovanju istorije na pravi način, pa je sačuvano jako malo originalnih fotografija i informacija.

Japanski proizvođač vozila je prve godine prodao svega 288 primerka modela Toyopet. Iako su mediji hvalili ekonomičnost (posebno za američke standarde), nizak kvalitet i malo konjskih snaga su rezultirali time da niko ne primeti Toyotu.

Prodaja će eksplodirati tokom šezdesetih godina prošlog veka, kada su u ponudu dodati modeli kao što su Land Cruiser, Corona, Stout i Corolla, a kasnije i Celica. Do 1978. godine, Toyota je prestigla Volkswagen i postala inostrana kompanija sa najboljim prodajnim rezultatima u Americi. Šest godina kasnije, godišnja isporuka je prešla cifru od milion jedinica. Uskoro su otvorene i prve fabrike „preko bare“, a … Ostatak je istorija.

Zoran Tomasović

(418)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
hercegovac

У свеопштем паду кавлитета због хиперрепродукције и жеље за што већим профитом Тојота је још увијек одржала какав-такав квалитет. Жао ми је што Лексус нема значајније продјне резулатате. јер због своје поузданости и завршне обраде требао би бити испред шваба.

Yankee

Ima ona scena u Back to the Future kad Doc Brown u 1955. godini gleda u neki mali deo i kaze „nije ni cudo sto se pokvarilo kad pise Made in Japan na njemu“. A Marty ga gleda i kaze „najbolje stvari se prave u Japanu“ …
Eto koliko daleko su Japanci dogurali u samo 30-ak godina … 😉