1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Great Wall priprema luksuznu limuzinu da konkuriše najprestižnijjim markama automobila
Great Wall priprema luksuznu limuzinu da konkuriše najprestižnijjim markama automobila
4

Great Wall priprema luksuznu limuzinu da konkuriše najprestižnijjim markama automobila

826
4
Podelite sa prijateljima:

Kompanija Great Wall Motor (GVM) je poznata prvenstveno po svojim krosoverima, terencima i pikapovima, a njeni počeci nisu bili oličenje časti, jer su u prvoj polovini devedesetih počeli da proizvode ilegalne kopije japanskih limuzina Nissan Cedric i Toyota Crown, kreativno ih osmišljavajući i stilizujući ih kao modele prestižnijih brendova – na primer, Rolls-Royce.

Tokom dvehiljaditih, GWM je imao putnički podbrend Voleex, pod kojim je proizvodio jeftine automobile stilizovane po modelima Fiata, Honde, Sciona i Toyote, ali je 2016. napustio tržište zbog niske potražnje i preformatiranja kineskog tržišta automobila – velikim kineskim kompanijama od tada je ispod  časti proizvodnja ilegalnih kopija stranih modela, a u isto vreme kineski dizajn i sopstvena škola dizajna počeli su da se ubrzano razvijaju (međutim, mora se priznati da se razvijala i nastavlja da se razvija uz široko uključivanje zapadnih specijalista).

Ora Sar

U 2018. GWM je u Rusiji lansirao već poznati putnički automobil marke Ora, koji proizvodi zaobljene hečbekove, liftbekove i limuzine koji nejasno podsećaju na Mini, VW „Bubu“ i Porsche. Brend Ora je dobio i prvi model propalog brenda Salon – ugaonu električnu limuzinu Mecha Dragon, koja se sada zove Ora Sar, ali prodaja još nije počela.

Sedan Great Wall Chaopai/Futurist, sličan Volgi GAZ-21, predstavljen 2020. na Salonu automobila u Pekingu, nikada nije postao serijski. Patentne slike „četvorooke“ limuzine pod brendom Wey koje su se pojavile na internetu pre dve godine takođe su se pokazale kao lažne – barem u ovom trenutku.

Great Wall Chaopai/Futurist

Kineski časopis Autohome danas je distribuirao skicu debitantskog modela nove podružnice konglomerata GWM, kodnog naziva ZX (komercijalno ime će verovatno biti drugačije), proizvodiće prestižne putničke modele u brzo rastućem segmentu elektrifikovanih automobila (NEV) kineskog tržišta automobila i stoji u internoj korporativnoj hijerarhiji jedan korak iznad brenda Ora. Skraćenica NEV, podsećamo, znači Novo energetsko vozilo – New Energy Vehicle; kombinuje električna vozila, plug-in hibride i vozila na vodonik.

Debitantski model marke ZX (naslovna foografija) biće ekskluzivna limuzina ukupne dužine oko 5,5 m; u profilu istovremeno podseća na Cadillac CT6, Rolls-Royce Ghost i Rolls-Royce Phantom. Još nema detalja o tehnologiji.

U teoriji, marka ZX može da se takmiči sa sve popularnijim premijum brendom Hongqi iz FAW-a, ali je malo verovatno da će postići harizmu Cadillaca i Rolls-Roycea, ma koliko se trudio da kopira njihov stil.

AutoRepublika

(826)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mustang

kad je bentli dostigao harizmu rr šta fali da to i kinezi urade
ovo što oni prave će verovatno biti ogromna atraktivna električna limuzina koja će se u kini prodavati po istoj ceni kao npr obični a6 ili „napucani“ super-b kod nas u evropi

Matija

Veoma delikatan zadatak – takoreci ni iz cega stvoriti novu marku, i to vrhunsku! Kljucna stvar je dizajn – bice tesko izbeci slicnost sa vec poznatim limuzinama kao Rols, Bentli, Kadilak i Aurus. BMW i Mercedes izuzimam jer imaju sasvim moderan lik koji sa prosloscu nema nikakve veze. Ovakav dizajnerski poduhvat zahteva veoma studiozan i dugorocan rad, bice potrebno bezbroj pokusaja i analizirati svaki detalj. Voleo bih da ucestvujem, zajedno sa Dejanom. 🙂

Bungi

Previše moderan lik, pogotovo kod BMW 7.Novi izgled ne mora automatski da znači i gadan izgled bez elagancije sa nepovezanim linijama na sve strane.

Matija

Posle malo vremena za razmisljanje na ovu neocekivanu i veoma interesantnu temu, jos jednom se ukljucujem u diskusiju. Za kreiranje dizajna nove reprezentativne limuzine, Kinezi imaju tri mogucnosti: 1. Da uzmu Rols, Bentli, Aurus i Kadilak, da time nakljukaju KI i da je puste da ona kreira novi dizajn. Kao rezultat pojavice se jedan prosecan dizajn, vrlo slican uzorcima. 2. Da naprave supermoderan, futuristicki dizajn. Kineski dizajn vec masovno ide u tom pravcu. Problem je da je futurizam hladan i moze da izazove odbojnost kod publike. 3. Da naprave retro fantaziju u modernoj interpretaciji. Ovo bi moglo da podgreje emocije… Pročitaj više »