1. Home
  2. Prezentacije
  3. U „Ženevi“ predstavljen Audi SQ8
U „Ženevi“ predstavljen Audi SQ8
9

U „Ženevi“ predstavljen Audi SQ8

1.49K
9
Podelite sa prijateljima:

Nemačka premijum marka predstavljena logotipom koji integriše četiri prstena je na Salonu automobila u Dohi (Katar), koji će potrajati svega do 14. oktobra, predstavila diskretno ažuriran SUV s 500 konjskih snaga. Predmet modernizacije je bio Audi SQ8, dok je manifestacija u Katar preneta iz švajcarske Ženeve gde se više ne održava nekada najveća svetska automobilska smotra.

Zapravo, Ženevsko jezero apstinira od automobilske smotre već tri godine, pošto se na odsustvo entuzijazma konstruktora za učešćem na ovakvim događajima nadovezala i svetska zdravstvena kriza. Ipak, postoje najave da će sledeće godine ponovo biti upriličen Salon automobila u Ženevi.

Nekoliko je velikih automobilskih kompanija koje učestvuju na Salonu automobila u glavnom gradu Katara, uključujući Audi. Četiri prstena su zapravo domaćini javnog debija modela Q8 za modelnu 2024. godinu. Nemačka luksuzna marka je odlučila da predstavi verziju visokih performansi demonstrirajući vreli SQ8 pogonjen velikim agregatom tipa V8. To je 4,0-litarski twin turbo motor koji proizvodi 500 konjskih snaga i 770 njutn metara najvišeg obrtnog momenta.

Modernizacija koja je usledila negde po sredini tržišnog ciklusa dolazi oko pet godina nakon lansiranja Q8-ice i donosi diskretne promene stila zajedno sa naprednijom tehnologijom rasvete. Na prednjoj strani vozila su ugrađeni opcioni farovi tipa HD Matrix u tehnologiji LED-a sa laserskim dugim svetlom, dok zadnja svetla sada koriste OLED.

U revidiranoj rešetki hladnjaka sada su postavljeni osmougaoni elementi. Izložbeni automobil poseduje poklopce, kućišta spoljnih retrovizora koja su izrađena od ugljeničnih vlakana i tera se na ogromnim točkovima koji integrišu naplatke od 23 inča. Audi će takođe prodati SUV visokih performansi sa manjim kompletima felni čiji prečnik može biti od 22 i 21 cola.

Audi SQ8 je vraški brz, i to uprkos ogromnim gabaritima i povelikoj masi, pa klasičan sprint odradi za 4,1 sekundu, dok neće da poleti brže nego što je 250 km/h. Kome bude trebalo više adrenalina, moći će da pazari restilizovani RS Q8, čiji se debi očekuje u narednim nedeljama, mesecima najdalje.

Audi će ponuditi i benzince i dizele pored modela Q8, baš kao i električne varijetete po imenu Q8 E-Tron / Q8 E-Tron Sportback, a koji predstavljaju osvežen verzije starih baterijskih vozila s indeksima E-Tron / E-Tron Sportback.

AutoRepublika

(1486)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Ovo je jedan od najtezih problema Audija – dizajn. Lansiran je novi model koji izgleda kao da je pre 4-5 godina vec vidjen!

Guliver

Gde piše da je ovo novi model? Radi se o blago ažuriranom postojećim modelom.

Matija

Pa maska je nova i oko nje. Deluje staromodnije od predhodne.

Guliver

Nova maska = novi model ???

Matija

OK, nije novi model. Ali misljenje ne menjam.

s mile

Tako malo menjaju od modela do modela da su to zapravo finese. Kia i Huyndai prave skokove od modela do modela, i ja im čestitam na toj hrabrosti

Matija

„Tako je junace!“ Sto bi rekao nas drug.

Guliver

Jos je Bruno Sacco u Mercedesu propovedao ‘horizontalnu homogenost’ i ‘vertikalni afinitet’. Horizontalna homogenost po njemu predstavlja ujednacen dizajnerski pravac izmedju razlicitih modela u asortimanu proizvodjaca – odn da treba da postoji jak vizuelni odnos izmedju najmanjih i najvecih automobila. Kao rezultat imamo ne samo ruske babuske lutke u vidu W201/W124/W126 vec citava gama Mercedesa iz tog doba racunajuci kamione, autobuse, pa i Unimog deli jedan zajednicki – vrlo prepoznatljiv dizajnerski jezik. Vertikalni afinitet je uslov da automobili ne budu stilski zastareli od strane njihovih naslednika, cime se obezbedjuje veca bezvremenost dizajna. Odn: sin treba da lici na oca, otac… Pročitaj više »

Matija

Mercedesova centrala je u blizini Stutgarta, mesto se zove Sindefingen. Na ulazu u Mercedes, koji vazi za siroku publiku, nalazi se izlozbeni salon. Ulazim ja tamo sa kolegama, vidim da se oko izlozenih automobila muva nekoliko njihovih dizajnera i glasno kazem svom kolegi: „koji je ovo model, C ili E klasa?“ Dizajneri podigose glave, pogledase se medju sobom a jedan rece: „eto, sta sam ti rekao!“

Naravoucenije iz ove price je sledece: jedan Mercedes treba uvek da bude prepoznatljiv kao Mercedes ali da modeli ne lice ko jaja! Individualnost modela mora da postoji!