1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Chevrolet Camaro – kako je sve počelo?
AR pijaca klasika: Chevrolet Camaro – kako je sve počelo?

AR pijaca klasika: Chevrolet Camaro – kako je sve počelo?

213
1
Podelite sa prijateljima:

Rivalitet između modela Ford Mustang i Chevrolet Camaro je jedan od najvećih ikada viđenih u automobilskom svetu. Započeo je 1967. godine i traje do današnjeg dana, a oba modela su imali velike momente slave i naravno konfiguracije koje bi najradije zaboravili.

Ono šta je zanimljivo u celoj priči je podatak da ni jedan od njih nije bio novi u jednakoj meri u kojoj bi Ford i Chevrolet voleli od javnosti da pomisle. Mustang je delio platformu sa jeftinim kompaktom Falconom dok je Camaro isto uradio sa modelom Chevy II/Nova.

Fordov velikan je predstavljen 1964. godine ili tri godine pre Camara i uvek se činilo da baš toliko ima prednost nad rivalom. Razlog za tako nešto leži u podatku da Chevrolet nije očekivao uspeh rivala pa ga tokom ranih godina nije ni smatrao za ozbiljnog protivnika.

Ali kada je Mustang privukao preko milion kupaca posle samo osamnaest meseci na tržištu, Camaro je požuren u serijsku proizvodnju i u izložbeno-prodajnim salonima se našao 1967. godine zajedno sa mehaničkim blizancem Pontiacom Firebirdom. Zabeležio je solidan komercijalni uspeh pošto je u svojoj debi godini privukao 220.906 kupaca.

Camaro se nudio kao kupe i kabriolet i sa bogatom ponudom motora sa šest i osam cilindara. Bazni L26 sa šest cilindara u rednoj konfiguraciji je razvijao 140 konjskih snaga, ali kao što nam je poznato, Sjedinjene Američke Države tokom šezdesetih godina su bile period dominacije velikih V8 agregata, pa se većina kupaca odlučivala za njega.

Ovaj konkretni primerak iz 1967. godine pokreće V8 radne zapremine 350 kubnih inča (5,7 litara), a nudio se u konfiguracijama sa 255 i 295 „konja“. Automobil koji vidite na priloženim fotografijama je verzija sa 295 konjskih snaga i maksimalnih 515 Nm obrtnog momenta.

Camaro se nudio i sa pet različitih manuelnih i automatskih menjača, a ovaj model pruža onaj najpoželjniji i to četvorostepeni manuelni. Fabričke informacije kažu da mu je potrebno 5,8 sekundi da ubrza iz mirovanja do 100 km/h uz maksimalnu brzinu od 188 km/h. Spomenućemo da je za ovo zadovoljstvo bilo potrebno izdvojiti 2.572 dolara ili 22.925 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca.

Camaro se mogao naručiti i sa paketom opreme nazvanim RS. On je pružao skrivene farove, nešto izmenjena zadnja svetla i male promene na račun ogibljenja. Daleko od toga da ste ga mogli voziti na reliju kao što ime Rally Sport označava, ali za američke standarde svog perioda se generalno dobro ponašao u krivinama.

Ovaj konkretni model se može pohvaliti i sa 14-inčnim felnama, servo volanom i kožnim sedištima, a zanimljivo je da je fabriku napustio sa doboš kočnicama.

Inače je originalno prodat preko izložbeno-prodatog salona nazvanog Lyle R. Grand Motors u kanadskoj provinciji Ontario, a trenutno se nalazi u američkoj saveznoj državi Floridi. Prešao je nešto manje od 100 hiljada kilometara.

Klasični Camaro nema baš vrednost kao Mustang iz istog perioda, ali i dalje ima dosta vernih mušterija. U ovom slučaju vlasnik je dobio četrnaest ponuda, od čega je najviša iznosila 47.250 američkih dolara.

Zoran Tomasović

(213)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

“ Mustang je delio platformu sa jeftinim kompaktom Falconom dok je Camaro isto uradio sa modelom Chevy II/Nova.“ – ovu informaciju ne bi trebalo primeniti kao kritiku oba modela, na protiv, upotreba postojecih platformi za pocetak je sasvim logican potez jer ni Ford ni GM nisu imali nameru da naprave supersportske automobile vec „malo drugacije“ velikoserijske. Trziste je sa odusevljenjem prihvatilo oba modela i od tada je njihov razvoj krenuo sopstvenim putem. Za Mustang je dobro sto je dobio konkurenta jer to ubrzalo njegov razvoj. Vazi i obrnuto, za Kamaro.