1. Home
  2. Prezentacije
  3. Škoda se sinoć porodila i na svet donela taze Kodiaqa
Škoda se sinoć porodila i na svet donela taze Kodiaqa
7

Škoda se sinoć porodila i na svet donela taze Kodiaqa

7.38K
7
Podelite sa prijateljima:

Novi krosover postaje prvi model češke automobilske marke čiji je stil refleksija korporativnog identiteta najavljenog promocijom koncepta po imenu Vision 7S.

Škoda je predstavila SUV nazvan Kodiaq u 2016. godini i restilizacija je sprovedena 2021. Proizvođač iz Češke Republike jetokom prethodnih meseci aktivno raspirivao interesovanje za ovim vozilom, pa se nagledasmo crteža, tizera i naslušasmo se „prvih“ informacija. Sinoć, malo pre utakmica Lige šampiona, Kodiaq je debitovao i sama ceremonija je propraćena na Youtubeu. Zapravo, za Youtube je i rađena.

Spoljnost krosovera se izmenila najpre zahvaljujući različitom reljefu na poklopcu motora, a izmenjene su i prednje svetlosne grupe, kako u smislu oblika, tako i u pogledu „punjenja“. Volumetrična rešetka hladnjaka je preoblikovana i ona je po želji (i nakon doplate) ukrašena isprekidanom linijom koja vizuelno povezuje trake migavaca.

Još jedan novi krosover je dobio taze prednji branik s trapezoidnim središnjim usisnikom vazduha, kao što je slučaj i sa zadnjim branikom: odbojnici su postavljeni niže i donose masivniju plastiku. Novajlija promoviše i nove zadnje signalne grupe koje su iz više delova, a nov je i spojler na vrhu petih vrata, kao i krovne šine. Konstruktor je napomenuo da je koeficijent otpora vazduha noviteta na nivou od 0,282.

Nova generacija je duža od stare, pa je po toj osi, Kodiaq prostret na 4.758 milimetara (61 mm više) dok je ista ostala udaljenost između osovina 2.791 mm. Naprotiv, širina i visina SUV-a su manje: 1.864 mm (za 18 mm) i 1.657 mm (za 4 mm), redom. Kompanija ponosno napominje da je uvećana zapremina prtljažnika na 910 litara kod verzije s pet mesta za sedenje, što je za 75 litara više no ranije, dok je kod sedmoseda, nakon trećeg reda, ostalo još 340 litara upotrebljivog prostora (70 litara više).

Enterijer novog Kodiaqa je opremljen desetoinčnim instrumentacionim panelom koji je virtuelan i koji je dopunjen projekcionim ekranom.  SUV je dobio i zasebno smešten centralni ekran osetljiv na dodir. Služi potrebama info-zabavnog sistema i dijagonala ovog je kod uvodne verzije deset inča, dok je kod poželjnijih modifikacija ona 13 cola.

Novi SUV takođe promoviše takozvane plutajuće unutrašnje ručice za otvaranje vrata, dok je selektor automatske  transmisje izmešten sa središnjeg tunela na desnu stranu stuba upravljača.

Kompanija takođe naglašava da nema hroma u kabini krosovera, dok je tekstilna dekoracija u potpunosti dobijena od recikliranih materijala, ili pak od četrdesetoprocentne vune. Oprema u skladu s tradicijom uključuje čistač leda i kišobran, dok proizvođač naglašava i u ovom slučaju da su oni dobijeni preradom ekološki podobnog materijala.

Škoda Kodiaq sledeće generacije, uostalom kao i novi Volkswagen Tiguan, utemeljena je na arhitekturi MQB-Evo. Krosover češkog brenda poseduje pet modifikacija, od kojih su dve elektrifikovane. Stoga, SUV se nudi s dvolitarskim TDI-jem i taj može isporučivati 150 ili 193 konjske snage, a tu je 204 „konja“ snažni TSI s turbo punjačem i četiri cilindra. Zapremina benzinca je ista kao kod pomenutog dizela. Sve ove do sada pomenute modifikacije koriste sedmostepenu robotizovanu transmisiju DSG. Snažniji dizel može doći i s integralnim pogonom, dok je u osnovi prednji.

Četvrta opcija podrazumeva blagohibridni pogonski sklop koji je utemeljen na motoru s oznakom 1.5 TSI. Vidite, benzinac je i dolazi sa 150 konjskih snaga. Dopunjen je sistemom starter-generator koji radi na naponu od 48 volti. I ova verzija dolazi s menjačem tipa 7DSG, ali (kao i prizemnija dizel verzija) može biti jedino „prednjepogonaš“.

 

Naredna opcija donosi punomasni hibrid. Pripada dakle klasi PHEV, a takav Kodiaq do sada nije bilo moguće pazariti. U srcu alternative nazvane Kodiaq iV se nalazi onaj benzinac od litru i po i on radi s elektromotorom. Ukupna snaga ovog dueta doseže 204 KS. Pogonski sistem uključuje i sklop 6DSG kao i bateriju kapaciteta 25,7 kWh. Bešumni domet prevazilazi stotinak kilometara.

Druga generacija Škodinog Kodiaqa kreće u prodaju na evropskom tlu početkom 2024. godine, dok ćemo cene saznati docnije.

AutoRepublika

(7380)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Rikošet

Komande klime su uzeli od Renault/Dacie, platforma je ista, a i pogon je sličan kao kod prethodnika s izuzetkom ovih hibrida.

Dobili su još 61 mm i to je to…

Ovo je igranje na sigurnu kartu pa šta bude, a zbog takvog stava i „premijum“ cijena sve su manje zanimljivi.

Octavia nema konkurenciju, ali s Kodiaqom odavno nije tako…

Ljubitelji Škode ovdje neće naći zamjerku, a oni drugi teško da će vidjeti nešto novo osim dužeg prednjeg prevjesa i novih svjetala…

Izmenjeno 7 meseci pre od strane Rikošet
Matija

Da li prednji deo ima zadatak da sa onim silnim „zubima“ i zlim „pogledom“ plasi okolne ucesnike u saobracaju? Zadnji deo bi takodje mogao da ima manje falti i ne tako grubih. Ostalo je manje-vise OK, utisak je veoma solidan.

comment image

Izmenjeno 7 meseci pre od strane Matija
DUDE

Ne znam kako da se izrazim…ali cenim da će start za 1.5TSI DSG biti na jedno 50.000eur.
Kad pogledam onaj Chery Tiggo 8 Pro 1.6t/186ks…Hmmmm.

BB

I sve će više takvih nedoumica biti…

Rikošet

Kažu oni koji su ga vozili da je za pare koje traže više nego dobar automobil…

Šta god godine donesu taj automobil košta 35.000 Eura dok se Škoda i Volkswagen plaćaju suvim zlatom…

Za razliku od 15.000 Eura nema se tu šta puno razmišljati, posebno što je garancija sedam godina…

Vlada

Cena 1.5 benzinca ce biti kao i sada ovog sto se prodaje i startna cena od 32.000e. Ne vidim sto bi ovaj bio 50.000 pa na gore. Glupost

Rikošet

Start još nije definisan i niko još nije objavio početnu cijenu novog Kodiaqa, jer ista još nije potvrđena od Nijemaca koji upravljaju brendom. Kad u istom trenutku plasiraš na tržište Tiguana (startuje od 35.000 Eura) i Kodiaqa moraš tu dobro da posložiš karte da ne bi bilo kanibalizma bez obzira na dimenzijske i imidž razlike između ova dva modela… Tu nedefinisanost cijene Kodiaqa ističu i sami Česi na kraju ovog teksta. https://www.auto.cz/nova-skoda-kodiaq-dopodrobna-osahali-jsme-si-ji-a-vime-temer-vse-150203 Zvanično dakle ne znamo koliko će koštati bazna verzija Kodiaqa, ali u jednom od intervjua, koje sam pročitao, prvi čovjek Škode Klaus Zellmer spominje 40.000 Eura kao referentnu… Pročitaj više »