1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Audi Quattro i dalje živi
Audi Quattro i dalje živi

Audi Quattro i dalje živi

3.73K
1
Podelite sa prijateljima:

Audi Quattro se vraća? Odgovorni u Ingolštatu još uvek nisu pokušali da iskoriste popularnost ovog modela  i da naprave novi. Ali ideja o novom izdanju nastala je u bavarskom gradu Bajlingrisu.

Markus Holcinger tu živi i jako je povezan sa originalnim reli kupeom. Njegov otac je radio na razvoju originala, dok Markus vodi kancelariju za dizajn i konstruisanje koja je i danas usko povezana sa markom sa četiri prstena.

 

S obzirom da se, i pored sve fascinacije jedinstvenim petocilindričnim motorom, mnogima čini da vreme motora sa unutrašnjim sagorevanjem polako prolazi, stoga se Holcinger odlučio za električnu reinterpretaciju u duhu sportske verzije S1.

Nakon što je pre dve godine iznenadio ljude odgovarajućom studijom na IAA u Minhenu, šef Elegenda AG u međuvremenu nije bio besposlen i sada je dalje ispred većine vizionara svoje vrste. Ove godine je prvi put provozao šasiju koja se kotrlja, čime se naglašava obećanje da će prvi serijski automobili zaista biti isporučeni sledeće godine.

Napravljen od ugljenika i pričvršćen za dva aluminijumska podokvira napred i pozadi, tehnološkom nosaču još uvek nedostaje ugaona karoserija sa karakterističnim bucmastim obrazima. Pogotovo zato što je automobil, dužine 4,15 metara i međuosovinskog razmaka od 2,44 metra, kompaktan kao Golf.

Što se motora tiče, prednji ima snagu 204 KS dok je onaj pozadi više od tri puta jači i njegova snaga je 612 KS uz 1.600 Nm obrtnog momenta. Kada se ova snaga uporedi sa 530 KS originalne reli verzije S1, ili 306 KS najmoćnije serije Quattroa, obe deluju mizerno. Ovo se takođe odnosi i na performanse: iako je originalni Quattro slavljen kao ubica Porschea, u retrospektivi deluje gotovo loše sa vremenom sprinta od 2,8 sekundi i maksimalnom brzinom od 300 km/h za novu električnu verziju.

Novi model nazvan EL1 uz pogon na sve točkove, diferencijale sa ograničenim proklizavanjem i oštro upravljanje može bukvalno da „jede“ asfalt. Baterija od 80 kWh je dovoljna za dva kruga na Nordschleife-u ili za 400 kilometara u standardnom ciklusu. Nisko težište dodatno podgreva želju za krivinama.

Malo kome će smetati činjenica da su, barem u prototipu, u kojem programi za vožnju i njihov softver još uvek nude potencijal za fino podešavanje, neke gume bukvalno zapaljene.

Osim toga, kupci nisu siromašni. Jer kao što se klasični automobili sa trkačkom istorijom sada prodaju za sedmocifrene iznose, Holcinger takođe traži mnogo novca za svoj EL1 – 890.000 evra plus porez čine originalni električni Quattro ekskluzivnim egzotičnim automobilom. Ali on mora nekako da refinansira trud, a to neće biti moguće kroz broj jedinica. Holzinger ne želi da napravi više od 30 automobila.

Kompanija planira još dve reinkarnacije reli ikona. To što Holcinger i dalje ćuti o nadolazećim modelima, nije potrebno mnogo mašte da se pretpostavi Lancijina karoserija.

AutoRepublika

(3728)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Kopija legendarnog Audija Quattro pripada klasi ekstremnih supersportskih automobila – po tehnici, performansama i ceni. Kao takav nalazi se na periferiji dogadjaja u auto industriji, konkretno, nece imati nikakav uticaj na evoluciju e-vozila. Ono sto mu se mora priznati, jeste da svojom pojavom uzbudjuje siru i strucnu publiku, kao umetnicko delo nekog velikog majstora, koje postoji da bi mu se divili a ne da bude od neke koristi. Dizajn ovog automobila dopada mi se iz vise razloga: – vec na prvi pogled je jasno da je inspirisan sa cuvenim Quattrom; – proporcije su mu mnogo bolje nego kod originala; –… Pročitaj više »