1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Gastarbajterski san
AR pijaca klasika: Gastarbajterski san

AR pijaca klasika: Gastarbajterski san

6.01K
15
Podelite sa prijateljima:

Mercedes W123 je svakako jedna od ikona automobilskog sveta. Daleko od toga da gotovo svaki drugi model ovog nemačkog proizvođača vozila nema sličnu titulu, ali je W123 kao prethodnik današnje E Klase postavio mnogo standarda u svoje vreme.

Proizvodio se od 1976. do 1986. godine i pronašao približno 2,7 miliona kupaca, što ga je učinilo najprodavanijim Mercedesom u istoriji (barem dok nije debitovao naslednik W124). Komercijalni uspeh je jedno, ali ono što je baš proslavilo W123 je njegova vrhunska pouzdanost. Nije bila retkost da taksisti pređu i do milion kilometara samo sa regularnom održavanjem.


I znate koja je konfiguracija bila najpoželjnija? Ona sa značkom 240D za koju se odlučio svaki šesti kupac. Daleko od toga da W123 nije imao i odlične benzince, ali su upravo dizeli bili oni koji su ga proslavili. I tamo je postojalo nekoliko velikana, posebno onaj s 3,0-litarskim atmosfercem sa pet cilindara u rednoj konfiguraciji (300D), ali 240D je bio popularniji zbog niže potrošnje goriva.

Kao što mu ime kaže, ovaj atmosferski motor je bio radne zapremine 2,4 litre i nudio se u konfiguracijama sa 64 ili 71 konjskom snagom, zavisno od godine proizvodnje.

Primerak sa priloženih fotografija je iz 1983. godine, što nam govori da ga pokreće moćnija od dve verzije, a pored 71 „grla“ se mogao pohvaliti i sa 137 Nm maksimalnog obrtnog momenta. To je bilo dovoljno za ubrzanje od nule od 100 km/h za 23,2 sekunde i maksimalnu brzinu od 143 km/h.

Mnogo impresivnija je bila potrošnja koja je iznosila manje od devet litara na pređenih sto kilometara kombinovane vožnje. Takva cifra je ona koju je javno objavio Mercedes, ali nema sumnje da će svaki vlasnik ovog četvorotočkaša prijaviti da je trošio daleko manje.

Znate zbog čega je W123 još specijalan? Da, da, znamo da su ga voleli naši gastarbajteri, ali pričamo o načinu na koji je naterao Amerikance da zavole dizelaše. Možda će zvučati kao neka šala, ali je popularnost takvih vozila eksplodirala „preko bare“ krajem sedamdesetih godina prošlog veka kada je usledila još jedna naftna kriza.

I Jenkiji su ga masovno kupovali, pa samim tim i nije iznenađenje što smo pronašli ovaj primerak baš tamo. Nalazi se u gradu Dirfild unutar savezne države Ilinois i kao što smo spomenuli, sa proizvodne trake je sišao 1983. godine. Do sada je prevalio nešto manje od 200 hiljada kilometara. Prethodno je bio registrovan i u Kaliforniji, što objašnjava zašto je limarija još uvek u besprekornom stanju. Spomenućemo da je dizel motor uparen sa četvorostepenim automatskim menjačem.


W123 u svoje vreme nije bio baš jeftin (oko 23.800 dolara ili 73.365 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca), pa je samim tim morao i da bude bogatije opremljen. Ovaj konkretni primerak je napustio fabriku sa 14-inčnim felnama, šiberom, klimom, prozorima na dugme, tempomatom i s još mnogo toga. Vlasnik napominje da je prešao tek oko 2.500 kilometara tokom šest godina vlasništva i da sve funkcioniše besprekorno.

Aukcija je donela 33 ponude od čega je najviša iznosila 12.500 američkih dolara.

Zoran Tomasović

(6005)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

15 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Laki

Čudo od vozila.

Bungi

Auto koji je proslavio Mercedes, nadaleko i naširoko. Možda i najkvalitetniji Mercedes koji je ikada napravljen.Od kilometraže koju je ovaj model prelazio, zavrti se čovjeku u glavi.Tuđe nećemo, svoje ne damo! Stara, dobra, mečka W123.

Renault Terminator🇷🇺Z

Gastarbajter bez Merdže ne ide nikako😁…
https://youtu.be/SahpP3IrkOg?si=Au4DzLjxcRtWp14H

MRN

Za gastarbajtere ne znam, ali, moj san je svakako bila ova mečka (u njeno vreme).

Djordje

Mala ispravka – pravljen je do početka 1985. a ne 1986. Vozio sam 5 godina 200D 1978. godište. Njime sam prešao oko 250 hiljada. U gradu mi je trošio između 9 i 10 litara. Napolju je uz pažljivu vožnju mogao pasti na 7, ne manje, ma šta pričali.
Motori su krajem 1982. dobili izdubljene klipove i to im je dosta podiglo trajnost.
Mehanika odlična, ali limarija veoma loša. Primerak koji se prodaje sigurno ima truo pod, ali se to spolja ne vidi jer se drži na debeloj zaštiti.

MRN

Da, mečka W123 je na pragovima/sajtnama imala onu veoma crnu debelu antikorozivnu zaštitu (vidljivu kada je čovek gleda sa boka).
Impozatno je to delovalo – ako je bilo mehanički neoštećeno.
Ali, kada se negde naidje na neki primerak kod koga je ta zaštita bila bar negde makar malo mehanički oštećena, jasno se znao videti teški trulež ispod (i koliko je ta zaštita bile debela).
Ne znam kako se ta zaštita zvala.
Znam da mi je neki majstor (dok je „radio“ neku mečku W115 i to baš tu zaštitu u prednjim blatobranima), rekao da nanosi „Dekalin“, koji je obezbedio iz DE.

Matori

Svaka ti čast na strpljenju.

BB

Maloprije sretoh jedan perfektno očuvani 230 E, zeleni… dok sam izvukao telefon on protutnji, da je bio dizel, uspio bih ga uslikati 🤣😂 Sjećam se jednom kad je došao kod nas jedan prijatelj sa 300D ali je promašio ulicu, pa je mene zapala čast da prevezem to čudo od automobila nekih 300-400m. Još upozorenja od vlasnika: Pazi, ide to… A ja navikao na „rusku trulež“ i sjedoh u „zapadnu perfekciju“… sve očekujem da će se „oteti“ ako stisnem gas… A joj mog razočarenja, gledam da li sam spustio (otkačio) nožnu „ručnu“, ili ga ne neko privezao za banderu…. Pa to… Pročitaj više »

MRN

Nemoj tako oholo … San svakog vlasnika 200D je bio da ima 240D … A o 300D petaku da i ne pričam 😊

BB

Proje toga sam se vozio dosta puta u 240D, pa i u 240TD (karavan 😉), ali su drugi bili za volanom, ali me iznenadio 300D jer je on trebalo biti zvijer, a ono krmača…

Nisam imao loše mišljenje nalon toga o tom autu, ali sam shvatio da ne treba tuđe hvalospjeve uzimati zdravo za gotovo, već sam donijeti sud prema vlastitom iskustvu…

Tamo daleko

Verujem da ne bi isti komentar bio da je u pitanju 280E.

BB

Tako je, ali ta batina ima drugi kraj – potrošnja…

Tamo daleko

Što bi rekao naš narod, ne može i jare i pare.

Nezavisno od samih performansi merenih štopericom, Mercedes je tih godina forsirao jako dug hod papučice gasa. Pa je svaki njihov model odavao utisak da mu je požurivanje mrsko.

BB

Naši majstori: Mercedes ima amortizer na gasu, njega ne možeš presiliti, on vuče koliko on hoće, a ne koliko ti stišćeš gas…

Milion puta čuo ovakvu izjavu…

Laki

Bembara je tu „pedalu“ najbolje riješila🤣